Aranesp

Aranesp

Werkzame stof: darbepoëtine alfa

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof darbepoëtine alfa.

Trefwoord
naar medicijnen

darbepoëtine alfa

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over darbepoëtine alfa

 • Darbepoëtine-alfa-injecties stimuleren het lichaam om rode bloedcellen aan te maken.
 • Bij ernstige bloedarmoede (zoals kan ontstaan bij bepaalde nierziekten), bij chemotherapie tegen kanker en voorafgaand aan een operatie als de artsen veel bloedverlies verwachten.
 • Het duurt 2 tot 6 weken voor het aantal rode bloedcellen op peil is.
 • U krijgt de injecties meestal 1 maal per 1, 2, of 3 weken.
 • Bijwerkingen onder meer: verhoogde bloeddruk en opgezwollen enkels en voeten. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
 • Verder: overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dat onder meer aan huiduitslag, jeuk, koorts of benauwdheid. Waarschuw dan een arts.
 • Een zeldzame bijwerking is trombose (bloedstolsel in een bloedvat). U merkt trombose aan plotselinge pijn of zwelling in uw been, of aan benauwdheid of kortademigheid. Waarschuw dan direct een arts.

Wat doet darbepoëtine alfa en waarbij gebruik ik het?

Darbepoëtine alfa stimuleert de aanmaak van rode bloedcellen.

Artsen schrijven het voor bij bloedarmoede.

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een tekort aan rode bloedcellen. De rode bloedcellen transporteren met behulp van ijzer zuurstof via het bloed naar de rest van het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kan het bloed onvoldoende zuurstof vervoeren. Dit veroorzaakt extreme vermoeidheid.

Een tekort aan rode bloedcellen kan bijvoorbeeld ontstaan bij bepaalde nierziekten, bij chemotherapie tegen kanker, bij extreem bloedverlies door verwondingen of operatie en bij te vroeg geboren baby`s.

Behandeling
Darbepoëtine stimuleert het lichaam nieuwe rode bloedcellen te maken. Darbepoëtine lijkt op het natuurlijke hormoon erypoëtine, dat hetzelfde effect heeft. Het wordt gebruikt bij bloedarmoede, om te voorkomen dat een bloedtransfusie nodig is.

Darbepoëtine wordt ook gebruikt om het aantal rode bloedcellen te verhogen bij mensen van wie het bloed wordt afgenomen om later bij zich zelf weer te laten toedienen. Dit wordt gedaan bij mensen die geen bloedtransfusies met bloed van andere mensen verdragen of dat niet willen.

Effect
Na begin van de behandeling duurt het twee tot zes weken voor het aantal rode bloedcellen is toegenomen.

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Verhoogde bloeddruk. U mag dit middel alleen gebruiken als de bloeddruk goed is. Eventueel geeft u arts hiervoor bloeddrukverlagers. Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen) ontstaat een plotseling sterk verhoogde bloeddruk. Waarschuw uw arts bij spiertrekkingen en plotseling opkomende migraineachtige hoofdpijn (heftig kloppende eenzijdige hoofdpijn).
 • Oedeem. Dit merkt u vooral aan opgezwollen enkels en voeten. Raadpleeg uw arts als u hier veel last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor darbepoëtine alfa. Dit merkt u onder andere aan onverklaarbare vermoeidheid, benauwdheid jeuk of galbulten, huiduitslag, roodheid van de huid, griepachtige verschijnselen, koorts, spierpijn, benauwdheid of flauwvallen. Stop dan met het gebruik en raadpleeg uw arts.
  In zeer zeldzame gevallen kan een ernstige huidaandoening ontstaan met koorts en blaarvorming. De blaren ontstaan met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  U mag dit middel in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor darbepoëtine alfa. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit middel niet opnieuw krijgt.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Pijn op de injectieplaats. Dit gaat na enige tijd over.
 • Vorming van bloedstolsels in de vaten (trombose), vooral op de plaats van de injectienaald. Gebruik dit middel niet als u een verhoogde kans heeft op trombose of als u ooit door trombose een hartaanval of beroerte heeft gehad. Mogelijk combineert uw arts de behandeling van darbepoëtine met antistollingsmiddelen.
 • Beroerte (herseninfarct). Dit merkt u vooral aan plotselinge klachten. Deze kunnen zijn verlammingen in het gezicht (scheve mond bijvoorbeeld), verward spreken en denken, verlammingen aan arm of been, verlies van gezichtsvermogen, en tintelingen. Waarschuw onmiddellijk een arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Epileptische aanvallen. Waarschuw dan uw arts.
 • Te veel kalium in het bloed. Dit merkt u aan een onregelmatige hartslag (vaak het eerste symptoom), gevoelloosheid of vreemde gevoelswaarnemingen in de armen en de benen, lusteloosheid, verwardheid en zwakte. Raadpleeg bij die verschijnselen uw arts.

Als er zich in uw bloed wél voldoende rode bloedcellen bevinden en u gebruikt toch darbepoëtine alfa, dan kan het gebeuren dat er te veel bloedcellen ontstaan. Dit zorgt voor te dik bloed en een verhoogde bloeddruk, zeker als het aantal rode bloedcellen heel snel stijgt. Daarom controleert de arts het bloed regelmatig en houdt zo in de gaten of de stijging niet te snel gaat.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige toegediend. Mogelijk heeft u geleerd om uzelf te injecteren.

Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).

Hoe lang?

 • Mensen met kanker die chemotherapie krijgen: u moet dit middel gedurende de hele chemotherapie gebruiken of tot er weer voldoende rode bloedcellen zijn. U krijgt dan eenmaal per week of per drie weken een injectie. Mocht het middel na negen weken nog onvoldoende effect hebben, dan werkt het bij u waarschijnlijk niet. U zult met de behandeling door moeten gaan tot vier weken na beëindiging van de chemotherapie.
 • Mensen met chronische nierziekten, zoals mensen die nierdialyse nodig hebben: u gebruikt dit middel continu eenmaal per week of eenmaal per twee weken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u zelf injecteert: bent u een dosis vergeten en ontdekt u dat nog dezelfde dag? Gebruik de dosis dan alsnog. Ontdekt u het de volgende dag? Raadpleeg dan uw arts. Gebruik nooit een dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik darbepoëtine alfa gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit middel geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Onder welke namen is darbepoëtine alfa verkrijgbaar?

De werkzame stof darbepoëtine alfa zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Darbepoëtine alfa is sinds 2001 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Aranesp in injecties.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-12-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

darbepoëtine alfa is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 February 2017

Werkt al lange tijd, (vele jaren) perfect voor de bestrijding van bloedarmoede bij MDS. het Hb kan ik hiermee prima regelen op +- >8,2 µmol/l omdat ik ook ...

25 January 2010

Rondom de spuit is een soort kapje gemaakt. Deze schoot per abuis vóór het injecteren al om de naald. Ik pakte de spuit verkeerd vast. Ik was er niet op ...

23 March 2009

Ik krijg op dit moment een lichte uitslag met enige jeuk, kan dat kwaad?

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!