Klachten & ZiektesSchurft

Schurft

Klachten & ZiektesSchurft

Schurft

Wat is Schurft?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Schurft?
 • Schurft is een huidziekte die komt door schurftmijten.

  Schurftmijten zijn heel kleine beestjes, ze lijken op spinnetjes. Ze graven gangetjes in je huid. De gangetjes zijn ongeveer 1 centimeter lang. Daar leggen ze eitjes in.

  Na 3 dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes. Na 2 weken leggen ze ergens anders in je huid weer nieuwe eitjes.

  Schurft is vervelend, maar niet gevaarlijk. Het is wel besmettelijk.

  Artsen noemen schurft ook wel scabiës.

  Je krijgt schurft van iemand die schurft heeft. Iedereen kan schurft krijgen. Bijvoorbeeld in deze situaties:

  • Je hebt langer dan 15 minuten huidcontact met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld wanneer je met iemand in bed ligt of knuffelt.
  • Je hebt vaak huidcontact met iemand die schurft heeft. Bijvoorbeeld tussen jou en je kind. Of als je iemand elke dag verzorgt.
  • Je hebt huidcontact met beddengoed, handdoeken of kleding van iemand met schurft. Bijvoorbeeld wanneer je in een bed ligt waar iemand met schurft ook in heeft gelegen. Schurftmijten kunnen namelijk nog 3 dagen blijven leven.
  Kijk voor meer informatie over Schurft op www.thuisarts.nl
  • Bel je huisarts in deze situaties:

   Zwanger of baby en misschien schurft

   Bel de huisarts als je misschien schurft hebt en 1 van deze dingen klopt voor jou:

   • Je bent zwanger.
   • Je geeft borstvoeding.
   • Je hebt een baby jonger dan 2 maanden.
   Pillen als behandeling

   Bel de huisarts als je graag pillen wil als behandeling.

   Klachten gaan niet weg na behandeling

   Bel de huisarts als je na een behandeling 1 of meer van deze dingen merkt:

   • De jeuk wordt 2 weken na het einde van de behandeling erger.
   • De jeuk is 4 weken na het einde van de behandeling nog niet over.
   • Je krijgt na het einde van de behandeling nieuwe plekjes op je huid.
   Kijk voor meer informatie over Schurft op www.thuisarts.nl
   • Voor sommige medicijnen tegen schurft is geen recept nodig. U kunt dit kopen bij de apotheek. Er bestaan ook medicijnen tegen schurft waar wel een recept voor nodig is. Uw apotheker controleert of u deze medicijnen veilig kunt gebruiken en geeft u uitleg over het medicijn.

    Bij schurft is het erg belangrijk dat u de behandeling volgens de aanwijzingen uitvoert. Anders kan de schurft terugkomen of kunt u andere mensen besmetten. Daarom geeft uw apotheker u graag tips over hoe u de medicijnen tegen schurft moet gebruiken.

    Heeft u erg veel last van jeuk? In uw apotheek kunt u hier soms ook middelen voor krijgen. Bijvoorbeeld een vette zalf. Of u dit mag gebruiken, hangt af van welk medicijn u gebruikt tegen schurft. Vraag uw apotheker om advies.

     • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

      • Receptcontrole

      De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

      • Overzicht van uw medicijnen

      Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

      • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

      Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

      • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

      Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

      • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

      De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

      • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

      Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

      • Medicatiebeoordeling

      Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

      • Zelfzorg

      Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

      • Bezorgservice

      Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

     • Middelen tegen schurft
      Middelen tegen schurft worden ook wel scabicide middelen genoemd. Deze middelen doden de schurftmijt. Voorbeelden zijn ivermectine, permetrine en benzylbenzoaat.

      Laatst bijgewerkt KNMP: 31-01-2023

      Laatst bijgewerkt NHG: 06-04-2023

      Disclaimer

      Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

      Vond u deze informatie nuttig?

      Thuisarts.nl

      De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

      Thuisarts.nl

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Vraag het de webapotheker

      Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
      Informatie wordt bijgewerkt: