Botontkalking

Botontkalking

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Botontkalking

vergroot
terug naar boven

Wat is botontkalking?

Kans op een botbreuk

Wanneer u ouder bent dan 50 jaar, is de kans op een botbreuk groter nadat u al eerder iets gebroken heeft of wanneer u botontkalking (osteoporose) heeft.

Wat is botontkalking?

In uw botten wordt voortdurend nieuw botweefsel aangemaakt en oud botweefsel afgebroken. Dat is normaal. Tijdens de groei is er meer aanmaak van botweefsel, op oudere leeftijd meer afbraak. Met het ouder worden worden uw botten daardoor brozer. Als ze erg breekbaar zijn, spreken we van botontkalking of osteoporose. Uw botten kunnen dan gemakkelijker breken en ruggenwervels kunnen inzakken.In de eerste jaren na de overgang wordt het bot sneller afgebroken. Oudere vrouwen hebben daardoor meer kans op botontkalking dan mannen. Verder kunnen bepaalde ziekten en medicijnen botontkalking veroorzaken.

Voor de stevigheid van uw botten is het gedurende uw hele leven belangrijk dat:

 • u veel beweegt (ten minste een halfuur per dag);
 • u dagelijks een kwartier tot een halfuur naar buiten gaat en in het daglicht komt (met tenminste het gezicht en de handen onbedekt) zodat uw huid voldoende vitamine D kan aanmaken;
 • uw voeding voldoende kalk bevat (met gemiddeld 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 1 à 2 plakken kaas per dag): Dit is nodig voor de aanmaak van botweefsel.
Kijk voor meer informatie over Botontkalking op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik botontkalking?

 • Botontkalking geeft zelf geen klachten. U heeft wel meer kans dat u iets breekt.
 • Botbreuken door botontkalking komen meestal pas voor op hogere leeftijd.
 • Zo kan er een ruggenwervel breken en/of inzakken, waardoor u krommer of kleiner wordt.
 • Een ingezakte of gebroken wervel geeft zelden pijnklachten. Soms doet het wel pijn en kunt u tijdelijk minder doen.
 • Lagerugpijn wordt zelden door botontkalking veroorzaakt.
Kijk voor meer informatie over Botontkalking op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Botontkalking is niet de enige oorzaak waardoor oudere mensen vaker een bot breken. Op hogere leeftijd kunt u gemakkelijker vallen. Dat komt bijvoorbeeld door evenwichtsstoornissen of doordat u minder goed ziet.

De volgende adviezen zijn voor iedereen van belang om botontkalking tegen te gaan, vallen te voorkomen en de kans op een botbreuk te verminderen.

 • Zorg voor voldoende lichaamsbeweging een halfuur per dag wandelen, fietsen of sporten. Lichaamsbeweging bevordert de aanmaak van botweefsel. Bovendien oefent u daarmee uw spieren. Door veel te bewegen reageert u ook beter, waardoor u minder gauw valt. Blijf dus vooral actief.
 • Zorg voor een gezonde voeding met gemiddeld 2 tot 3 porties melk en melkproducten en 1 à 2 plakken kaas. Zuivelproducten bevatten kalk (calcium) en vitamine D. Wanneer het u niet lukt om voldoende zuivel in te nemen, vertel dat dan aan de huisarts.
 • Vitamine D is nodig om kalk uit de voeding op te nemen. Als u dagelijks 15 tot 30 minuten buiten komt met in elk geval uw gezicht en handen onbedekt, maakt uw lichaam via zonlicht (ook op bewolkte dagen) voldoende vitamine D aan. Als u een donkere huidskleur heeft en/of zelden bij daglicht buitenkomt, of daarbij uw gezicht grotendeels bedekt, dan is het goed om dat met uw huisarts te bespreken.
 • Op hogere leeftijd is het verstandig enkele maatregelen te nemen om vallen te voorkomen.
  • Zorg dat er geen losliggende matjes of elektriciteitssnoeren op uw vloer liggen.
  • Zorg voor goede verlichting in huis. Laat ’s nachts een lichtje aan zodat u ook dan genoeg kunt zien.
  • Als u bij het opstaan soms duizelig wordt, ga dan eerst even op de rand van het bed zitten.
  • Zet uw leesbril af als u rondloopt, anders ziet u de vloer of de treden van de trap niet goed.
  • Heeft u een bril om mee in de verte te zien, zet die dan op voordat u gaat lopen. U heeft dan beter zicht op drempels, trappen en stoepranden.
  • Vaak kunnen bepaalde oefeningen (balans- en krachttraining) en hulpmiddelen (looprekje) ertoe bijdragen dat u steviger staat. Als u slaaptabletten gebruikt, probeer daar dan mee te stoppen of te minderen. Deze tabletten maken u (ook overdag) suf. Daardoor kunt u, vooral als u ’s nachts uit bed komt, gemakkelijk vallen.
  • Ook andere medicijnen, zoals antidepressiva kunnen de kans op vallen vergroten, evenals een te laag vitamine D.
 • Stop met roken.
 • Drink niet meer dan 1 glas alcohol per dag en liefst niet elke dag.
Kalktabletten?

Extra kalk (calcium) is meestal niet nodig. Als u de aanbevolen hoeveelheden zuivel inneemt, is dat genoeg. Wanneer het u niet lukt voldoende zuivel binnen te krijgen, bespreek dit dan met uw huisarts. Koop geen kalktabletten zonder vitamine D. Neem kalktabletten altijd in overleg met uw huisarts. Iemand die te veel kalktabletten slikt, maakt een iets grotere kans op hart- en vaatproblemen, bijvoorbeeld een hartinfarct.

Extra vitamine D? 

Wanneer u dagelijks bij daglicht gedurende 15 tot 30 minuten buitenkomt, maakt uw lichaam voldoende vitamine D aan. Bedenk daarbij dat het zonlicht/daglicht alleen werkt op onbedekte huid. Uw lichaam neemt een kleine hoeveelheid vitamine D op uit de voeding. Vitamine D zit bijvoorbeeld in vette zoutwatervis als makreel, zalm, sardines en ook paling. In de ouderwetse levertraan (visolie van met name schelvissoorten) zit veel vitamine D. Vitamine D is aan margarines en halvarines toegevoegd.Voor sommige mensen kan inname van extra vitamine D nodig zijn om botontkalking te voorkomen:

 • als u een vrouw bent en u bent ouder dan 50 jaar of u bent een man ouder dan 70 jaar;
 • als u te weinig buiten in het daglicht komt;
 • als u een donkere huidskleur heeft of gesluierd gekleed gaat;
 • als u in een verpleeg- of verzorgingstehuis woont;
 • als u een verhoogde kans heeft op een botbreuk;
 • als u osteoporose heeft die met medicijnen (bisfosfonaten) wordt behandeld.
Kijk voor meer informatie over Botontkalking op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij botontkalking?

Calcium
Calcium (kalk) zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium in uw bloed. Hierdoor is er meer kalk beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak, zodat de kans op botbreuken vermindert. Voorbeeld is calciumcarbonaat en calciumcarbonaat met calciumlactogluconaat.

Colecalciferol (vitamine D)
Colecalciferol ofwel vitamine D, zorgt voor de opname van kalk uit het voedsel. Kalk is nodig voor een goede opbouw van botten. Vitamine D moet worden gecombineerd met voldoende calcium (kalk). Hierdoor wordt de kans op botbreuken verminderd.

Bisfosfonaten
Bisfosfonaten zijn middelen die zich binden aan het calcium in het bot en hierdoor de afbraak van het bot remmen. Doordat de botten worden versterkt zal de kans op botbreuken afnemen. Voorbeelden zijn alendroninezuur, clodroninezuur, ibandroninezuur, pamidroninezuur, risedroninezuur en zoledroninezuur.
Bisfosfonaten worden ook gebruikt in combinatie met calciumcarbonaat. Calciumcarbonaat zorgt voor een toename van de hoeveelheid calcium (kalk) in het bloed. Hierdoor is er meer calcium beschikbaar voor de voortdurende botaanmaak. Voorbeeld is risedroninezuur met calciumcarbonaat.

Oestrogeenhormonen
Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen. Bij vrouwen wordt bot na de overgang sneller afgebroken, door de verminderde aanmaak van oestrogenen. Hierdoor kunnen de botten brozer worden. De geneesmiddelen met oestrogeenhormonen vullen de hoeveelheid oestrogenen in het lichaam aan. Hierdoor worden de botten steviger en zal de kans op botbreuken verminderen.
Oestrogeenhormonen kunnen alleen worden gegeven, of in combinatie met progestageen-hormonen.

 • Middelen met alleen oestrogeenhormonen worden gegeven aan vrouwen die geen baarmoeder meer hebben en daardoor een verminderde productie van oestrogeenhormonen hebben. Het is verkrijgbaar in gewone tabletten, pleisters en implantatietabletten. Pleisters en implantatietabletten geven gedurende een bepaalde tijd estradiol af aan het lichaam. Voorbeelden zijn estradiol pleister, estradiol tabletten, estradiol implantatietabletten en geconjugeerde oestrogenen.
 • De progestageenhormonen voorkomen dat het baarmoederslijmvlies bovenmatig gaat groeien. De combinatie van oestrogenen met progestagenen wordt gegeven aan vrouwen na de menopauze, die hun baarmoeder nog hebben. Voorbeeld van een middel met alleen progestagenen: dydrogesteron. Deze wordt bij botontkalking gebruikt in combinatie met bovenstaande middelen met alleen oestrogeenhormonen. Voorbeelden van middelen met een combinatie van oestrogeen- en progestageenhormonen: estradiol met dydrogesteron en estradiol met norethisteron.

Selectieve Estrogen Receptor Modulatoren (SERM`s)
SERM's hebben voor een deel dezelfde werking als vrouwelijke oestrogeenhormonen, maar werken ook juist gedeeltelijk tegen vrouwelijke hormonen. Net als oestrogenen remmen ze de botafbraak en versterken de botten zodat de kans op botbreuken vermindert. Maar in tegenstelling tot oestrogenen remt het juist de groei van borstweefsel. Ze woren vaak samen gebruikt met calcium (kalk) en vitamine D. Voorbeelden zijn bazedoxifeen en raloxifeen.

Denosumab
Denosumab bindt zich aan de cellen in het bot die de botafbraak verzorgen. Hierdoor worden ze geremd en wordt het bot minder afgebroken. De botten worden hierdoor steviger. Hierdoor heeft u minder kans op botbreuken. Als andere middelen niet voldoende helpen om botbreuken te voorkomen, en er ontstaat een nieuwe botbreuk, dan kan de arts denosumab, samen met calcium en vitamine D, voorschrijven.

Teriparatide
Teriparatide lijkt sterk op het hormoon van de bijschildklier dat parathormoon of PTH wordt genoemd. Dit hormoon stimuleert de opname van calcium uit de darm en de vorming van nieuwe botcellen. Teriparatide werkt op dezelfde manier. Door het samen met een voldoende hoeveelheid calcium (kalk) en vitamine D te gebruiken worden uw botten sterker. U heeft minder kans op een botbreuk.

Laatst bijgewerkt KNMP: 19-11-2019
Laatst bijgewerkt NHG: 01-10-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!