clotrimazol voor toepassing in de vagina bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

clotrimazol voor toepassing in de vagina bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Clotrimazol is een antischimmelmiddel.

Kinderen kunnen clotrimazol voor toepassing in de vagina gebruiken bij vaginale schimmelinfecties.

Vaginale schimmelinfectie

Verschijnselen
Uw dochter merkt een vaginale schimmelinfectie aan jeuk in de vagina en aan de schaamlippen, een witte, brokkelige afscheiding, rood en gezwollen, soms pijnlijk, slijmvlies van de vagina en soms een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen of bij het vrijen. Maar schimmelinfecties hoeven niet altijd klachten te veroorzaken.

Oorzaak
De oorzaak is een gistinfectie met Candida. Deze gistsoort groeit altijd op onze huid en in de vagina en is daar in evenwicht met de normaal aanwezige bacteriën. Soms echter kan Candida gaan groeien en zo klachten veroorzaken. Bijvoorbeeld door afname van de bacteriegroei door wassen met zeep of het gebruik van antibiotica. Een vochtige warme omgeving bevordert ook de groei van Candida (synthetisch ondergoed, inlegkruisjes). Ook kan een toename van vrouwelijk geslachtshormoon, bijvoorbeeld door pilgebruik of tijdens de zwangerschap, de groei van Candida bevorderen.

Soms is het slijmvlies van de vagina beschadigd waardoor een schimmelinfectie kan ontstaan. Het slijmvlies kan beschadigen door een te droge vagina bij het vrijen, of door het gebruik van tampons.

Behandeling
Behandeling is niet altijd nodig, een vaginale schimmelinfectie kan ook vanzelf overgaan. Als de klachten blijven, kan uw dochter een kuur met een medicijn in vaginaalcrème of vaginaaltabletten gebruiken, zoals clotrimazol. Dit medicijn doodt de Candida, waardoor de schimmelinfectie verdwijnt en de klachten afnemen. Meisjes jonger dan 16 jaar met vaginale klachten hebben hiervoor een recept van de arts nodig. 

Soms is het nodig de kuur te herhalen, omdat de infectie terug komt. Als de schaamlippen zijn geïnfecteerd kan uw dochter de crème ook op de schaamlippen smeren. De crème is ook geschikt om de eikel van de mannelijke partner te behandelen, als deze ook klachten heeft.

Schimmelinfecties voorkomen
Verder is het belangrijk te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Hiervoor kan uw dochter de volgende maatregelen nemen:

 • Was de vagina niet met zeep. Spoel met lauw water onder de douche of gebruik een zeepvrije wasemulsie. Gebruik geen vaginale douche of spoeling, vaginale sprays of deodorants.
 • Draag geen strak synthetisch ondergoed, maar katoenen slips. Gebruik ook geen inlegkruisjes of vervang inlegkruisjes vaak.
 • Gebruik geen tampons als u een schimmelinfectie heeft.
 • Vrij niet als u een pijnlijke vagina heeft, of gebruik een glijmiddel.

Ook kan de arts adviseren het medicijn te gebruiken om een infectie te voorkomen. Uw dochter moet het dan bijvoorbeeld elke cyclus op de vijfde dag van de menstruatie gebruiken.

Lees meer over vaginale schimmelinfectie

Ervaring bij kinderen

Bij de apotheek of drogist kunt u clotrimazol voor toepassing in de vagina kopen. Dit wordt gebruikt bij:

 • meisjes vanaf 16 jaar met een vaginale schimmelinfectie.

Clotrimazol voor toepassing in de vagina is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant clotrimazol voor toepassing in de vagina bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar clotrimazol voor toepassing in de vagina bij:

 • meisjes tussen 12 en 16 jaar met een vaginale schimmelinfectie.

Ook voor deze leeftijd is clotrimazol voor toepassing in de vagina geregistreerd. Voor deze leeftijd heeft uw kind echter een recept van de arts nodig om dit medicijn te mogen gebruiken. Ook in deze gevallen blijkt clotrimazol voor toepassing in de vagina te werken en is het veilig.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Antischimmelmedicijnen zoals clotrimazol beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Dit medicijn doodt de schimmel, waardoor de schimmelinfectie verdwijnt en de klachten afnemen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw dochter merkt dat de klachten binnen een paar dagen verminderen. Binnen een week moeten de klachen over zijn.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

Hieronder vindt u hoe uw kind het medicijn het beste kan gebruiken.

Let op: de crème, de vaginaaltabletten en de vaginaalcapsules kunnen het rubber van condooms aantasten. Wees erop bedacht dat condooms hierdoor makkelijker kunnen scheuren. Dit effect houdt aan tot 2 dagen na gebruik.

In de vagina aanbrengen

 1. De vaginaalcrème, de vaginaaltabletten en vaginaalcapsules worden geleverd met een speciale wegwerp-applicator.
 2. Inbrengen gaat het beste als uw dochter op de rug ligt met enigszins gebogen, gespreide benen.
 3. Laat uw dochter de met de crème, een tablet of capsule gevulde applicator diep in de vagina inbrengen. Zij kan de tablet of capsule eventueel ook met de vinger inbrengen.
 4. Laat uw dochter dan de applicator leegdrukken.
 5. De applicator mag zij hierna weggooien.

Op de schaamlippen aanbrengen
Uw dochter mag de crème ook op de schaamlippen smeren als zij daar jeuk heeft.

Wanneer?

 • Laat uw dochter het medicijn vóór het slapen inbrengen. Het medicijn kan dan gedurende de nacht in de vagina blijven werken.
 • Gebruik het medicijn liever niet tijdens de menstruatie, het kan dan namelijk minder goed werken. Laat uw dochter de behandeling starten wanneer de bloeding van de menstruatie niet meer zo hevig is.
 • Gebruikt uw dochter dit medicijn om een schimmelinfectie te voorkomen? Uw dochter moet dan elke vijfde dag van de menstruatie een eenmalige dosis van de vaginaalcrème of vaginaaltablet inbrengen.

Hoe lang?

Er zijn verschillende kuren mogelijk, namelijk een eenmalige dosis of een kuur van 3 tot 6 dagen. Als uw dochter het gebruikt om een schimmelinfectie te voorkomen, moet zij het gedurende 3 tot 6 maanden elke vijfde dag van de menstruatie gebruiken.

Als uw dochter de vaginale crème op de schaamlippen gebruikt of als de partner ook een schimmelinfectie op de penis heeft, is de kuur voor beiden minimaal 7 dagen. Houd er rekening mee dat dit een kuur is. Onderbreek de kuur niet en maak hem af. Als uw dochter te vroeg stopt kan de schimmelinfectie terugkeren. Als uw dochter na 7 dagen nog altijd klachten heeft, moet zij haar arts raadplegen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over clotrimazol voor toepassing in de vagina bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Clotrimazol voor toepassing in de vagina is voor kinderen te verkrijgen in:

 • vaginaalcrème;
 • vaginaaltabletten;
 • vaginaalcapsules.

Deze tekst gaat alleen over de vaginale toepassing.

Clotrimazol is ook te verkrijgen voor op de huid. Zie hiervoor de tekst clotrimazol voor op de huid bij kinderen.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij clotrimazol voor toepassing in de vagina bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 08-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

clotrimazol voor toepassing in de vagina bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!