permetrine op de huid

permetrine op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

permetrine op de huid

vergroot
terug naar boven

Wat doet permetrine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

Het is te gebruiken bij schaamluis, schurft en malaria.

Schaamluis

Verschijnselen
Een besmetting met schaamluis, krabluis of platluis bevindt zich in het schaamhaar, het haar tussen de benen, op de binnenkant van de dijen en rond de anus. Soms ook in het haar van de oksels of wenkbrauwen of in borsthaar, baardhaar of wimpers.

Schaamluis kunt u merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer schaamluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. Soms ontstaat een blauwachtige uitslag.

Soms kunt u eitjes (neten) vinden op de haren dicht bij de huid. Het zijn witte eitjes, kleiner dan een millimeter. De luizen zelf zijn plat, grijs en één tot twee millimeter groot.

Oorzaak
Besmetting vindt plaats via seksueel contact, handdoeken en beddengoed. Een schaamluis leeft van mensenbloed. Bij het bijten geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk.

Werking
Permetrine doodt luizen en neten. Het werkt zeer goed tegen luizen en goed tegen neten, maar er kunnen na afloop nog enkele neten in leven zijn. Verwijder daarom de dode luizen en neten met een netenkam. U kunt het schaamhaar ook afscheren. Daarmee verdwijnen de meeste neten. De werking van dit medicijn houdt enkele dagen aan.

Lees meer over schaamluis

Schurft

Verschijnselen
Schurft kunt u merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Het kan weken duren voor u voor het eerst jeuk krijgt. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. De jeuk is een allergische reactie op de schurftmijt.

De schurftmijt is een zeer klein insect, niet of nauwelijks zichtbaar met het blote oog.

Het graaft gangen onder de bovenste huidlagen. Hierin zet de mijt haar eitjes uit. De blaasjesvormige gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Door ze open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen. Bij voorkeur zit een schurftmijt tussen de vingers, in de buigzijde van de polsen, in de oksels, in de taille, op de voeten en op de enkels. Bij mannen verder vaak op de penis en bij vrouwen rond de tepels.

Oorzaak
De schurftmijt heeft meerdere minuten nodig om van het ene lichaam op het andere over te gaan. Dat kan bijvoorbeeld tussen familieleden en bedgenoten. Besmetting kan ook plaatsvinden via kleding of beddengoed.

Werking
Permetrine doodt de schurfmijt.

Lees meer over schurft

Malaria

Door de malariamug op afstand te houden, kunt u een besmetting met malaria voorkomen. Permetrine wordt wel gebruikt om muskietennetten, klamboes, in te drenken. Het doodt muggen.

Lees meer over malaria

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. Zorg dat u dit medicijn niet binnenkrijgt of in aanraking laat komen met de ogen, beschadigde huid of dat het in het oor komt.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Jeuk, roodheid en irritatie. Gebruik dit medicijn niet op een beschadigde huid of op de wimpers. Bij infectie van wimpers de luizen en eitjes met een pincet verwijderen.
 • Branderig of stekend gevoel, zwelling, huiduitslag en droge huid. Deze verschijnselen kunnen bij toepassing tegen schurft tot vier weken na de behandeling voortduren. Het is niet altijd duidelijk of deze verschijnselen door de schurft komen of door permetrine. Na de behandeling kunt u namelijk nog tot vier weken last hebben van jeuk door allergische reacties op achtergebleven resten van de schurft.
 • Vreemde gevoelswaarnemingen op de huid, zoals kriebelingen, jeuk en tintelingen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij toepassen tegen schaamluis: pijn en tintelingen.
 • Lichte vlekken op de huid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan roodheid, jeuk en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor permetrine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Crème tegen schaamluis

 • Gebruik bij voorkeur plastic handschoenen bij het aanbrengen. Vooral als u de crème bij een ander aanbrengt.
 • Breng de crème aan op het schaamhaar, op binnenkant dijen en rond de anus. Zijn okselhaar, borsthaar, baardhaar of de wenkbrauwen ook besmet? Breng de crème daar dan ook aan. Zorg dat de crème niet op de slijmvliezen van vagina, ogen, mond, oren of neus komt.
 • Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
 • 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn via het badwater te veel in het lichaam worden opgenomen.
 • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Crème tegen schurft

 • Als u de crème bij een ander aanbrengt: gebruik plastic handschoenen.
 • Zorg voor een droge, koele huid. Dus ga NIET vlak van te voren in bad of onder de douche.
 • Breng de crème aan op het hele lichaam, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot aan de voetzolen. Zorg dat het medicijn ook tussen de vingers, onder de nagels en in de huidplooien terechtkomt. Breng de crème ook aan op de penis en schaamlippen, maar NIET op de slijmvliezen, zoals binnenkant van schaamlippen, de vagina, eikel, ogen, mond of neus. Laat het medicijn niet in de oren komen.
 • Bij mensen met een verminderde afweer (zoals HIV-patiënten of mensen met een orgaantransplantaat) ook het gezicht en de behaarde hoofdhuid insmeren.
 • Laat na aanbrengen de crème op uw handen zitten, als u de crème bij u zelf heeft aangebracht. Dus was uw handen in dat geval niet.
 • 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Niet in bad gaan, dan kan het medicijn te veel in het lichaam worden opgenomen.
 • Het handigst is het om het medicijn 's avonds aan te brengen, zodat u het te volgende ochtend af kunt wassen.
 • De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Kleding, beddengoed, mutsen en sjaals moet u ook grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting te voorkomen. Wassen bij 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten laten hangen.

Wanneer?
Breng dit medicijn bij voorkeur ruim voor het slapen aan, zodat het haar of de huid met crème opgedroogd is als u naar bed gaat.

Wilt u met permetrine een muskietennet behandelen? Doe dat dan elk halfjaar of na wassen van het net. Als u het net in een gesloten plastic zak bewaart, is het tot een jaar na de behandeling nog goed.

Hoe lang?

 • Schaamluis: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.
 • Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng bij schaamluis de tweede behandeling na een week aan. Als u te laat bent voor de tweede behandeling, breng het medicijn dan alsnog aan en controleer het haar goed met een luizenkam. Eventueel kunt u een week daarna voor een derde keer behandelen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik permetrine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Het is niet bekend of permetrine schadelijk is voor de baby.
Moet u dit medicijn tegen schurft of schaamluis gebruiken en bent u zwanger of probeert u zwanger te worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk komt.
Moet u dit medicijn tegen schurft of schaamluis gebruiken en geeft u borstvoeding? Overleg dan met uw arts. Mogelijk is een ander veilig medicijn ook geschikt.

Als u borstvoeding geeft en u moet toch permetrine gebruiken, kunt u voor de veiligheid ook tot 24 uur lang na de behandeling de borstvoeding afkolven en weggooien. Daarna kunt u weer borstvoeding geven. Doe dit in elk geval als u een groot huidoppervlak behandelt, zoals bij schurft of als u de huid van de borsten behandelt.
Heeft u dit medicijn op of rond de tepel aangebracht? Maak voor de borstvoeding de tepel dan schoon met (afgekoeld gekookt) water.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Controleer bij schaamluis goed met een luizenkam of een éénmalige behandeling voldoende is geweest. Dit medicijn doodt wel alle luizen, maar soms niet alle neten. Soms blijven er enkele neten in leven. U kunt dan het beste na een week, als de overgebleven neten zijn uitgekomen, nog een keer behandelen.

Onder welke namen is permetrine op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof permetrine op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Permetrine is sinds 1986 op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Loxazol als crème.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-03-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

permetrine op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 August 2020

Dit help totaal niet. Ik ben er van af gekomen door mezelf 2 weken lang met kokos olie en tea tree olie in te smeren en regelmatig bedgoed op 60 graden te ...

25 June 2020

Alleen ons kind kreeg eerst klachten. Toch hele gezin behandeld met loxazol volgens voorschrift. Sindsdien stonden we allemaal onder. En het duurde ruim 3...

6 June 2020

Hallo , de loxazol creme was waardeloos en hielp niet ,heb toen twee keer een kuur met ivermectine tabletten gedaan en na vier dagen kwamen de bultjes weer...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!