docusaat in klysma bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

docusaat in klysma bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Docusaat is een laxeermiddel.

Artsen schrijven docusaat in klysma voor bij kinderen met verstopping (obstipatie).

Verstopping bij kinderen

Bij verstopping lukt het niet goed om te poepen. De ontlasting komt minder vaak dan 3x per week. De ontlasting is hard, droog of keutelig en kan pijn doen.

Een verstopping kan onder andere ontstaan door:

 • de ontlasting te lang op te houden;
 • te weinig vezels in de voeding;
 • te weinig drinken;
 • te weinig lichaamsbeweging;
 • stress of spanning.

Bij baby's kan verstopping ontstaan als het kind van borstvoeding overgaat op flesvoeding. Of als de flesvoeding te veel poeder of te weinig water bevat.

De klachten kunnen afnemen als je kind vezelrijke voeding gebruikt, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit niet genoeg helpt, kan uw kind laxerende limonadesiroop proberen. Geef uw kind geen laxeermiddelen zonder overleg met de huisarts. De oorzaak van de verstopping moet eerst worden onderzocht.

Lees meer over verstopping bij kinderen

Ervaring bij kinderen

In de bijsluiter kunt u terugvinden dat docusaat in klysma wordt gebruikt bij kinderen vanaf 12 jaar met verstopping.

Docusaat in klysma is bij deze aandoening en leeftijd officieel geregistreerd. Registratie betekent dat de fabrikant docusaat in klysma bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Er is ook onderzoek gedaan naar docusaat in klysma bij kinderen tussen 1 en 12 jaar met verstopping.

Deze leeftijden staan niet in de bijsluiter. Maar ook in deze gevallen blijkt docusaat in klysma te werken en is het veilig. Daarom schrijft de arts docusaat in klysma ook voor bij kinderen met deze aandoening en van deze leeftijden. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Docusaat heeft een laxerende werking. Docusaat is geschikt als de ontlasting aan het eind van de darm ingedikt en erg hard is geworden. De ontlasting gaat er dan moeilijk uit en bij aandrang heeft uw kind veel pijn aan de anus. Dit medicijn maakt de harde ontlasting zacht, waardoor het makkelijker het lichaam verlaat. De ontlasting komt snel en met minder pijn.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Afhankelijk van het soort klysma komt de ontlasting binnen 5 tot 20 minuten op gang.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Gebruik dit medicijn alleen op advies van de arts of apotheker. Heeft de arts een halve of een kwart klysma voorgeschreven? Haal dan van tevoren de niet te gebruiken hoeveelheid uit de verpakking en gooi deze weg.

Docusaat-klysma FNA en Klyx klysma

 • Verwijder het dopje. Smeer het tuitje zo nodig in met een beetje vaseline, zodat het beter glijdt.
 • Laat uw kind op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Laat uw kind het onderste been gestrekt en het bovenste gebogen houden.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus van uw kind. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de fles zo veel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de fles ingedrukt als je hem terugtrekt. Hiermee voorkom je dat de vloeistof weer terugvloeit in de fles.
 • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal, de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
 • Laat uw kind na het inbrengen zo mogelijk nog 5 tot 10 minuten op zijn zij liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Norgalax

 • Verwijder het dopje. Knijp een druppeltje uit de tube. Dit maakt de tuit een beetje vettig, waardoor u deze makkelijker kunt inbrengen.
 • Laat uw kind op de linkerzij liggen, omdat in deze houding de vloeistof goed doordringt in de darmen. Laat uw kind het onderste been gestrekt en het bovenste gebogen houden.
 • Breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus van uw kind. Bij kinderen niet verder dan de helft van de tuit inbrengen.
 • Knijp de tube leeg en trek deze weer uit de anus. Houd bij het terugtrekken de tube ingedrukt, om te voorkomen dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube.
 • Laat uw kind na het inbrengen zo mogelijk nog 5 tot 10 minuten op zijn zij liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

Wanneer?

Uw kind kan het laxeermiddel gebruiken op elk tijdstip van de dag, maar houd er rekening mee dat de ontlasting snel kan komen. Dit is binnen 5 tot 20 minuten.

Hoe lang?

 • De arts zal u vertellen hoelang uw kind dit middel moet gebruiken. Meestal zal uw kind dit middel minstens 2 maanden moeten gebruiken. Sommige kinderen hebben dit middel echter gedurende langere tijd nodig.
 • Als er na 3 dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang, of als uw kind aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u de arts en/of apotheker raadplegen.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over docusaat in klysma bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Docusaat is voor kinderen te verkrijgen in een klysma.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij docusaat in klysma bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 02-06-2015

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

docusaat in klysma bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!