adrenaline injectie bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

adrenaline injectie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Adrenaline komt van nature voor in het lichaam. Het versnelt de hartslag, verhoogt de bloeddruk en vernauwt de bloedvaten.

Artsen schrijven het voor bij kinderen met een levensbedreigende acute allergie.

Allergie

Een levensbedreigende acute allergie wordt ook wel “anafylaxie” genoemd. Andere benamingen zijn anafylactische reactie of anafylactische shock.

Verschijnselen
Een anafylaxie kan binnen enkele minuten ontstaan nadat uw kind met een allergische prikkel in contact is geweest. Uw kind wordt duizelig, valt flauw en wordt kortademig of benauwd. Verder kan het kind een opgezwollen tong, lippen of keel of hartkloppingen krijgen. Ook de lippen, vingers en tenen kunnen blauw worden. Of het kind kan urine of ontlasting laten lopen en bewusteloos raken.
Anafylaxie is een levensbedreigende situatie. Bel altijd het alarmnummer 112.

Oorzaak
Bij allergie reageert het lichaam te sterk op bepaalde stoffen, zoals bijen- of wespengif, of stoffen die in pinda’s zitten. De lichaamseigen afweer maakt dan veel boodschapperstoffen aan, zoals histamine. Histamine verwijdt de bloedvaten, waardoor de bloeddruk sterk daalt. Er komt dan onvoldoende bloed in de hersenen. Hierdoor wordt uw kind duizelig en kan het flauwvallen.  
Deze boodschapperstoffen zijn ook verantwoordelijk voor de andere verschijnselen van de anafylaxie, zoals benauwdheid.

Waarom de lichaamseigen afweer zo sterk reageert is onbekend. Wel is bekend dat kinderen met een allergie voor pinda’s vaker hooikoorts, astma of eczeem hebben. Ook kan erfelijke aanleg een rol spelen. En wespen- of bijenallergie komt meer voor bij mensen die vaak gestoken zijn.  

Behandeling
Een allergische reactie die niet zo ernstig verloopt, is meestal goed te behandelen met een anti-allergiemiddel (antihistaminicum). Deze is ook te gebruiken om allergie te voorkomen, bijvoorbeeld bij hooikoorts.

Bij een anafylaxie werken dergelijke tabletten of capsules niet snel genoeg. Dan heeft uw kind een injectie met adrenaline nodig. Er zijn voorgevulde injectiepennen met adrenaline beschikbaar, die uw kind, uzelf of of iemand uit de omgeving, snel in het bovenbeen kan spuiten. Deze adrenaline-injectie moet direct ingespoten worden zodra de eerste verschijnselen optreden.  

Laat het kind daarom altijd een adrenaline-injectiepen bij zich dragen, en geef een exemplaar aan personen in de omgeving (kinderopvang, school).

Na gebruik van de pennen moet u altijd direct uw arts of het alarmnummer 112 bellen. Ook als u denkt dat de verschijnselen verbeteren. De adrenaline helpt namelijk de ergste verschijnselen op te heffen, maar de allergische reactie moet verder worden behandeld door een arts.

Lees meer over allergie

Ervaring bij kinderen

De adrenaline injectie is officieel geregistreerd bij kinderen met een levensbedreigende acute allergie. Registratie betekent dat de fabrikant de adrenaline injectie bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Adrenaline vernauwt de bloedvaten en verhoogt de bloeddruk. Hierdoor gaan de duizeligheid en het gevoel van flauwvallen over. Ook verwijdt het de luchtwegen, waardoor de benauwdheid vermindert.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

De injectie begint na 3 tot 5 minuten te werken. Als de injectie niet voldoende helpt mag uw kind na 5 tot 15 minuten nog een injectie krijgen.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Vraag uw arts of apotheker om uitleg over het gebruik van de adrenaline-injectie. Lees ook de instructie in de bijsluiter.

Er zijn verschillende merken adrenaline-injectiepennen. Dit zijn voorgevulde wegwerpspuiten met de juiste dosis voor één keer inspuiten. U of uw kind spuit de injectie in de bovenbeenspier (in de buitenkant van de dij), desnoods door de kleding heen. Het is belangrijk dat uw familie, de leerkrachten of begeleiders ook weten hoe ze de injectiepen moeten gebruiken, als uw kind een anafylactische reactie krijgt.

Bel direct na gebruik van de adrenaline-injectie uw arts of een ambulance (112). De adrenaline-injectie werkt maar tijdelijk en een arts zal uw kind verder moeten behandelen. Geef de lege injectiepen aan de hulpverlener, zodat hij weet wat uw kind heeft gebruikt.

In sommige gevallen is één injectie niet voldoende om de allergische reactie te behandelen. Als de verschijnselen na 5 tot 15 minuten niet zijn afgenomen, kan uw kind nogmaals een injectie inspuiten. Het is daarom raadzaam altijd een tweede adrenaline-injectiepen bij de hand te hebben.

Gebruiksinstructie per merk adrenaline-pen:

EpiPen
Gebruik de EpiPen als volgt (zie ook de bijsluiter).

 1. Verwijder de blauwe veiligheidsdop.
 2. Zet de EpiPen met het oranje uiteinde loodrecht stevig tegen de buitenkant van
  de dij van uw kind tot u een 'klik' hoort. Dit kan desnoods door de kleding heen.
 3. Houd de EpiPen 10 seconden op zijn plaats.
 4. Verwijder de EpiPen loodrecht uit het been van uw kind.
 5. Wrijf 10 seconden over de injectieplaats.

Jext
Gebruik Jext als volgt (zie ook de bijsluiter).

 1. Verwijder de gele veiligheidsdop.
 2. Zet de zwarte injectorpunt loodrecht tegen de buitenkant van de dij tot u een “klik” hoort. Dit kan desnoods door de kleding heen.
 3. Houd de injector dan nog 10 seconden stevig op zijn plaats.
 4. Verwijder de injector loodrecht uit het been van uw kind.
 5. Wrijf 10 seconden over de injectieplaats.

Emerade
Gebruik Emerade als volgt (zie ook de bijsluiter).

 1. Verwijder de naaldkap
 2. Zet de Emerade tegen de buitenkant van de dij tot u een 'klik' hoort. Dit kan desnoods door de kleding heen.
 3. Houd de Emerade 5 seconden op zijn plaats.
 4. Verwijder de Emerade loodrecht uit uw been.
 5. Wrijf 5 seconden over de injectieplaats.

Wanneer toedienen?

Na een insectenbeet of -steek, of na contact met een allergische prikkel (noten, pinda's): gebruik de adrenaline-injectiepen direct zodra uw kind of iemand uit de omgeving de verschijnselen van een anafylaxie opmerkt. Als u twijfelt of het wel ernstig genoeg is: gebruik de injectiepen dan toch. Als achteraf blijkt dat het geen allergische reactie was, kan het geen kwaad. Neem wel in alle gevallen direct contact op met uw arts.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over adrenaline injectie bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Adrenaline injectie is voor kinderen te verkrijgen in voorgevulde wegwerpspuiten.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij adrenaline injectie bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 23-09-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

adrenaline injectie bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!