Tantum

Tantum

Werkzame stof: benzydamine op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof benzydamine op de huid.

Trefwoord
naar medicijnen

benzydamine op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over benzydamine op de huid

  • Benzydamine stilt pijn en remt ontstekingen. Het effect is echter gering.
  • Bij zwelling, spierpijn en gewrichtspijn door verzwikking of verstuiking.
  • Breng de crème naar behoefte 1 tot 4 keer per dag aan. Masseer zacht in op het gezwollen, pijnlijke huiddeel. Vermijd contact met ogen en slijmvliezen.
  • U kunt dit medicijn gebruiken zolang als nodig. Raadpleeg uw arts als de pijn en zwelling na 2 weken nog niet weg zijn.
  • Een enkele keer zijn mensen overgevoelig voor dit middel. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag of galbulten. Ook kunt u overgevoelig worden voor zonlicht. De kans op zonnebrand is dan groter. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef ook door aan uw apotheker dat u overgevoelig bent voor benzydamine.
  • Bent u zwanger? Overleg dan eerst met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken.

Wat doet benzydamine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Benzydamine behoort tot de ontstekingsremmende pijnstillers of NSAID's.

De crème is te gebruiken bij zwelling, spierpijn en gewrichtspijn door een verzwikking of verstuiking.

Spierpijn

  • Bij pijn

Verschijnselen
Door een blessure, bijvoorbeeld door sporten, kan een spier verkrampen. Ook kan het getroffen lichaamsdeel gaan zwellen. Dit is pijnlijk en kan u  belemmeren bij uw bewegingen. Als reactie op de spierpijn wordt de spier ook stijf. De pijn kan uitstralen naar andere delen van het lichaam, bij een blessure van de knie bijvoorbeeld naar de voet.

Oorzaken
Oorzaken van spierpijn zijn overbelasting, bijvoorbeeld door sportblessures of verkeerde houding, spierkramp, virusinfecties (griep), kneuzingen of een spierscheurtje.

Ook sommige medicijnen kunnen spierpijn als bijwerking geven, zoals bepaalde cholesterolverlagende medicijnen.

Spierpijn voorkomen
Als u spierpijn krijgt door het sporten is het belangrijk de spieren rustig los te maken en te rekken, met een goede warming-up en cooling-down.

Als uw spieren vaak verkrampt zijn, is het van belang regelmatig te bewegen zonder de spieren te veel te belasten. Zorg ook voor een goede houding bij het werk, bijvoorbeeld achter het bureau.

Denkt u dat uw spierpijn door medicijnen kan komen? Raadpleeg dan uw arts.

Behandeling
Spierpijn gaat meestal binnen enkele dagen vanzelf over. Meestal helpt het de spieren te bewegen, ze te masseren, warm te houden of op te warmen met bijvoorbeeld een warm bad of een warme douche.

Heeft u veel last van de pijn, dan is paracetamol het veiligste medicijn tegen spierpijn. Het geeft geen maagklachten. Raadpleeg de huisarts wanneer de pijn na 1 tot 2 weken nog aanwezig is.

Als de spierpijn het gevolg is van een kneuzing, verstuiking of blessure kunt u een smeermiddel met een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals benzydamine. Sommige mensen hebben hier baat bij. Gebruik dit middel NIET op open wonden of als de huid beschadigd is.

Werking
De effectiviteit van benzydamine in een crème is gering. Het zou de ontsteking tegengaan, waardoor de roodheid, zwelling en pijn verminderen. Het middel dringt slecht door de huid heen, dus het bereikt de onderliggende spieren maar weinig. Omdat de crème moet worden ingemasseerd, kan de massage helpen de spieren te ontspannen.

Lees meer over spierpijn

Gewrichtspijn

Door verstuikingen of verzwikkingen kunnen spieren en gewrichten ontstoken raken. De plek van de ontsteking is rood, gezwollen en pijnlijk.

Behandeling
Een verstuikt gewricht moet behandeld worden met afkoeling (koud bad of koud kompres), een drukverband, rust en hoogleggen van het verstuikte lichaamsdeel. Eventueel kunt u de plek daarna met benzydamine crème behandelen. Gebruik dit middel NIET op een geïrriteerde huid of op open wonden.

Werking
De effectiviteit van benzydamine in een crème is gering. Het zou de ontsteking tegengaan, waardoor de roodheid, zwelling en pijn verminderen. Het is echter nooit goed aangetoond dat het middel ook echt werkt. Het effect op de pijn begint binnen een half uur. De roodheid en zwelling kunnen na een aantal dagen tot een week minder worden. De werking houdt enkele uren aan.

Lees meer over gewrichtspijn

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.
De belangrijkste bijwerking is de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag of galbulten. Ook kunt u overgevoelig worden voor zonlicht. U hebt dan meer kans op zonnebrand. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Zacht inmasseren op het gezwollen, pijnlijke huiddeel.

Wanneer?
Naar behoefte 1 tot 4 keer per dag aanbrengen.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn gebruiken zolang u het nodig heeft. Raadpleeg uw arts als de pijn en zwelling na 1 tot 2 weken nog niet zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het medicijn nog nodig, gebruik het dan alsnog.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik benzydamine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Er is niet veel bekend over de veiligheid van dit medicijn tijdens de zwangerschap. Omdat het weinig door de huid in het lichaam wordt opgenomen, is de kans klein dat het schadelijk is voor de baby. U kunt dit medicijn in de eerste 6 maanden van de zwangerschap kortdurend op een klein oppervlak gebruiken. Gebruik het echter niet op grote oppervlakken, een beschadigde huid of in de laatste 3 maanden van de zwangerschap.

Borstvoeding
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn kortdurend op een klein oppervlak gebruiken bijvoorbeeld een kuit. Het is dan veilig voor de baby. Gebruik het echter niet op een groot oppervlak, een beschadigde huid of langer dan een week.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is benzydamine op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof benzydamine op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Benzydamine is sinds 1964 internationaal op de markt. Voor op de huid is het zonder recept in een crème verkrijgbaar onder de merknaam Tantum.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-03-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

benzydamine op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

19 February 2020

Het warmte is heel erg, en het jeukt ook nog eens bij mij maar de pijn gaat zeker wel weg.

5 October 2019

Bij mijn zoon van 10 in nek gesmeerd, dun en vlgs aanwijzingen. NOOIT MEER bij hem Heeft hoge pijngrens maar huilde en had gevoel dat zijn nek echt in pan...

20 March 2019

ik ben 15 jaar en had pijn aan mijn knie ik smeerde deze creme er op op aanrader va mijn moeder.ik deed niet heel veel 5 minuten later begon het ongeloveli...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!