clodroninezuur

naar medicijnen

clodroninezuur

Belangrijk om te weten over clodroninezuur

 • Clodroninezuur remt de afbraak van botten en maakt ze steviger.
 • Bij kanker als er te veel calcium (kalk) in het bloed is of als de botten door uitzaaiingen van kanker broos worden.
 • Neem de tablet in terwijl u rechtop zit of staat met een vol glas kraanwater. Blijf daarna nog een half uur rechtop (zitten, staan of lopen). Als u gaat liggen, kan de tablet achterblijven in de slokdarm, waardoor de slokdarm kan ontsteken.
 • U maag neemt clodroninezuur het beste op 's ochtends als u nog niet heeft gegeten. Na inname 1 uur niets eten of drinken.
 • U kunt het ook 's avonds innemen, maar alleen als u minstens 2 uur vooraf niets hebt gegeten, en u daarna niets eet of drinkt, behalve kraanwater.
 • De eerste paar dagen kunt u last krijgen van maag of darmen. Zoals misselijkheid, buikpijn, verstopping of diarree. Gaat het niet over? Overleg dan met uw arts.
 • Er zijn een paar belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen. Laat uw apotheker controleren of u clodroninezuur veilig kunt gebruiken met andere medicijnen, ook medicijnen die u zonder recept heeft gekocht.

Wat doet clodroninezuur en waarbij gebruik ik het?

Clodroninezuur behoort tot de bisfosfonaten. Bisfosfonaten remmen de botafbraak en versterken de botten.

Artsen schrijven het voor bij botontkalking en bij te veel calcium (kalk) in het bloed door kanker.

Botontkalking

 • Voor de botten

Er hoort een voortdurend evenwicht te zijn tussen aanmaak en afbraak van de botten. Bij botontkalking (osteoporose) is de afbraak sterker dan de aanmaak, waardoor de botten brozer worden. Daardoor breken ze eerder en kunnen de wervels van de ruggengraat inzakken.

Sommige vormen van kanker en uitzaaiingen naar het bot verhogen de botafbraak.

 

Lees meer over botontkalking

Kanker

 • Tegen kanker

Clodroninezuur wordt gebruikt bij verschillende vormen van kanker waarbij sprake is van botafbraak, zoals de ziekte van Kahler en uitzaaiingen van borstkanker.

De ziekte van Kahler (multipel myeloom) is een kanker van het beenmerg. Bij de ziekte van Kahler vermenigvuldigen bloedcellen uit het beenmerg zich zomaar. Deze bloedcellen nestelen zich in de botten en tasten daar het botweefsel aan.

Uitzaaiingen van borstkanker kunnen zich in de botten nestelen en het botweefsel aantasten.

Verschijnselen
Door botafbraak bij kanker ontstaat botpijn in de rug, ribben, nek of bekken. Ook kunnen de botten zomaar breken.

Doordat de botten worden afgebroken komt er ook meer calcium (kalk) in het bloed. Dit is slecht voor de nieren. Hierdoor raakt het lichaam teveel water en zouten kwijt.

Ook verdringen de kankercellen de gezonde cellen in het beenmerg. Het beenmerg kan dan niet meer voldoende gezonde bloedcellen aanmaken. Er ontstaat bloedarmoede en een verminderde weerstand.

Door de bloedarmoede treedt ernstige vermoeidheid op en door een verminderde afweer, is de kans op infecties groter.

Werking
Clodroninezuur bindt zich aan het calcium in het bot. Hierdoor remt het de afbraak van het bot en komt er minder calcium in het bloed. Dit zorgt voor een afname van botpijn, de kans op botbreuken en afwijkingen in het bot. Bovendien heeft u minder kans op nierbeschadiging.

Lees meer over kanker

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, opgezette buik, verstopping, diarree, winderigheid, misselijkheid of braken Dit komt vooral voor aan het begin van de behandeling en bij hoge doseringen. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Oogontsteking. Raadpleeg uw arts als u minder goed gaat zien, bij oogpijn of een rood oog.
 • Pijn in botten, spieren en gewrichten. Heeft u hier veel last van, neem dan contact op met uw arts.
 • Aanhoudende pijn in de kaak. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een beschadiging van het kaakgewricht. Verzorg uw gebit goed en laat uw gebit regelmatig door uw tandarts controleren. De klachten kunnen ontstaan of verergeren na een tandheelkundige ingreep in de mond, zoals het trekken van tanden en kiezen. Overleg met uw arts als een tandheelkundige ingreep noodzakelijk lijkt tijdens de behandeling met clodroninezuur.
 • Oorpijn, oorontsteking of loopoor. Als u hier last van heeft raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een beschadiging van het botweefsel van het oor. De kans hierop neemt toe als u dit medicijn langdurig gebruikt.
 • Pijn in uw liesstreek, dijbeen of heup. Als u hier last van heeft, raadpleeg dan uw arts. Het kan namelijk wijzen op een botbreuk van het dijbeen, meestal is dit geen volledige botbreuk, maar een scheurtje in het bot. De kans hierop neemt toe als u dit medicijn meerdere jaren gebruikt.
 • Te weinig calcium (kalk) in het bloed. Dit kunt u merken aan braken, trillende handen, benauwdheid, hartkloppingen, spierkrampen en gevoelige handen, voeten, lippen en tong. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
 • Slokdarmontsteking of zweertjes in de slokdarm. U heeft hier minder kans op als u dit medicijn inneemt met een vol glas kraanwater, terwijl u rechtop staat of zit. Zo voorkomt u dat de tablet of capsule aan de wand van de slokdarm blijft kleven. Krijgt u pijn achter het borstbeen, raadpleeg dan uw arts. Dit kan er op duiden dat uw slokdarm is aangetast. Als u een slikstoornis heeft of een aandoening aan de slokdarm, overleg dan met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.
 • Benauwdheid of kortademigheid. In zeldzame gevallen kan benauwdheid ook een gevolg zijn van overgevoeligheid. Mensen die benauwd worden van aspirine of pijnstillers van het NSAID-type, zoals ibuprofen hebben hier meer kans op. Waarschuw uw arts bij benauwdheid.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, jeuk en rode vlekken. Ook kunt u benauwd worden. Neem in deze gevallen contact op met uw arts. Als u overgevoelig blijkt te zijn, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor clodroninezuur. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Neem dit medicijn in met een vol glas kraanwater, terwijl u rechtop staat of zit. Zo voorkomt u dat het medicijn aan de wand van de slokdarm blijft kleven.

De tablet mag u vooraf in tweeën breken. Slik de (halve) tabletten of de capsules zonder kauwen door.

Wanneer?

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag?
  Neem het medicijn 's ochtends in, direct na het opstaan, voor het ontbijt. Dus op een lege maag. Na 1 uur kunt u ontbijten. Het medicijn werkt niet als u het samen met eten of drinken inneemt. Het wordt in combinatie met voedsel zeer slecht opgenomen. Op een volkomen lege maag komt er binnen 1 uur na inname voldoende van in uw bloed. Een volkomen lege maag heeft u als u 6 uur niet gegeten heeft.
  Is het voor u niet mogelijk het medicijn 's ochtends voor het ontbijt te nemen? Dan kunt u het ook 's avonds innemen, maar alleen als u minimaal 2 uur niets gegeten heeft en tot 1 uur na inname niets eet of drinkt.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag?
  Slik het dan 's ochtends voor het ontbijt en 's avonds voor u gaat slapen.

Hoelang?
Hoelang u het moet gebruiken hangt af van hoe uw ziekte verloopt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag in de ochtend en heeft u al gegeten. Neem de vergeten dosis dan 's avonds in voor u gaat slapen op een lege maag (minstens 2 uur na het eten).
  Ontdekt u het de volgende ochtend? Sla de vergeten dosis dan over. Neem geen dubbele dosis.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Let er op dat u minstens 2 uur niet heeft gegeten of gedronken voor u het medicijn slikt en dat u tot 1 uur erna ook niets eet of drinkt (behalve kraanwater).
  Duurt het minder dan 4 uur? Sla dan de vergeten dosis over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alcohol drinken?
Alcohol irriteert de maag. Het kan de bijwerkingen op maag en slokdarm versterken. U kunt daardoor eerder last krijgen van uw maag. Probeer het drinken van alcohol eerst met mate. U kunt dan zelf inschatten of u hier veel last van krijgt.

alles eten?
Voedingsmiddelen met calcium (kalk) of ijzer belemmeren de opname van clodroninezuur in het lichaam. Omdat in veel voedingsmiddelen calcium of ijzer zit, mag u vanaf 2 uur vóór tot 1 uur ná inname van dit medicijn niets eten of drinken.
Als u in deze periode dorst heeft, kunt u wel gewoon kraanwater drinken. Calcium zit namelijk niet alleen in melk maar ook in mineraalwater en vruchtensap.
Het is echter heel belangrijk op de andere tijden van de dag juist wel veel kalkrijke voedingsmiddelen, zoals melk, te gebruiken.

Mag ik clodroninezuur gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Maagzuurbinders en andere medicijnen met calcium (kalk), magnesium of aluminium. Dit zijn Antagel, Rennies, Regla pH en vele andere medicijnen die zonder recept verkrijgbaar zijn. Deze medicijnen verminderen de opname van clodroninezuur in het lichaam. Indien deze middelen echt nodig zijn: neem de maagzuurbinder ten minste 2 uur na clodroninezuur in.
  Didanosine-drank (tegen hiv-infectie) bevat ook een maagzuurbinder. Neem ook hierbij de drank ten minste 2 uur na clodroninezuur in.
 • IJzerbevattende medicijnen mét vertraagde afgifte (te herkennen aan 'MGA' of 'retard'), zoals ferrosulfaat. IJzer vermindert de opname van clodroninezuur in het lichaam. Dit effect houdt de hele dag aan.
  U mag daarom geen ijzerbevattend medicijn met vertraagde afgifte gebruiken. Overleg met uw arts of een ijzerbevattend medicijn zonder vertraagdeafgifte voor u mogelijk is.
  Een ijzerbevattend medicijn zónder vertraagde afgifte, zoals ferrofumaraat en ferrogluconaat kunt u veilig gebruiken. Neem hierbij het medicijn met ijzer ten minste 2 uur ná de clodroninezuur.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. In theorie kan dit medicijn de hoeveelheid calcium bij de baby beïnvloeden. Het kan dan schadelijk zijn voor de ontwikkeling van de baby. Waarschijnlijk moet u tijdelijk stoppen met dit medicijn.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen. Als u stopt, neemt de kans op botbreuken en de botpijn echter toe. Stop daarom alleen op advies van uw arts!

Onder welke namen is clodroninezuur verkrijgbaar?

De werkzame stof clodroninezuur zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Clodroninezuur is sinds 1988 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknamen Bonefos en Ostac in tabletten en capsules.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

clodroninezuur is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

19 November 2006

Bij het uit de blister duwen van de pil breekt hij vaak. Daardoor komt wel eens een korrel in mijn keel die dan heel erg kan gaan branden. De pillen zij...

19 November 2006

Ik moet sinds het gebruik van dit medicijn vaak kuchen, mijn stem valt weg, mijn keel lijkt droog. Ik slik het medicijn in de ochtend 1600 mg. Enkele uren ...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.