Dulcolax

Werkzame stof: bisacodyl

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof bisacodyl.

Trefwoord
naar medicijnen

Belangrijk om te weten over bisacodyl

 • Bisacodyl is een laxeermiddel. Het stimuleert de darmbeweging en laat de ontlasting meer vocht opnemen. Hierdoor wordt de stoelgang makkelijker.
 • Bij verstopping. En om de darm leeg te maken voor een darmonderzoek of operatie.
 • Tablet: na 6 tot 12 uur komt de ontlasting op gang.
 • Zetpil: werkt binnen 20 minuten.
 • Gebruik niet langer dan 3 dagen achter elkaar. Behalve als uw arts anders adviseert. Uw darmen wennen anders aan het effect en komen dan niet meer uit zichzelf op gang.
 • Werkt het niet voldoende binnen 3 dagen? Raadpleeg dan uw arts.
 • Bijwerkingen: buikpijn, buikkramp of diarree. Dit hoort erbij en trekt vanzelf weg.
 • Langdurig gebruik kan ernstige diarree geven. Heeft u enkele dagen waterige diarree, bent u misselijk en voelt u zich zwak? Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet bisacodyl en waarbij gebruik ik het?

Bisacodyl is een laxeermiddel. Het is te gebruiken bij:

 • obstipatie (verstopping), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis);
 • om de darmen te legen voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.

Verstopping

 • Bij verstopping

Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting harder is dan normaal of als u langer dan drie dagen geen ontlasting heeft gehad.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress en door een aantal geneesmiddelen.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of u met bisacodyl ontlasting kunt stimuleren. 

Gebruik niet meteen een laxeermiddel bij plotseling opkomende buikpijn. Laat eerst de oorzaak van deze plotselinge pijn onderzoeken. Het kan bijvoorbeeld ook blindedarmontsteking zijn.

Werking
Bisacodyl prikkelt het darmslijmvlies en stimuleert de darmbewegingen. Tevens zorgt het dat de darminhoud vocht opneemt en vasthoudt. Dit geeft een zachte ontlasting en een makkelijker stoelgang.

Effect
De ontlasting komt 6 tot 12 uur na inname van de tablet op gang. De zetpillen werken veel sneller, meestal binnen 20 minuten.

Dit middel is geschikt voor maximaal drie dagen. Bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping (zoals op reis), of als de darmen snel leeg moeten, zoals voor een darmonderzoek of operatie.

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, buikkrampen, diarree en misselijkheid en zeer zelden braken.

Zelden, bij gebruik langer dan drie dagen

 • U heeft kans op een 'luie' darm. Bij een 'luie' darm komt de ontlasting niet meer uit zichzelf op gang. Gebruik bisacodyl daarom niet langer dan 3 dagen achter elkaar.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bij gebruik van zetpillen: irritatie en ontsteking aan de endeldarm. Stop dan met het gebruik van de zetpillen en overleg met uw arts.
 • Duizeligheid en flauwvallen.
 • Overgevoeligheid voor dit middel. Sommige producten bevatten de kleurstof tartrazine. Hier kunt u ook overgevoelig voor zijn. Dit merkt u aan huiduitslag, galbulten en overgevoeligheid voor zonlicht. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan benauwdheid of een opgezwollen gezicht. Ga dan onmiddellijk naar een arts. In beide gevallen mag u dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor dit middel of voor tartrazine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel of deze kleurstof niet opnieuw krijgt.

Langdurig gebruik kan leiden tot waterige diarree met extreem verlies aan vocht en zouten (vooral kalium), spierzwakte, gewichtsverlies en eiwitverlies via de urine. Als u last krijgt van ernstige waterige diarree, met braken en spierzwakte, raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op de verpakking of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Neem de tabletten in met een glas water, zonder te kauwen. Als u de tabletten kauwt, gaat het beschermende laagje kapot en komt de bisacodyl al in de maag vrij, in plaats van in de darmen. Het kan dan maagklachten geven.
 • De zetpil in de anus brengen. Het maakt daarbij niet zoveel uit of u de zetpil met de punt naar voren of met de stompe kant naar voren inbrengt. U kunt de zetpil met een beetje water bevochtigen. Hierdoor kunt u hem wat makkelijker inbrengen.

Wanneer?

Bij verstopping

 • Tabletten: neem deze bij voorkeur 's avonds in. De ontlasting komt dan de volgende ochtend (na ongeveer 10 uur).
 • Zetpillen werken binnen één uur, u kunt deze gebruiken wanneer het u uitkomt.

Om de darm te legen voorafgaand aan een darmonderzoek

 • Op de avond voorafgaand aan het onderzoek neemt u een tablet in. Vervolgens dient u de volgende ochtend (de ochtend van het onderzoek) een zetpil toe.

Hoe lang?

 • Gebruik dit middel totdat de ontlasting weer op gang is gekomen. U kunt bisacodyl beter niet langer dan 3 dagen achter elkaar gebruiken. U heeft anders kans op een 'luie' darm. Bij een 'luie' darm komt de ontlasting niet meer uit zichzelf op gang. U heeft dan steeds bisacodyl of andere laxeermiddelen nodig. Bovendien verliest bisacodyl door gewenning zijn effect, waardoor u steeds hogere doseringen nodig heeft.
 • Als er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u het middel nog nodig, gebruik de dosis dan alsnog.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?

 • Gebruik tabletten niet tegelijk met melk. Het laagje om de tabletten en dragees zorgt er namelijk voor dat de bisacodyl pas in de darmen vrijkomt. Melk tast het laagje aan waardoor de bisacodyl al in de maag vrijkomt. Het kan dan maagklachten geven. Zorg daarom dat u minstens twee uur voor en na het gebruik van bisacodyl geen melk drinkt.
 • Verder mag u alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet met veel drinken kan juist een gunstig effect hebben.

Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik bisacodyl gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn medicijnen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.

Ook laxeermiddelen kunnen verstopping geven als u ze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Als u zwanger bent, overleg dan eerst met uw arts voordat u bisacodyl gaat gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven. Dit middel komt niet in de moedermelk terecht.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Heeft u dit middel meerdere weken gebruikt, dan kan uw darm er aan gewend zijn geraakt, waardoor u juist extra last kunt krijgen van verstopping. Daarom is het belangrijk met dit middel te stoppen. Overleg met uw arts of apotheker over een alternatief middel dat u wel veilig kunt gebruiken tegen verstopping.

Onder welke namen is bisacodyl verkrijgbaar?

De werkzame stof bisacodyl zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Bisacodyl is sinds 1954 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknamen Dulcolax, Nourilax en Laxeertablet en het merkloze Bisacodyl. Het is te verkrijgen in tabletten en zetpillen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-11-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

bisacodyl is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 October 2018

2 tabletten incl zakje pricoprep binnen uur half uur op de pot water en paar keutels meer niet

15 August 2018

De hele nacht liggen kronkelen van de krampen. In de ochtend meteen spuug misselijk, ontlasting als water maar wat voel ik me slecht zeg!

31 May 2018

eerste dag al meteen fout 5 min later kots misselijk braakneigingen buikkrampen of ik die al niet genoeg heb laat er maar poep komen ik heb niks met die mi...

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.