efedrine

efedrine

Trefwoord
naar medicijnen

efedrine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over efedrine

 • Efedrine verhoogt de bloeddruk en versnelt de hartslag.
 • Het wordt gebruikt bij een lage bloeddruk tijdens een verdoving met de ruggeprik.
 • Uw arts geeft dit medicijn via een spuit.
 • Dit medicijn wordt alleen in het ziekenhuis gebruikt tijdens een verdoving.
 • U kunt last krijgen van hartkloppingen, te snelle hartslag, pijn op de borst of hartritmestoornissen. Heeft u de hartritmestoornis verlengd QT-interval? Dan mag u dit medicijn NIET gebruiken. Overleg met uw arts.
 • Bent u zwanger? Dan mag u dit medicijn niet gebruiken. Vertel uw arts dat u zwanger bent.
 • U mag dit medicijn niet gebruiken als u borstvoeding geeft.

Wat doet efedrine en waarbij gebruik ik het?

Efedrine is een bloeddrukverhoger. Het maakt de bloeddruk hoger.

Artsen schrijven het voor bij lage bloeddruk tijdens verdoving met een ruggenprik.

Lage bloeddruk

Oorzaak en verschijnselen
Een lage bloedruk kan verschillende oorzaken hebben. Een daarvan is tijdens een verdoving via een ruggenprik. Soms klopt uw hart ook langzamer. Dit merkt u aan een duizelig of flauw gevoel. Daarom houdt uw arts uw hartslag en bloeddruk tijdens de verdoving heel goed in de gaten. Als de bloeddruk te laag wordt kan uw arts direct efedrine geven zodat de bloeddruk weer omhoog gaat.

Werking 
Efedrine maakt de bloedvaten nauwer. Hierdoor gaat de bloeddruk omhoog. Verder zorgt het voor een snellere hartslag.

Effect 
Efedrine werkt ongeveer 1 uur.

Lees meer over lage bloeddruk

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen, te snelle hartslag, hoge bloeddruk of pijn op de borst. Bij mensen die daar gevoelig voor zijn kan hierdoor in zeldzame gevallen een hartaanval worden uitgelokt. Bij mensen met hartkramp (angina pectoris) kan dit medicijn een aanval van hartkramp uitlokken. Mensen met aangeboren verlengd QT-interval kunnen hartritmestoornissen krijgen. U merkt dit aan plotselinge duizelingen of dat u even wegraakt. Heeft u deze hartritmestoornis? Dan mag u dit medicijn NIET gebruiken. Overleg met uw arts.
 • Hoofdpijn, duizelig of wegraken
 • Misselijk gevoel
 • Psychische klachten, zoals angst, rusteloos gevoel of moeite met slapen
 • Veel zweten, blozen of trillende handen
 • Mensen met een te snel werkende schildklier kunnen meer klachten krijgen, zoals hartkloppingen en een gejaagd gevoel. Uw arts zal u hierop controleren.
 • Moeite met plassen
 • Kinderen kunnen suf en slaperig van worden

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Uw arts zal het medicijn aan u geven via een spuit. Dit gebeurt tijdens uw verdoving. U zult hier niets van merken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit is niet van toepassing, omdat u dit medicijn maar 1 keer krijgt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, u mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.
Krijgt u een operatie of een onderzoek? Meestal mag u van tevoren niet eten of drinken. Raadpleeg hiervoor uw arts of verpleegkundige.

Mag ik efedrine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • Depressiemedicijnen, zoals moclobemide, fenelzine en tranylcypromine. Bij tegelijk gebruik met efedrine kan een gevaarlijk hoge bloeddruk ontstaan. Daarom mag u deze medicijnen NIET samen gebruiken met efedrine.
 • Parkinsonmedicijnen, zoals selegiline en rasagilline. Bij hoge dosering van deze medicijnen kunnen ze samen met efedrine een gevaarlijk hoge bloeddruk geven. U mag daarom deze medicijnen in hoge dosering NIET samen gebruiken met efedrine. Dit is geen probleem als u een normale dosering van selegiline of rasagilline gebruikt.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Dit medicijn kan de bloedvaten van de moederkoek nauwer maken. Hierdoor kan er minder bloed van de moeder naar de baby stromen. Dit kan schadelijk zijn voor de baby. Vertel daarom altijd aan uw arts als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u een ander medicijn geven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Dit is niet van toepassing, omdat u dit medicijn maar 1 keer krijgt.

Onder welke namen is efedrine verkrijgbaar?

De werkzame stof efedrine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Efedrine is sinds 1887 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties als het merkloze Efedrine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-04-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

efedrine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!