nandrolon

nandrolon

Trefwoord
naar medicijnen

nandrolon

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over nandrolon

 • Nandrolon versterkt de botten en het verhoogt de hoeveelheid rode bloedcellen.
 • U gebruikt het bij ernstige botontkalking na de overgang en bij bloedarmoede.
 • Uw arts of verpleegkundige geeft u de injectie in uw bil, bovenbeen of bovenarm.
 • Mogelijke bijwerkingen zijn haaruitval, puisten en meer zin in seks. Verder een vergrote prostaat bij mannen.
 • Vrouwen kunnen mannelijke kenmerken krijgen, zoals haargroei in het gezicht en op het lichaam, een zwaardere stem, kleinere borsten, kaalheid en meer spiergroei. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.
 • Bent u zwanger? Dan mag u dit medicijn niet gebruiken. Vertel uw arts dat u zwanger bent.
 • U mag dit medicijn niet gebruiken als u borstvoeding geeft.

Wat doet nandrolon en waarbij gebruik ik het?

Nandrolon behoort tot de anabole steroïden. Het versterkt de botten en het verhoogt de hoeveelheid rode bloedcellen.

Artsen schrijven nandrolon voor bij ernstige botontkalking na de overgang en bij bloedarmoede.

Botontkalking

 • Voor de botten

Er hoort steeds een evenwicht te zijn tussen opbouw en afbraak van botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de opbouw, waardoor de botten brozer worden. Broze botten kunnen eerder breken en de wervels van de ruggengraat kunnen inzakken. Ingezakte ruggengraat kan erg pijnlijk zijn.

U merkt zelf niet dat u botontkalking heeft. Bij twijfel over uw kans op botontkalking, kan de arts met een botdichtheidsonderzoek controleren hoe stevig de botten zijn.

Oorzaken
Botontkalking kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is de overgang bij vrouwen. Dit komt doordat het lichaam dan minder oestrogenen maakt. Oestrogenen zijn vrouwelijke geslachtshormonen die ook zorgen voor een evenwicht tussen de opbouw en de afbraak van botweefsel. Hoe minder oestrogenen, hoe zwakker de botten.

Behandeling
Bij botontkalking schrijven artsen meestal eerst bisfosfonaten voor. Nandrolon is geen eerste keus medicijn bij botontkalking en wordt alleen voorgeschreven bij ernstige botontkalking op oudere leeftijd waarbij andere medicijnen onvoldoende werken.

Effect
Nandrolon zorgt voor meer opbouw van spieren en botten. Hierdoor worden de botten sterker en breken ze minder snel. Bij vrouwen na de overgang met botontkalking zijn tijdens het gebruik van nandrolon sterkere botten gemeten. Ook kunnen de pijnklachten minder worden. Een injectie met nandrolon werkt ongeveer 3 weken.

Lees meer over botontkalking

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Verschijnselen en oorzaak
Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een tekort aan rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof via het bloed naar de rest van het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kan het bloed onvoldoende zuurstof vervoeren. Waardoor u zich extreem moe kunt voelen.

Een tekort aan rode bloedcellen kan bijvoorbeeld ontstaan bij bepaalde nierziekten, bij bepaalde ziekten van het beenmerg, bij chemotherapie tegen kanker, bij bepaalde medicatie bij hiv-infectie en bij extreem bloedverlies bij een operatie.

Effect
Nandrolon wordt gebruikt bij bloedarmoede die veroorzaakt wordt door nierziekten of door ziekten van het beenmerg. Nandrolon helpt het lichaam om nieuwe rode bloedcellen en bloedplaatjes te maken. Hierdoor stijgt de hoeveelheid rode bloedcellen en bloedplaatjes weer. Een injectie met nandrolon werkt ongeveer 1 week.

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

Algemeen:

 • Acne (vette huid met puistjes).
 • Haaruitval en meer lichaamsbeharing.
 • Meer zin in seks.
 • Blauwe plek of zwelling op de injectieplaats.
 • Huiduitslag en jeuk.
 • Vasthouden van vocht (oedeem). U kunt dit merken aan dikke enkels en benen en als u zwaarder bent geworden. Hierdoor kunt u ook een verhoogde bloeddruk krijgen. Als u dit merkt, neem dan contact op met uw arts.
 • Verhoogde cholesterol en vetten in het bloed. Een bepaald soort vetten, triglyceriden, kan zich ophopen in de bloedvaten. Als u al een te hoog cholesterol en/of vetgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.
 • Psychische klachten, zoals onrust, slaapproblemen en agressief gedrag. Deze klachten kunnen optreden als u voor een langere tijd een grote hoeveelheid (hoge dosering) van dit medicijn gebruikt. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.
 • Heeft u borstkanker? U kunt dit medicijn beter niet gebruiken bij borstkanker, ook bij mannen. Overleg met uw arts.

Bijwerkingen bij mannen:

 • Vergrote prostaat. Raadpleeg uw arts als u problemen krijgt met plassen.
 • Langblijvende stijve penis die pijnlijk is. Raadpleeg uw arts als u hier problemen mee ervaart.
 • Verminderde zaadcellen, hierdoor kan een man minder vruchtbaar zijn.

Bijwerkingen bij vrouwen:

 • Mannelijke kenmerken, zoals haargroei in het gezicht en op het lichaam, een zwaardere stem, kleinere borsten, kaalheid en meer spiermassa. Deze klachten kunnen optreden als u voor een langere tijd een grote hoeveelheid (hoge dosering) van dit medicijn gebruikt. Raadpleeg uw arts als u deze klachten heeft.
 • Ongesteldheid problemen, hierdoor kan een vrouw minder vruchtbaar zijn.
 • Grotere clitoris.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Injectie in de spieren:
Uw arts of verpleegkundige zal de injectie geven. Bijvoorbeeld in uw bil, bovenbeen of bovenarm.

Wanneer?

 • Botontkalking: 1 keer per 3 weken.
 • Bloedarmoede: 1 keer per week.

Hoe lang?
In het algemeen moet u erop rekenen dat u dit medicijn gebruikt zolang u bloedarmoede of botontkalking heeft.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak voor een injectie vergeten? Maak dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik nandrolon gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De bloedverdunners acenocoumarol en fenprocoumon. Nandrolon kan de werking van acenocoumarol en fenprocoumon versterken. Meld het aan de trombosedienst als u nandrolon gaat gebruiken. Geef ook aan de trombosedienst door als de dosering van nandrolon wijzigt of als u stopt met nandrolon.
 • Medicijnen die de werking van het mannelijk geslachtshormoon remmen, zoals abirateron, bicalutamide, dutasteride, enzalutamide, finasteride en nilutamide. Nandrolon kan ervoor zorgen dat deze medicijnen minder goed werken. En andersom kan nandrolon ook minder goed werken door deze medicijnen. Overleg hierover met uw arts. Uw arts schrijft mogelijk een ander medicijn voor.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor de ontwikkeling van de baby. Het kan zorgen voor mannelijke kenmerken bij de baby. Het is belangrijk dat u zeker weet dat u niet zwanger bent als u dit medicijn gebruikt. Wordt u toch zwanger? Vertel dit dan direct aan uw arts. Gebruikt u dit medicijn en wilt u binnenkort zwanger worden? Overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven? Overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Als het in de moedermelk komt, kan het schadelijk zijn voor de baby. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Maar de klachten kunnen binnen paar weken weer terugkomen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is nandrolon verkrijgbaar?

De werkzame stof nandrolon zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Nandrolon is sinds 1956 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Deca-Durabolin.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 01-09-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

nandrolon is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!