bazedoxifeen

naar medicijnen

bazedoxifeen

Belangrijk om te weten over bazedoxifeen

 • Bazedoxifeen remt de afbraak van botten en maakt ze steviger.
 • Bij botontkalking (osteoporose) of als u een grote kans loopt op botontkalking. Zoals bij sommige vrouwen na de overgang.
 • Als u dit medicijn gebruikt, heeft u minder kans op botbreuken. Bij osteoporose moet u het enkele jaren gebruiken om de botten voldoende stevig te maken.
 • U kunt opvliegers of zweetaanvallen krijgen. Dit verdwijnt meestal binnen 6 maanden.
 • Andere bijwerkingen zijn beenkrampen, spierpijn en gewrichtspijn, vooral tijdens de eerste maanden dat u dit medicijn gebruikt. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Niet gebruiken als u zwanger bent.

Wat doet bazedoxifeen en waarbij gebruik ik het?

Bazedoxifeen behoort tot de SERM's, ofwel Selectieve Estrogen Receptor Modulatoren. Deze medicijnen bootsen de werking van de vrouwelijke oestrogeenhormonen gedeeltelijk na en werken gedeeltelijk tegen vrouwelijke oestrogenen.

Net als oestrogenen remmen ze de botafbraak en versterken de botten.

Artsen schrijven het voor bij botontkalking bij vrouwen.

Botontkalking

 • Voor de botten

Verschijnselen
Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak, waardoor de botten brozer worden. Ze breken eerder en de wervels van de ruggengraat zakken in. Botontkalking ontstaat doordat de botten te weinig kalk (calcium) opnemen.

U merkt zelf niet dat u botontkalking heeft. Als uw arts twijfelt of u kans loopt op botontkalking kan met een botdichtheidsonderzoek bekeken worden hoe stevig de botten zijn.

Oorzaken
Er zijn verschillende oorzaken voor botontkalking. De belangrijkste zijn:

 • oudere leeftijd. Vanaf ongeveer 45 jaar is de aanmaak minder dan de afbraak. Dit is het geval bij zowel mannen als vrouwen, maar mannen hebben in het algemeen sterkere botten dan vrouwen, waardoor ze minder snel last hebben van botontkalking;
 • de overgang bij vrouwen, doordat het lichaam dan minder oestrogenen aanmaakt. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de aanmaak en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten;
 • verwijdering van de eierstokken bij vrouwen, aangezien de eierstokken oestrogenen aanmaken, die weer voor de botopbouw zorgen;
 • gebruik van veel bijnierschorshormonen (corticosteroïden), zoals prednison, gedurende langere tijd. Deze hebben botontkalking als bijwerking;
 • te weinig beweging. Beweging stimuleert de botopbouw;
 • te weinig vitamine D. Vitamine D zorgt dat de botten calcium opnemen. Het wordt onder invloed van zonlicht gemaakt. Als u weinig in de buitenlucht komt, heeft u kans op te weinig vitamine D.

Werking
Bazedoxifeen remt, net als oestrogeenhormonen, de botafbraak en versterkt de botten. Door het samen met voldoende calcium (kalk) en vitamine D te gebruiken worden uw botten sterker.

De werking van bazedoxifeen bij botontkalking merkt u zelf niet. U loopt wel minder kans op botbreuken, vooral van de wervels.

Artsen kunnen dit medicijn voorschrijven aan vrouwen die in de menopauze zijn (na de overgang) om botontkalking te voorkomen en om het te behandelen. Maar bazedoxifeen werkt niet beter dan raloxifeen, een andere SERM. Daarom schrijven artsen eerder raloxifeen voor dan bazedoxifeen.

Lees meer over botontkalking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Opvliegers, warmtestuwingen of zweetaanvallen, vooral gedurende de eerste zes maanden van de behandeling. Blijft u hier veel last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Beenkrampen, spierpijn, gewrichtspijn. Dit treedt vooral op tijdens de eerste maanden van de behandeling. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
 • Vasthouden van vocht (dikke enkels en voeten). U merkt dit ook aan een toename van uw lichaamsgewicht. Hierdoor kan uw bloeddruk iets stijgen. Neem contact op met uw arts als u dit merkt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Droge mond. Als u in het begin van de behandeling veel last heeft van een droge mond, kunt u de aanmaak van speeksel stimuleren met (suikervrije) kauwgom of door op ijsblokjes te zuigen. Door de droge mond ontstaan sneller gaatjes in uw gebit en ontstekingen van het slijmvlies van de mondholte. Poets en flos extra goed als u merkt dat u last blijft houden van een droge mond. Laat eventueel de tandarts vaker controleren.
 • Slaperigheid.
 • Huiduitslag en jeuk. U kunt overgevoelig zijn voor dit medicijn. Raadpleeg uw arts. Als u overgevoelig bent, mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dan aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor bazedoxifeen. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Trombose, waarbij een bloedstolseltje een bloedvat kan afsluiten. Dit gebeurt meestal in een been, soms komt het bloedstolsel in de longen terecht. U kunt trombose herkennen aan een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op het been, soms aan pijn in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zeer zelden aan plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Heeft u ooit trombose gehad? Dan mag u dit medicijn waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts. Een heel enkele keer kan een stolsel ontstaan in de bloedvaten van het netvlies van de ogen. Waarschuw uw arts als uw gezichtsvermogen verandert.
 • Bloeding uit de vagina. Als u bloedingen krijgt, moet u uw arts raadplegen.
 • Pijnlijke, opgezette of gevoelige borsten. Als u hier veel last van blijft houden, raadpleeg dan uw arts.
 • Wazig zien, oogpijn, droge ogen en zwelling van het ooglid.
 • Hartkloppingen. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast innametijdstip kiezen, bijvoorbeeld 's ochtends bij het ontbijt, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoe lang?
U gebruikt dit medicijn meestal langdurig, meestal maximaal 7 jaar. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn één keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Gebruik bazedoxifeen samen met een voldoende hoeveelheid calcium (kalk) en vitamine D. Het effect is dan beter. Calcium zit in melk en zuivelproducten.

Vitamine D wordt onder invloed van zonlicht in de huid gemaakt en zit ook in vlees, boter en margarine. Overleg met uw arts om te bepalen of u extra calcium en vitamine D-tabletten nodig heeft.

Mag ik bazedoxifeen gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Bazedoxifeen wordt meestal alleen voorgeschreven aan vrouwen na de overgang, dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.

U mag dit medicijn NIET gebruiken tijdens de zwangerschap of als u binnenkort zwanger wilt worden. Het kan namelijk schade toebrengen aan de ongeboren vrucht.

Borstvoeding
Bazedoxifeen wordt meestal alleen voorgeschreven aan vrouwen na de overgang, dus als u al meer dan één jaar geen menstruatie meer heeft gehad of na een verwijdering van baarmoeder of eierstokken. Bent u nog niet in de overgang? Raadpleeg dan uw arts.

Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Stop echter alleen op advies van uw arts.

Als u gedurende enige tijd het bed moet houden of niet goed mobiel bent, bijvoorbeeld door een operatie, heeft u meer kans op trombose door gebruik van bazedoxifeen. U moet dan tijdelijk stoppen met bazedoxifeen. Overleg met uw arts, wanneer u moet stoppen en wanneer u weer kunt beginnen met dit medicijn.

Onder welke namen is bazedoxifeen verkrijgbaar?

De werkzame stof bazedoxifeen zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Bazedoxifeen is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Conbriza in tabletten.
Bazedoxifeen wordt ook gebruikt in combinatie met oestrogenen, geconjugeerd onder de merknaam Duavive.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 06-12-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

bazedoxifeen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.