bazedoxifeen

bazedoxifeen

Trefwoord
naar medicijnen

bazedoxifeen

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over bazedoxifeen

 • Bazedoxifeen remt de afbraak van botten en maakt ze steviger.
 • Bij vrouwen na de overgang met botontkalking (osteoporose) Als u dit medicijn gebruikt, heeft u minder kans op botbreuken. Bij osteoporose moet u het enkele jaren gebruiken om de botten voldoende stevig te maken.
 • U kunt opvliegers, zweetaanvallen of beenkrampen krijgen. Dit verdwijnt meestal binnen enkele maanden.. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Ook kunt u dikke enkels en voeten krijgen en kan uw bloeddruk stijgen. Raadpleeg uw arts als u vochtophoping merkt.
 • Niet gebruiken als u zwanger bent.

Wat doet bazedoxifeen en waarbij gebruik ik het?

Bazedoxifeen heeft voor een deel hetzelfde effect als vrouwelijke oestrogeenhormonen , maar werkt juist ook gedeeltelijk tegen vrouwelijke oestrogenen.

Net als oestrogenen remt bazedoxifeen de botafbraak en versterken de botten.

Artsen schrijven het voor bij vrouwen na de overgang met botontkalking (osteoporose).

Botontkalking

 • Voor de botten

Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak, waardoor de botten brozer worden. Ze breken eerder en de wervels van de ruggengraat zakken in. Botontkalking ontstaat doordat de botten te weinig kalk (calcium) opnemen.

U merkt meestal zelf niet dat u botontkalking heeft. De arts kan met een botdichtheidsonderzoek bekijken hoe stevig uw botten zijn.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor botontkalking. De belangrijkste zijn:

 • ouder worden. Vanaf ongeveer 45 jaar is de aanmaak minder dan de afbraak. Dit is het geval bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben meestal sterkere botten dan vrouwen. Ze hebben hierdoor minder snel last van botontkalking;
 • de overgang bij vrouwen, doordat het lichaam vanaf de overgang minder oestrogenen aanmaakt. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten;
 • verwijdering van de eierstokken bij vrouwen, aangezien de eierstokken oestrogenen aanmaken, die weer voor de botopbouw zorgen;
 • gebruik van veel bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals prednison, gedurende langere tijd. Deze hebben botontkalking als bijwerking;
 • te weinig beweging. Beweging stimuleert de botopbouw;
 • te weinig vitamine D. Vitamine D zorgt dat de botten calcium opnemen. Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt. Als u weinig in de buitenlucht komt, of een donkere huid heeft, heeft u kans op te weinig vitamine D;
 • te weinig calcium (kalk) in het voedsel. Voldoende calcium krijgt u binnen met minimaal 4 zuivelconsumpties per dag, zoals een glas melk, een bakje yoghurt of een boterham met kaas.

Behandeling
Bij botontkalking of om botontkalking te voorkomen, schrijven artsen meestal een medicijn voor uit de groep bisfosfonaten, zoals alendroninezuur of risedroninezuur.
Als u bisfosfonaten niet verdraagt, kan de arts een ander medicijn voorschrijven tegen botontkalking, zoals raloxifeen of bazedoxifeen. Ze zijn alleen geschikt voor vrouwen na de overgang.

Werking
Bazedoxifeen remt de botafbraak en versterkt de botten. Als u het samen met voldoende calcium (kalk) en vitamine D gebruikt, worden uw botten sterker.

De werking van bazedoxifeen bij botontkalking merkt u zelf niet. U loopt wel minder kans op botbreuken, vooral van de wervels.

Lees meer over botontkalking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Opvliegers, warmtestuwingen of zweetaanvallen, vooral gedurende de eerste maanden van de behandeling. Blijft u hier veel last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Spierkrampen, vooral in de benen. Dit treedt vooral op tijdens de eerste maanden van de behandeling. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor kan uw bloeddruk iets stijgen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door op ijsblokjes te zuigen. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Slaperigheid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dat door aan de apotheker. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zeer zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-hulpdienst. Een heel enkele keer kan een stolsel ontstaan in de bloedvaten van het netvlies van de ogen. Waarschuw uw arts als uw gezichtsvermogen verandert.
  Heeft u ooit trombose gehad? Dan mag u dit medicijn waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts.
  Moet u enige tijd het bed houden? Bijvoorbeeld vanwege een operatie? Dan moet u tijdelijk stoppen met bazedoxifeen. U heeft dan namelijk meer kans op trombose. Overleg met uw arts, wanneer u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen met dit medicijn.
 • Wazig zien, oogpijn, droge ogen en zwelling van het ooglid. Raadpleeg bij deze klachten uw arts.
 • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Raadpleeg uw arts als u veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast innametijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis. Bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt.

Hoe lang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn blijft gebruiken op basis van de resultaten. Bij gebleken effect kan de behandeling jarenlang voortduren.
Maar meestal niet langer dan 7 jaar.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn één keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden
Sommige mensen worden slaperig door dit medicijn. Is dat bij u het geval? Rijd dan geen auto zolang u hier last van heeft.

alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Bij osteoporose is het belangrijk voldoende calcium en vitamine D te gebruiken. Dit helpt bij de botaanmaak.

Calcium zit vooral veel in zuivelproducten, zoals melk, yoghurt en kaas.
Vitamine D zit maar weinig in voedsel, een klein beetje wordt toegevoegd aan margarine. De meeste vitamine D maken mensen zelf in hun huid aan, onder invloed van zonlicht.

Soms schrijft de arts een calcium- en vitamine D-preparaat voor, als u te weinig calcium of vitamine D binnenkrijgt.

Mag ik bazedoxifeen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Artsen schrijven bazedoxifeen alleen voor aan vrouwen na de overgang. Dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

U mag dit medicijn namelijk NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Het kan schade toebrengen aan de baby.

Borstvoeding
Artsen schrijven bazedoxifeen alleen voor aan vrouwen na de overgang. Dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts.

U mag dit medicijn namelijk NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Meestal moet u dit medicijn een aantal jaar gebruiken. U kunt in die tijd op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u voortijdig stopt, is het effect op uw botten misschien niet voldoende. Probeer daarom het voorgeschreven aantal jaar vol te houden.

Onder welke namen is bazedoxifeen verkrijgbaar?

De werkzame stof bazedoxifeen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Bazedoxifeen is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Conbriza.
Bazedoxifeen wordt ook gebruikt in combinatie met geconjugeerde oestrogenen onder de merknaam Duavive.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-06-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

bazedoxifeen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!