calcitriol op de huid

calcitriol op de huid

Trefwoord
naar medicijnen

calcitriol op de huid

vergroot
terug naar boven

Wat doet calcitriol op de huid en waarbij gebruik ik het?

Calcitriol gaat overmatige schilfering van de huid tegen.

Artsen schrijven het voor bij psoriasis.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische aandoening, waarbij de bovenste laag van de huid te snel groeit. Hierdoor ontstaan te veel huidcellen die niet goed kunnen rijpen. De oorzaak is nog onbekend, maar men vermoedt dat erfelijke aanleg een rol speelt.

Verschijnselen
De verschijnselen zijn een verdikte huid met schilfers, roodheid en jeuk. De ernst van de aandoening varieert van één tot twee kleine plekjes tot een uitgebreide schilfering van de huid.

Vaak zijn er ook afwijkingen aan de nagels, zoals kleine putjes in de nagels of een geelbruine verkleuring. Soms zijn ook de gewrichten van vooral handen en voeten aangetast.

De ziekte kent perioden van spontane verbetering of verslechtering.

Werking
Calcitriol remt de groei van de huidcellen af. Na vier weken gebruik neemt de schilfervorming af en begint de huid zich te herstellen. Na zes weken is het maximale effect grotendeels bereikt.

Lees meer over psoriasis

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Irritatie op de plaats van de behandeling en de omringende huid. Dit uit zich in een brandend en stekend gevoel, roodheid en soms jeuk. De gezichtshuid is extra gevoelig voor irritatie. U mag het medicijn daarom niet op het gezicht toepassen. Neem contact op met uw arts, wanneer u last blijft houden van huidirritatie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Droge huid, zwelling van de huid of ontsteking van de huid.
  • Als u aan psoriasis lijdt: u kunt meer last krijgen van deze aandoening. Neem contact op met uw arts als uw klachten verergeren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen), vooral bij langdurige behandeling van grote oppervlakten, of als u meer dan dertig gram zalf per dag gebruikt

  • Te grote hoeveelheid calcium in het bloed. U merkt dat aan verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping. Dit kan ontstaan als te veel calcitriol via de huid in het bloed terechtkomt. Raadpleeg uw arts als u last krijgt van verminderde eetlust, misselijkheid, braken en verstopping.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Breng de zalf in een dunne laag aan. Als u het te dik aanbrengt, heeft u meer kans op bijwerkingen, terwijl de werking hetzelfde blijft.

Breng het medicijn NIET aan op de gezichtshuid, deze kan snel geïrriteerd raken.

Was de vinger waarmee u het middel heeft aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een `vingercondoom` gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het is verkrijgbaar in uw apotheek.

  • Volwassenen: gebruik niet meer dan 30 gram zalf per dag. Als u meer gebruikt, heeft u meer kans op bijwerkingen.
  • Kinderen: er is geen ervaring met het gebruik van dit medicijn bij kinderen. Dit betekent dat het niet bekend is of een kind dit middel veilig kan gebruiken. Omdat het middel de hoeveelheid calcium in het lichaam beïnvloedt en kinderen in de groei afhankelijk zijn van calcium, raadt men het gebruik van dit medicijn door kinderen af.

Hoe lang?
Na 4 weken kunt u in overleg met uw arts beoordelen of u baat heeft bij dit medicijn. Als u er baat bij heeft, kunt u het gedurende enkele weken blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Een keer vergeten is niet zo erg. Ontdekt u het na een paar uur, dan kunt u de plekken alsnog behandelen. Sla anders een behandeling over en hervat uw normale schema.

Het heeft geen zin een dubbele hoeveelheid te smeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik calcitriol op de huid gebruiken met andere medicijnen?

Smeer andere huidmiddelen niet tegelijkertijd op de ingesmeerde plekken. U heeft dan kans dat u dit medicijn met het volgende weg smeert.

Een crème verdwijnt sneller in de huid dan een vette zalf. Smeer daarom altijd eerst het minst vette middel. Wacht tot dit in de huid is getrokken en breng dan het andere middel aan. Dit is meestal binnen een kwartier tot een halfuur.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u tijdelijk overstappen op een ander medicijn. Als dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, zal uw arts het calciumgehalte in uw bloed controleren.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Als dit medicijn toch dringend noodzakelijk is, zal uw arts het calciumgehalte in uw bloed en dat van uw baby controleren.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is calcitriol op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof calcitriol op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Calcitriol is sinds 1978 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Silkis. Het is te verkrijgen in zalf.

Calcitriol is ook verkrijgbaar in capsules en injecties. Deze tekst gaat alleen over de calcitriol op de huid.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 22-11-2012

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

calcitriol op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

21 May 2005

door dagelijkse toepassing (wel om de 24uur) worden de psoriasis plekken in mijn gezicht aanmerkelijk kleiner en er zijn momenten dat ze tijdelijk verdwene...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord