permetrine op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

permetrine op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Permetrine doodt insecten, zoals luizen, eitjes van luizen en schurftmijt.

Artsen schrijven permetrine op de huid voor bij kinderen met:

 • schaamluis;
 • schurft.

Permetrine wordt ook gebruikt om besmetting met malaria te voorkomen.

Schaamluis

Verschijnselen
Een besmetting met schaamluis, krabluis of platluis bevindt zich in het schaamhaar, het haar tussen de benen, op de binnenkant van de dijen en rond de anus. Soms ook in het haar van de oksels, wenkbrauwen of wimpers of bij jongeren in borsthaar of baardhaar.

Schaamluis kan uw kind merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Bij een eerste keer schaamluis treedt vaak niet eens jeuk op. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. Soms ontstaat een blauwachtige uitslag.

Soms kan uw kind eitjes (neten) vinden op de haren dicht bij de huid. Het zijn witte eitjes, kleiner dan een millimeter. De luizen zelf zijn plat, grijs en 1 tot 2 millimeter groot.

Oorzaak
Besmetting vindt plaats via seksueel contact, maar ook bijvoorbeeld via handdoeken en beddengoed. Een schaamluis leeft van mensenbloed. Bij het bijten geeft hij wat speeksel af, waardoor het bloed minder snel stolt. Een allergische reactie op dat speeksel veroorzaakt jeuk.

Lees meer over schaamluis

Schurft

Verschijnselen
Schurft kan uw kind merken aan jeuk, maar dit ontstaat niet meteen. Het kan weken duren voor uw kind voor het eerst jeuk krijgt. Wie vaker besmet wordt, krijgt eerder jeuk. De jeuk is een allergische reactie op de schurftmijt.

De schurftmijt is een zeer klein insect, niet of nauwelijks zichtbaar met het blote oog.

Het graaft gangen onder de bovenste huidlagen. Hierin zet de mijt haar eitjes uit. De blaasjesvormige gangen kunt u herkennen aan rode, ontstoken lijntjes onder de huid. Door ze open te krabben verspreidt de schurftmijt zich, bijvoorbeeld naar andere personen. Bij voorkeur zit een schurftmijt tussen de vingers, in de buigzijde van de polsen, in de oksels, in de taille, op de voeten en op de enkels. Bij jongens verder vaak op de penis en bij meisjes rond de tepels. Bij kleine kinderen die besmet zijn, zitten ze vaak in de voetzolen of op het hoofd.

Oorzaak
De schurftmijt heeft meerdere minuten nodig om van het ene lichaam op het andere over te gaan. Dat kan tussen familieleden en bedgenoten, maar bijvoorbeeld ook tussen vriendjes op school. Besmetting kan ook plaatsvinden via kleding of beddengoed.

Lees meer over schurft

Malaria

Door de malariamug op afstand te houden, kunt u een besmetting van uw kind met malaria voorkomen. Permetrine wordt wel gebruikt om muskietennetten, klamboes, in te drenken. Het doodt muggen.

Lees meer over malaria

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat permetrine op de huid wordt gebruikt bij:

 • kinderen vanaf 2 maanden met schaamluis;
 • kinderen vanaf 2 maanden met schurft.

Permetrine is bij deze aandoeningen en leeftijden officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant permetrine bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Permetrine doodt insecten, zoals luizen, neten, schruftmijt en muggen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De werking houdt enkele dagen aan.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per toedieningsvorm hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Crème tegen schaamluis

 1. Draag plastic handschoenen als u de crème bij uw kind aanbrengt.
 2. Breng de crème aan op het schaamhaar, op binnenkant dijen en rond de anus. Zijn okselhaar, borsthaar, baardhaar of de wenkbrauwen ook besmet? Breng de crème daar dan ook aan. Zorg dat de crème niet op de slijmvliezen van vagina, ogen, mond, oren of neus komt.
 3. Was na aanbrengen uw handen of breng aan met plastic handschoenen.
 4. 8-12 uur laten inwerken en daarna afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Laat uw kind niet in bad gaan, want dan kan het medicijn via het badwater te veel in het lichaam worden opgenomen.
 5. De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Crème tegen schurft

 1. Als u de crème bij uw kind aanbrengt: gebruik plastic handschoenen.
 2. Zorg voor een droge, koele huid. Dus laat uw kind NIET vlak van te voren in bad of onder de douche gaan.
 3. Breng de crème aan op het hele lichaam van uw kind, behalve het hoofd. Dus vanaf de kaakrand tot aan de voetzolen. Zorg dat het medicijn ook tussen de vingers, onder de nagels en in de huidplooien terechtkomt. Breng de crème ook aan op de penis en schaamlippen, maar NIET op de slijmvliezen, zoals binnenkant van schaamlippen, de vagina, eikel, ogen, mond of neus. Laat het medicijn niet in de oren komen.
 4. Bij kinderen jonger dan 4 jaar ook het gezicht en de behaarde hoofdhuid insmeren. Het hoofd is zelden besmet, maar bij jonge kinderen kan dat wel.
 5. Als uw kind de crème bij zichzelf aanbrengt, laat dan de crème op zijn handen zitten. Dus laat uw kind zijn handen in dat geval niet wassen.
 6. Laat de crème 8-12 uur inwerken bij uw kind en daarna kunt u hem afwassen of douchen met lauwwarm water en zeep. Laat uw kind niet in bad gaan, want dan kan het medicijn via het badwater te veel in het lichaam worden opgenomen.
 7. Het handigst is het om het medicijn 's avonds aan te brengen, zodat u hem de volgende ochtend af kunt wassen.
 8. De behandeling indien nodig na 1 week herhalen.

Kleding, beddengoed, knuffels, mutsen en sjaals moet u ook grondig schoonmaken om een nieuwe besmetting te voorkomen. Wassen bij 60 graden is voldoende. Ook kunt u ze ten minste 3 dagen in een afgesloten plastic zak laten zitten of 3 dagen buiten laten hangen.

Wanneer?

Breng dit medicijn bij voorkeur ruim voor het slapen aan, zodat het haar of de huid met crème opgedroogd is als uw kind naar bed gaat.

Hoe lang?

 • Schaamluis: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kan uw kind de behandeling na 1 week herhalen.
 • Schurft: meestal is 1 behandeling voldoende. Eventueel kunt u de behandeling na 1 week herhalen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over permetrine op de huid bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Permetrine is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crème.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij permetrine op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 26-03-2018

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

permetrine op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!