Schurft

Schurft

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Schurft

vergroot
terug naar boven

Wat is schurft?

Schurft is een besmettelijke huidziekte die ontstaat door schurftmijten. Schurftmijten zijn heel kleine spinachtige beestjes, die in de huid gangetjes graven van ongeveer 1 cm. Daar leggen ze eitjes in. Na 3 dagen komen de eitjes uit. De nieuwe mijten kruipen uit de gangetjes en na 2 weken leggen ze ergens anders in de huid weer nieuwe eitjes.

Schurft is vervelend, maar kan geen kwaad.

De schurftmijt wordt meestal overgedragen via huidcontact met iemand die besmet is. Vaak gebeurt dit in bed, waar de mijten langer kunnen leven door de warmte.

Heel zelden wordt schurft overgedragen via besmet beddengoed en besmette kleding.

Schurft komt vaker voor bij mensen die zichzelf niet goed verzorgen, maar alle mensen kunnen worden besmet. Soms kunt u besmet worden via een hotelbed, vooral in het buitenland.

Kijk voor meer informatie over Schurft op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik schurft?

Bij schurft heeft u vooral ’s nachts heftige jeuk. De jeuk kan ondraaglijk zijn. De jeuk ontstaat door een afweerreactie van uw lichaam tegen de uitwerpselen van de mijt.

Het meest kenmerkend zijn de schilferende gangetjes in de huid, die vooral aan de handen goed zichtbaar zijn. Ook kunnen er blaasjes of pukkeltjes zitten. Door de jeuk kunt u deze openkrabben, waardoor er een ontsteking kan ontstaan.  De mijten zelf zijn nauwelijks te zien. 

De huidafwijkingen zijn vooral zichtbaar tussen de vingers en tenen, en aan de polsen. Maar ook in oksels, in liezen, bij de tepels (bij de vrouw), aan de penis, balzak, voeten en aan de enkels komen ze voor.

De klachten ontstaan 2 tot 6 weken na de besmetting.

U kunt later opnieuw schurft krijgen na besmetting. De klachten ontstaan dan vaak al binnen enkele dagen. 

Kijk voor meer informatie over Schurft op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Bespreek met uw huisarts of assistente wat u moet doen als:

 • de jeuk 2 weken na de behandeling erger wordt;
 • de jeuk na de behandeling meer dan 4 weken aanhoudt;
 • er na de behandeling nieuwe plekjes op de huid verschijnen.
Kijk voor meer informatie over Schurft op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij schurft?

Middelen tegen schurft
Middelen tegen schurft worden ook wel scabicide middelen genoemd. Deze middelen doden de schurftmijt. Voorbeelden zijn ivermectine, permetrine en benzylbenzoaat.

Laatst bijgewerkt NHG: 07-12-2016

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord