camellia sinensis

camellia sinensis

Trefwoord
naar medicijnen

camellia sinensis

vergroot
terug naar boven

Wat doet camellia sinensis en waarbij gebruik ik het?

Camellia sinensis (groene-thee-extract) remt de groei van cellen.

Artsen schrijven dit medicijn voor bij genitale wratten.

Genitale wratten

Groene-thee-extract wordt toegepast bij condylomata acuminata (genitale wratten). Deze wratten bevinden zich vooral rond de anus en op de geslachtsorganen.

Wratten zijn vergroeiingen van de huid en ontstaan door besmetting met een virus. Het zijn huidkleurige bobbels met een ruw oppervlak. Door seksueel contact kunt u anderen besmetten.

Behandeling
De wratten verdwijnen meestal vanzelf, al kan dat soms meerdere maanden tot 2 jaar duren. In deze periode kunt u anderen besmetten. Daarom moet u bij geslachtsgemeenschap een condoom gebruiken.

Als u de wratten wilt laten behandelen, bijvoorbeeld omdat ze op een lastige plek zitten, kan de arts podofyllotoxine voorschrijven. Mocht dit onvoldoende werken, dan kan de arts imiquimod voorschrijven. Soms kan een arts de wratten verwijderen door wekelijks aanstippen met trichloorazijnzuur of vloeibare stikstof.

Eventueel kan de arts groene-thee-extract voorschrijven. Dit medicijn mag echter niet op slijmvliezen worden toegepast, alleen op de huid. Dit betekent dat het bijvoorbeeld niet gebruikt mag worden op wratten die in de vagina zitten, wel aan de buitenkant op de schaamlippen.

Werking
Hoe groene-thee-extract precies werkt is onbekend. Wel remt het de groei van cellen.

Lees meer over genitale wratten

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Irritatie of branderig gevoel op of rond de wratten, jeuk, roodheid, pijn, zwelling, soms kleine zweertjes, blaasjes of verharding van de huid. Lichte irritatie of branderig gevoel is normaal en hoort bij het effect. Dit verdwijnt meestal na enkele minuten. Raadpleeg uw arts als dit aanhoudt of als u hier te veel last van heeft. Breng de zalf niet aan op een open wond of een ontstoken huid. Breng de zalf ook niet aan in de anus, in de plasbuis, of in de vagina.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Bij mannen: als u dit middel op, onder of rond de voorhuid gebruikt, kan deze verkleven of vernauwen. Dit kunt u voorkomen door dagelijks de voorhuid terug te trekken en dit huidgebied te wassen. Raadpleeg uw arts als u merkt dat de voorhuid zich vernauwt.
 • Schilfering van de huid, afscheiding of bloeding op de plaats waar het is aangebracht.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Infectie met bacteriën, schimmels of virussen van de plasbuis, de vagina of de eikel. Ook kunt u problemen met plassen krijgen, bijvoorbeeld vaak kleine beetjes moeten plassen, pijn bij het plassen, verhoogde aandrang. Raadpleeg uw arts, als u hier last van heeft.
 • Huiduitslag, littekenvorming, puistjes. Zeer zelden is er sprake van overgevoeligheid. U merkt dat aan roodheid, jeuk of galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat uw overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Verkleuring van de huid op en rond de behandelde plek. Deze verkleuring kan blijvend zijn.
 • Klachten aan de geslachtsdelen, zoals pijn aan de vagina of penis, droge vagina, veranderde gevoeligheid van de huid en slijmvliezen. Hierdoor kunt u pijn bij het vrijen krijgen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Was uw handen voor en na aanbrengen van de zalf.
 • Breng een kleine hoeveelheid zalf (maximaal een 0.5 cm zalf voor alle wratten samen) aan op de wratten en zorg ervoor dat een dun laagje op de wrat achterblijft.
 • Bedek de behandelde huid niet met gaas of verband. Door afdekken wordt de kans op bijwerkingen groter.
 • U hoeft de huid niet steeds af te wassen voor u een nieuwe laag aanbrengt.
 • Breng de zalf opnieuw aan als u de behandelde huid wast of heeft gedoucht.

Let op

 • De zalf kan een condoom of een pessarium aantasten. Verwijder eerst de zalf met warm water en milde zeep en doe daarna een condoom om.
 • Bij vrouwen die tampons gebruiken tijdens de menstruatie: breng de tampon in voordat u de zalf aanbrengt. Wanneer u de tampon wilt verwisselen, terwijl de zalf nog op de huid zit, zorg er dan voor dat de zalf niet in de vagina kan komen. Als dit wel mocht gebeuren: was de vagina direct met warm water en een milde zeep.

Wanneer?
Meestal moet u dit medicijn 3 keer per dag aanbrengen. Verdeel dit over de dag, dus 's ochtends, 's middags en 's avonds.

Hoe lang?
Gebruik de zalf totdat de wratten zijn verdwenen, maar niet langer dan 16 weken achter elkaar. Mochten de wratten opnieuw opkomen of na 16 weken niet verdwenen zijn: raadpleeg dan uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng het dan alsnog aan en houd u verder aan het normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik camellia sinensis gebruiken met andere medicijnen?

Gebruik op dezelfde huiddelen alleen andere producten in overleg met uw arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is camellia sinensis verkrijgbaar?

De werkzame stof camellia sinensis zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Camellia sinensis (groene thee-extract) is sinds 2012 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een zalf onder de merknaam Veregen.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-07-2013

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

camellia sinensis is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 March 2016

Na 2 weken smeren (na elk toilet bezoek gesmeerd dus vaker dan 3x per dag) begonnen de genitale wratten donker te worden. 4 dagen later vielen de eerste er...

21 November 2014

De werking is prima, maar de bijwerking - jeuk is vreselijk!

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!