Genitale wratten

Genitale wratten

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Genitale wratten

vergroot
terug naar boven

Wat is genitale wratten?

Genitale wratten zijn groepjes rozerode tot grijswitte wratten rond de geslachtsorganen of de anus. De wratten hebben een doorsnede van 1 tot 5 mm en zitten dicht bij elkaar. De huid lijkt daardoor bloemkoolachtig.

De wratten zijn besmettelijk en soms behoorlijk lastig, maar ze kunnen geen kwaad.

Genitale wratten (condylomata acuminata) zijn een seksueel overdraagbare aandoening (soa). 

Genitale wratten worden veroorzaakt door een virus. Dit is het Humane Papilloma Virus (HPV type 6 en 11). Dit virus wordt tijdens het vrijen (aanraken, wrijven) overgedragen op de huid of het slijmvlies van de ander. Gebruik van een condoom kan dit niet volledig voorkomen. Dat komt onder andere omdat de wratten ook buiten de condoomrand kunnen zitten. Besmetting is ook mogelijk via de vingers of door samen (direct na elkaar) een dildo te gebruiken. 

Als enige SOA kunnen genitale wratten door gebruik van een handdoek van iemand met genitale wratten worden overgedragen.

Genitale wratten kunnen een tot acht maanden na besmetting met het virus ontstaan. Niet iedereen die met het virus besmet is, krijgt wratten. 

 

Genitale wratten zijn onschuldig, maar wel lastig. Ze verdwijnen vanzelf, al kan dat even duren: bij 90 procent van de mensen met genitale wratten zijn de wratten na twee jaar verdwenen. 

Na verdwijnen van de wratten kan het virus tijdelijk aanwezig blijven in het slijmvlies. Je kan het virus dan nog steeds op anderen overdragen, al is de kans kleiner. Ook kunnen de wratten terug komen.

Iemand met genitale wratten kan het virus gemakkelijk op anderen overdragen. Maar slechts een op de honderd mensen die besmet worden, krijgt wratten. De mensen die besmet zijn kunnen het virus wel aan anderen overdragen, ook al krijgen ze zelf geen wratten.  

Het virus dat genitale wratten veroorzaakt (HPV-type 6 en 11) is niet kankerverwekkend.

Kijk voor meer informatie over Genitale wratten op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik genitale wratten?

Soms zijn genitale wratten alleen storend om te zien, maar je kunt ook last hebben van jeuk, pijn of een brandend gevoel. Er kan ook wat afscheiding uit je vagina of plasbuis komen.

Bij vrouwen zitten de wratten vooral aan de ingang van de vagina, rond de clitoris of rond de anus. Soms zijn er ook wratten in de vagina en op de baarmoedermond.

Bij mannen zitten de wratten vooral op de penis, bij de uitgang van de plasbuis, op de balzak of rond de anus.

Kijk voor meer informatie over Genitale wratten op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

  • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

  • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

  • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

  • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

  • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

  • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

  • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

  • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

  • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij genitale wratten?

Podofyllotoxine
Podofyllotoxine remt de groei van de huidcellen en doodt de met virus besmette cellen. Hierdoor zal de genitale wrat afsterven. Podofyllotoxine is verkrijgbaar als applicatievloeistof en als crème.

Podofyllotoxine zit ook in podofylline hars. Dit is verkrijgbaar als Podofylline collodium.

Imiquimod
Imiquimod stimuleert de aanmaak van stoffen in het lichaam die een rol spelen bij de eigen afweer. Hierdoor wordt het virus bestreden dat de genitale wrat veroorzaakt, waardoor de wrat verdwijnt. Imiquimod is verkrijgbaar als crème.

Camellia sinensis
Camellia sinensis (groene-thee-extract) remt de groei van cellen. De arts kan het voorschrijven tegen genitale wratten. Camellia sinensis is verkrijgbaar als crème. Het mag alleen op de huid worden gesmeerd en niet op de slijmvliezen van anus of geslachtsdelen.

Papillomavirusvaccin
Papillomavirusvaccin wordt gebruikt om infecties met het papillomavirus te voorkomen. Door een infectie met een papillomavirus kunt u genitale wratten krijgen.

Na injectie met het papillomavirusvaccin maakt het lichaam afweerstoffen tegen het virus. Als het dan in aanraking komt met levende virussen, kan het deze effectief bestrijden. Hierdoor worden genitale wratten voorkomen.

Laatst bijgewerkt NHG: 19-05-2014

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!