Klachten & ZiektesVaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

Klachten & ZiektesVaginale schimmelinfectie

Vaginale schimmelinfectie

Wat is vaginale schimmelinfectie?Hoe herken ik vaginale schimmelinfectie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij vaginale schimmelinfectie?
 • In de vagina leven bacteriën en schimmels. Dat is heel normaal. Tussen de verschillende soorten bacteriën en schimmels bestaat een natuurlijk evenwicht.

  Soms raakt dit evenwicht verstoord. Bepaalde schimmels gaan dan overheersen, zoals Candida. Dit is een gist (een soort schimmel). Er ontstaat een schimmelinfectie. Een andere naam hiervoor is candida-infectie.

  De oorzaak van een schimmelinfectie in de vagina blijft vaak onduidelijk. Het komt niet door besmetting. Maar er is wel meer schimmel (candida) in de vagina dan er normaal thuishoort.

  De volgende factoren kunnen het evenwicht tussen bacteriën en schimmels in de vagina verstoren:

  • Bij hormonale veranderingen lijken schimmels soms beter te groeien. Bijvoorbeeld rond de menstruatie of tijdens een zwangerschap.
  • Het grondig wassen van uw vagina met zeep (ook neutrale zeep) irriteert het slijmvlies waardoor het aantal schimmels kan toenemen.
  • Antibiotica kunnen bepaalde soorten bacteriën in de vagina doden, waardoor schimmels de kans krijgen zich uit te breiden.
  • Ook andere medicijnen, zoals corticosteroïden, kunnen de kans op het ontstaan van schimmelinfecties vergroten.
  • Vrouwen met diabetes hebben meer kans op vaginale schimmelinfecties.

  Vaak spelen geen van deze oorzaken een rol en weten we niet waarom een schimmelinfectie ontstaat of regelmatig terugkomt.

  Vrouwen krijgen een vaginale schimmelinfectie niet van hun partner. Een candida-infectie is niet besmettelijk en dus ook niet seksueel overdraagbaar. Iedereen draagt deze schimmels al op de huid en slijmvliezen.

  Er is geen bewijs dat het dragen van strakke kleding, inlegkruisjes of tampons de kans op schimmelinfecties vergroten.

   Kijk voor meer informatie over vaginale schimmelinfectie op www.thuisarts.nl
   • Bij een schimmelinfectie (candida) kunt u last krijgen van:

    • jeuk in de vagina;
    • witte, soms brokkelig-yoghurtachtige vaginale afscheiding zonder geur;
    • een rood, gezwollen en pijnlijk slijmvlies van de vagina;
    • pijn of een branderig gevoel, al dan niet bij het plassen of vrijen.
    Kijk voor meer informatie over vaginale schimmelinfectie op www.thuisarts.nl
    • Om schimmelinfecties te voorkomen of het herstel te versnellen, kunt u een aantal dingen doen. Probeer de natuurlijke toestand van het vaginale slijmvlies zo weinig mogelijk te verstoren.

     • Spoel bij het douchen de schaamstreek van buiten met lauwwarm water af. Dat is voldoende. Het is niet nodig om u vaker of beter te wassen. De binnenkant van de vagina reinigt zichzelf.
     • Gebruik geen vaginale spoelingen, -zeep, -deodorant of andere middelen zoals tea-tree oil. Deze middelen kunnen het slijmvlies van de vagina irriteren. Er is geen bewijs dat ze helpen.
     • Ook het gebruik van knoflook, probiotica of yoghurt met Lactobacillus Acidophilus helpt niet.
     • Vrijen als de vagina nog droog is, kan het slijmvlies irriteren.
      • Neem de tijd om opgewonden te raken voor geslachtsgemeenschap.
      • Gebruik zo nodig een (neutraal) glijmiddel.
      • Vermijd vaginale seks zolang het slijmvlies van de vagina nog droog is of nog pijn doet.
     Kijk voor meer informatie over vaginale schimmelinfectie op www.thuisarts.nl
     • Uw apotheker stelt u eerst een aantal vragen om u zo goed mogelijk van advies te kunnen voorzien. Als het nodig is, verwijst hij u naar uw huisarts. Ook helpt de apotheker u met advies voor goed gebruik van medicijnen.

      Tablet of crème
      Er zijn medicijnen die u zonder recept kunt kopen in de apotheek. Voor vaginale schimmelinfectie heeft de apotheek clotrimazol. Dit antischimmelmedicijn is verkrijgbaar in de vorm van een vaginale tablet of crème.

      De vaginale tablet en de crème werken even goed. De tablet heeft als voordeel dat u maar één keer hoeft te gebruiken. De tablet helpt echter niet tegen jeuk aan de schaamlippen. De crème wel. Deze brengt u 6 dagen lang, 1x per dag met een hulpmiddel in de vagina in en kunt u 2x per dag op de schaamlippen smeren als u last heeft van jeuk. De klachten verminderen met een vaginale tablet of crème binnen een paar dagen en moeten binnen een week over zijn.

      Uw partner
      Behandeling van uw partner is alleen nodig als hij er zelf ook last van heeft. Houd er wel rekening mee dat vaginale tabletten en crèmes het rubber van een condoom kunnen beschadigen. Hierdoor is een condoom tijdens de behandeling en tot 2 dagen daarna minder betrouwbaar.

       • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

        • Receptcontrole

        De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

        • Overzicht van uw medicijnen

        Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

        • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

        Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

        • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

        Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

        • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

        De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

        • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

        Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

        • Medicatiebeoordeling

        Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

        • Zelfzorg

        Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

        • Bezorgservice

        Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

       • Antischimmelmedicijnen voor gebruik in de vagina
        Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie in de vagina is lokale behandeling met schimmeldodende vaginale crème, vaginale tabletten of vaginale zetpillen (ovules) meestal voldoende. De crème kan, bij jeuk aan de schaamlippen, ook op de schaamlippen worden gesmeerd.
        Bij steeds terugkerende schimmelinfecties wordt soms gedurende langere tijd 1x per maand een vaginale tablet of ovule gebruikt, telkens op de vijfde dag van de menstruatie, om te voorkomen dat de schimmelinfectie terugkeert. Voorbeelden zijn clotrimazol, miconazol en butoconazol.

        Antischimmelmedicijnen om in te nemen
        Antischimmelmedicijnen beschadigen de celwand van de schimmel, waardoor deze afsterft. Bij een schimmelinfectie is behandeling met een antischimmelmedicijn in de vorm van een vaginale crème, tablet of zetpil meestal voldoende. Maar als de infectie vaak terug komt, kan de arts antischimmelmedicijnen om in te nemen voorschrijven. Voorbeelden zijn fluconazol en itraconazol.

        Laatst bijgewerkt KNMP: 30-03-2021

        Laatst bijgewerkt NHG: 02-05-2016

        Disclaimer

        Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

        Vond u deze informatie nuttig?

        Thuisarts.nl

        De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

        Thuisarts.nl

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: