beclometason inhalatie bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

beclometason inhalatie bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Beclometason behoort tot de bijnierschorshormonen of corticosteroïden.

Artsen schrijven beclometason inhalatie voor bij kinderen met astma.

Astma bij kinderen

Bij astma verkrampen de spieren van de luchtwegen, waardoor uw kind kortademig wordt, moet hoesten en het benauwd krijgt. Deze benauwdheidsaanvallen ontstaan door prikkels, zoals koude lucht, rook, inspanning, emoties en stoffen waar uw kind allergisch voor is. Er zijn periodes waarin uw kind gevoeliger is voor deze prikkels.

Lees meer over astma bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Beclometason inhalatie is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant beclometason inhalatie bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Beclometason is een luchtwegbeschermer. Beclometason remt ontstekingen en beschermt zo de luchtwegen. Het zorgt ervoor dat de luchtwegen minder gevoelig worden voor de prikkels die benauwdheid veroorzaken. Het aantal aanvallen van benauwdheid zal dan afnemen. Mogelijk heeft je kind daardoor minder vaak de aanvalsmedicatie nodig.

Uw kind kan beclometason niet gebruiken om een aanval van benauwdheid direct op te heffen.

Als de oorzaak van de benauwdheid nog niet duidelijk is, kan de arts soms een proefbehandeling met beclometason starten. Als de klachten verminderen, is de kans groot dat er sprake is van astma, een overgevoeligheid of ontstekingen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Doordat de conditie van de longen verbetert, merkt uw kind meestal binnen 10 dagen dat het aantal benauwdheidsaanvallen minder wordt. Soms duurt het langer, maar binnen 4 weken merken de meeste mensen effect. Na een aantal maanden is het effect van beclometason optimaal. Uw kind moet het dan wel consequent gebruiken, meestal is dat 2 keer per dag.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Hieronder vindt u per type inhalator hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

 • Goed inhaleren is lastig en vergt veel oefening. De werkzame stof moet diep in de longen van uw kind terechtkomen.
 • De apotheekmedewerker zal u of uw kind uitleggen hoe het apparaat werkt en het inhaleren een keer voordoen. Daarna kan uw kind een keer oefenen en kan de apotheekmedewerker nagaan of uw kind alle handelingen goed uitvoert.
 • Laat regelmatig, bijvoorbeeld elk jaar, controleren of uw kind nog op de juiste manier inhaleert.
 • Lukt het uw kind niet om goed te inhaleren? Vraag de arts of apotheker om advies. Er zijn verschillende typen inhalatieapparaatjes. Mogelijk is een ander type apparaat geschikter voor uw kind.
 • Uw kind kan beclometason in 2 vormen inhaleren: als poeder of als spray.

Inhalatiepoeder

 • Het inhalatiepoeder zit in capsules of in kleine ruimtes in een schijfje, een disk. De capsules of het schijfje plaatst uw kind in een inhalatieapparaatje. Met het inhalatieapparaatje prikt uw kind de capsule of de holtes op het schijfje kapot, waarna uw kind het poeder kan inhaleren. De capsulewand bestaat uit gelatine. De schilfers hiervan zijn niet schadelijk voor de longen als ze mee worden geïnhaleerd. De apparaatjes kunnen na verloop van tijd slijten, waardoor de capsules of het schijfje niet meer goed worden opengeprikt. Bij normaal gebruik is dat na ongeveer 3 tot 6 maanden. Overleg daarom in de apotheek over vervanging van het apparaat als uw kind het al enkele maanden gebruikt.
 • Laat uw kind na het inhaleren de mond spoelen met een slok water en dat vervolgens uitspugen. Daarna neemt uw kind nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Zo zorgt u ervoor dat alle beclometason uit de mond verdwijnt. U voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in de mond. Als uw kind na het inhaleren gaat eten of de tanden poetst is de kans op schimmelinfecties en heesheid nog kleiner.
 • Bij poederinhalaties moet uw kind krachtig kunnen inademen om het poeder goed in de longen te krijgen.

Inhalatiespray

 • Een inhalatiespray wordt ook wel dosisaërosol of verstuiver genoemd. Voor iedere verstuiving moet uw kind het spuitbusje stevig schudden, zodat de inhoud zich goed verdeelt. Alleen dan komt iedere keer evenveel beclometason vrij.
 • Bij de meeste inhalatiesprays moet uw kind de spray indrukken en tegelijk inademen. Veel kinderen vinden dat moeilijk. Om een inhalatiespray beter of makkelijker te inhaleren, kan uw kind ook gebruikmaken van een voorzetkamer. Dit is een grote buis, waar uw kind de inhalatiespray inspuit. Uw kind kan dan rustig meermalen via de buis inademen. Controleer van deze voorzetkamer regelmatig of de kleppen nog goed werken. Hoe u dat moet doen, staat beschreven in de bijgeleverde gebruiksaanwijzing. Als de kleppen niet meer goed werken kan uw kind in de apotheek een nieuwe voorzetkamer krijgen. Hier hoeft u niet voor te betalen als u deze samen met het recept voor de spray ophaalt. Vindt uw kind het lastig om de voorzetkamer mee te nemen naar school of een andere plek? Vraag dan de arts 2 apparaten voor te schrijven. Uw kind kan er dan een op beide plekken leggen.
 • De autohaler is een inhalatiespray die het medicijn afvuurt tijdens het inhaleren. Bij deze spray is krachtig inademen voldoende en hoeft uw kind dus niet ook nog de spray in te drukken.
 • Laat uw kind na het inhaleren de mond spoelen met een slok water en dat vervolgens uitspugen. Daarna neemt uw kind nog een slok water, gorgelt daarmee en slikt dat door. Zo zorgt u ervoor dat alle beclometason uit de mond is verdwenen. U voorkomt hiermee heesheid en schimmelinfecties in de mond. Als uw kind na het inhaleren gaat eten of de tanden poetst is de kans op schimmelinfecties en heesheid nog kleiner.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.

Gebruik de inhalaties met regelmatige tussenpozen. Als uw kind 2 keer per dag moet inhaleren: ongeveer om de 12 uur, bijvoorbeeld vóór het ontbijt en vóór het avondeten.

Gebruikt uw kind ook regelmatig een luchtwegverwijder? Dan kan uw kind beclometason het best vlak daarna inhaleren. De luchtwegverwijder maakt de luchtwegen 'ruimer', waardoor beclometason dieper in de longen kan komen.

Hoe lang?

 • Binnen 1-2 weken zal uw kind merken dat hij minder erg en minder vaak benauwd is. Pas na een aantal weken is het effect optimaal.
 • Als de benauwdheidsklachten verdwenen zijn, is het mogelijk dat de arts uw kind adviseert over te stappen op een lagere dosering of een lagere sterkte.
 • Heeft uw kind astma en is er na 3 maanden nog onvoldoende effect? Dan is het mogelijk dat de arts een hogere dosering voorschrijft. Ook kan de arts een medicijn dat de luchtwegen verwijdt erbij adviseren.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over beclometason inhalatie bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Een geringe vertraging van de lengtegroei. Dit kan komen door dit medicijn, maar ook door de ziekte zelf. Een groeivertraging door dit medicijn treedt vooral op tijdens de eerste 3 maanden van het gebruik. Meestal halen kinderen deze groeiremming op latere leeftijd weer gewoon in. Eventueel zal de arts de groei controleren. En als het nodig is de behandeling aanpassen. Dit blijkt bijna nooit nodig te zijn.
 • Psychische klachten en gedragsveranderingen bij kinderen. Tijdelijke veranderingen in gedrag, die per persoon kunnen verschillen. Uw kind kan energieker, prikkelbaar, depressief, angstig of agressief worden, of last hebben van slapeloosheid. Mocht uw kind veel last hebben van deze bijwerkingen, vraag dan de arts om advies.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Beclometason inhalatie is voor kinderen te verkrijgen in:

 • inhalatiepoeder;
 • inhalatiespray.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij beclometason inhalatie bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 28-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

beclometason inhalatie bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord