Schaamluis

Schaamluis

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Schaamluis

vergroot
terug naar boven

Wat is schaamluis?

Schaamluizen worden ook wel platjes genoemd. Het zijn kleine geelwitte insecten van ongeveer 3 millimeter groot. Schaamluizen leven op de huid op plaatsen waar veel haar zit en waar het warm en vochtig is. Ze zitten daarom meestal in je schaamhaar of bilspleet, maar ook wel in okselhaar, borsthaar, een behaarde navel of aan de binnenkant van de dijen. Zonder de mens kunnen ze twee dagen overleven. Voor iemand met goede ogen zijn ze gemakkelijk te vinden. Schaamluizen kunnen niet springen.

Ze leggen eitjes (neten) die ze aan haren vastplakken, vlakbij de plek waar de haar uit de huid komt. De eitjes hoeven niet per se op je lichaam te zitten om in leven te blijven. De eitjes komen na een week uit.

Mensen met schaamluis kunnen tegelijk ook andere soa hebben. Bespreek met je huisarts of je andere soa's zou kunnen hebben opgelopen. Het kan verstandig zijn om je op andere soa's te laten testen.

Tijdens seksueel contact kan schaamluis van de ene partner naar de andere kruipen. Schaamluis kun je ook oplopen door bijvoorbeeld alleen maar tegen iemand met schaamluis aan te liggen, door zijn/haar kleren te dragen of handdoek te gebruiken. Zelfs als je kort na iemand anders in hetzelfde bed ligt, kan een in bed achtergebleven schaamluis bij je terechtkomen.

Sinds het scheren van schaamhaar in de mode is, komen schaamluizen veel minder voor.

Kijk voor meer informatie over Schaamluis op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik schaamluis?

Schaamluizen kruipen langzaam over de huid en de haarwortels. Ze leven van bloed. Hun beten veroorzaken jeuk maar kunnen op zich geen kwaad. Door de irritatie en door het krabben kan de huid rood worden en gaan ontsteken.

Schaamluizen laten roodbruine poep achter. Die kun je soms zien op je huid of in je ondergoed.

Kijk voor meer informatie over Schaamluis op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Besmetting met schaamluis kan je niet voorkomen door het dragen van een condoom.    

Schaamluis is goed te behandelen met de juiste medicijnen.

 • Na de behandeling kam je de dode luizen en neten uit je schaamhaar. Gebruik hiervoor een speciale luizenkam. Deze is te koop bij drogist en apotheek.
 • De luizenkam moet je na het kammen minstens een uur laten weken in luizenbestrijdingsmiddel.
 • Was kleding, beddengoed, slaapzak of andere stof die eventueel in aanraking is geweest met schaamluis op minstens 60 graden. Dit geldt ook voor kleding en beddengoed van je partner(s).
 • Kleding die je niet kan wassen moet je laten stomen of chemisch reinigen. Als dat niet gaat, bewaar de kleding dan een week lang in een afgesloten plastic zak of doe het 24 uur in de diepvries.

Je kunt het schaamhaar ook afscheren.

Schaamluis verdwijnt niet van goed boenen met zeep of een uur in een heet bad gaan zitten.

Kijk voor meer informatie over Schaamluis op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij schaamluis?

Anti-luizenmiddelen
Door de huid te behandelen met anti-luizenmiddelen, worden luizen en neten (eitjes van luizen) gedood. De werking houdt enkele dagen aan. Meestal is één behandeling voldoende. Soms blijven er echter enkele neten in leven en moet de behandeling na een week herhaald worden.

Voorbeelden zijn malathion en permetrine.

Laatst bijgewerkt NHG: 01-09-2013

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!