amfotericine B

amfotericine B

Trefwoord
naar medicijnen

amfotericine B

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over amfotericine B

 • Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.
 • Bij schimmel- en gistinfecties van de mond (spruw), slokdarm, maag en darmen.
 • Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Is de infectie uitgebreider, dan kan uw arts amfotericine B voorschrijven.
 • Bij spruw: houd de drank enkele minuten in de mond. Slik daarna door. Bij infecties van maag en darm: slik direct door.
 • Uw tanden kunnen geel worden. Dit kunt u met poetsen verwijderen.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten eerder verdwenen zijn. Een kuur duurt meestal tot 2 weken.
 • U kunt last krijgen van maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en diarree. Dit gaat vanzelf over.

Wat doet amfotericine B en waarbij gebruik ik het?

Amfotericine B is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij spruw en schimmel- en gistinfecties.

Spruw (Candida-infectie in de mond)

 • Bij een infectie

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt. De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Spruw komt nogal eens voor bij jonge baby’s, maar kan ook bij volwassenen optreden.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft verder vrijwel geen klachten.

Oorzaak
Bij mensen met een verminderde weerstand kan de gist een infectie veroorzaken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Baby’s krijgen vaak spruw omdat de aantallen bacteriën en schimmels, die van nature op de huid en de slijmvliezen voorkomen, elkaar nog niet voldoende in evenwicht houden bij pasgeborenen.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Uw arts kan afhankelijk van de uitgebreidheid van de infectie amfotericine B voorschrijven. Het kan ook uit voorzorg worden toegepast bij HIV- of aidspatiënten of bij mensen die cytostatica bij kanker moeten gebruiken of die moeten worden bestraald.

Werking
Amfotericine B doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.  Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond)

Schimmel- en gistinfecties

 • Bij een infectie

Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals HIV- of aidspatiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten, kan een schimmel of gist veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen.

Werking
Amfotericine B bestrijdt schimmelinfecties, zoals de Candida-gist. Het wordt gebruikt bij een infectie in mond, maag en darm. Ook om deze te voorkomen bij verzwakte personen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken en zeer zelden diarree. Deze klachten gaan meestal vanzelf over.
 • Huiduitslag. Dit kan wijzen op overgevoeligheid (zie Zeer zelden), maar dat hoeft niet.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de tong. Dit merkt u doordat de tong pijnlijk en opgezwollen is en praten en slikken moeilijk worden. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Gele verkleuring van de tanden. Dit kunt u verwijderen door de tanden goed te poetsen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen kunt u benauwd worden of krijgt u een gezwollen gezicht, tong, lippen of keel. Of u kunt een ernstige huidaandoening krijgen met blaren op de huid. Stop in deze gevallen met dit medicijn. Waarschuw direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. Als u overgevoelig bent voor dit medicijn, mag u het in de toekomst niet meer gebruiken. Meld dit daarom altijd aan uw apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Bij spruw: houd de drank enkele minuten in de mond en slik het daarna door. De drank kan dan ook in de keel en slokdarm werken. Spoel uw mond niet na.
 • Bij infecties van maag en darm of om een infectie te voorkomen mag u de drank direct doorslikken.

Wanneer?
Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect. Bij 2 keer per dag: 's ochtends en 's avonds na de maaltijd. Bij 4 keer per dag: na de maaltijden en voor de nacht.

Hoelang?
Maak de hele kuur af voor een goed resultaat. In het algemeen duurt een kuur 1tot 2 weken. Dat hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Stop of onderbreek de kuur niet. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle schimmels of gisten zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het meer dan 4 uur voorat u de volgend dosis inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 4 uur voordat u de volgende dosis normaal inneemt? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.
 • Gebruikt u dit medicijn 4 keer per dag? Duurt het meer dan 2 uur voordat u de volgende dosis inneemt? Neem de vergeten dosis alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur voordat u de volgende dosis normaal inneemt? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema.

Haal de vergeten dosis niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten dosis. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maak wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik amfotericine B gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u de kuur niet afmaakt is de kans groot dat de infectie met de schimmel of Candida-gist nog niet is verdwenen. De klachten kunnen dan terugkomen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen met de kuur. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is amfotericine B verkrijgbaar?

De werkzame stof amfotericine B zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Amfotericine B is sinds 1958 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een drank onder de merknaam Fungizone.

Amfotericine B is ook verkrijgbaar in injecties en infusen. Deze tekst gaat alleen over de toepassing in drank.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 20-09-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!