Lage bloeddruk

Lage bloeddruk

naar klachten & ziektes

Lage bloeddruk

Wat is lage bloeddruk?

Het hart pompt bloed door het lichaam door zich afwisselend samen te trekken en te ontspannen. Dit geeft druk in de bloedvaten: de bloeddruk. De bloeddruk wordt uitgedrukt in twee getallen: de bovendruk (als het hart zich samentrekt) en de onderdruk (als het hart zich ontspant). Normaal is de bovendruk lager dan 140 en de onderdruk lager dan 95 mmHg.

De bloeddruk verandert voortdurend door de lichaamshouding (staan of liggen) en door wat u aan het doen bent (lezen of sporten). Voor een goed oordeel over de bloeddruk zijn meerdere metingen nodig.

 • Mannen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 110/70 mmHg.
 • Vrouwen hebben een lage bloeddruk bij waarden onder de 100/60 mmHg.

Vaak is er geen duidelijke oorzaak van een lage bloeddruk. Bij bepaalde situaties komt het vaker voor:

 • Bloedverlies (heftige menstruaties, bloeding in maag-darmkanaal).
 • Vochtverlies (uitdroging door koorts met spugen en diarree of grote brandwonden).
 • Infecties (maag-darminfecties met spugen en diarree).
 • Zwangerschap (lage bloeddruk is dan een normaal verschijnsel).
 • Medicijngebruik (bijvoorbeeld bij plaspillen).
 • Hartritmestoornissen.
 • Orthostatische hypotensie: duizeligheid en/of flauwvallen als u snel opstaat.
 • Postprandiale hypotensie: lage bloeddruk na de maaltijd (vooral bij ouderen).
Kijk voor meer informatie over Lage bloeddruk op www.thuisarts.nl

Hoe herken ik lage bloeddruk?

Er is een aantal mensen dat een lage bloeddruk heeft, maar hier geen klachten van krijgt. Het wordt vaak bij toeval ontdekt en het is dan niet iets om u ongerust over te maken.

De klachten die kunnen optreden zijn:

 • duizeligheid
 • vermoeidheid
 • flauwvallen
 • misselijkheid
 • wazig zien
Kijk voor meer informatie over Lage bloeddruk op www.thuisarts.nl

Kan ik er zelf iets tegen doen?

Heeft u een maag-darminfectie waarbij u veel vocht verliest met spugen en diarree, let dan goed op dat u voldoende drinkt. Neem eventueel ORS, een middel van zout en suiker om op te lossen in water. U kunt ORS bij de drogist of apotheek halen.

Krijgt u duizelingen bij opstaan? Blijf dan even rustig zitten nadat u omhoog komt vanuit liggen, en ga dan pas staan. Neem even de tijd en zorg voor steun (een handvat aan de muur bij het toilet, een armleuning of een muur). Ga pas lopen als u zich zeker voelt.

Bij warm weer en bij inspanning verliest u door het zweten veel vocht en zout. Let dan extra goed op dat u voldoende vocht en zout inneemt.

Gaat u naar de sauna of neemt u een warm bad, sta dan rustig op. De bloedvaten gaan bij warmte meer open staan en dit kan de lage bloeddruk verergeren en klachten geven.

Gebruikt u medicijnen, bijvoorbeeld plaspillen, en bent u ziek en drinkt u minder, overleg dan met u huisarts of u minder medicijnen kunt innemen.

Kijk voor meer informatie over Lage bloeddruk op www.thuisarts.nl

In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?

Meestal is een lage bloeddruk onschuldig en gaan de klachten vanzelf over zonder behandeling. Indien de klachten aanhouden of telkens terugkomen, ga dan naar uw huisarts. De huisarts zal zo nodig verder onderzoek doen en behandelen.

Kijk voor meer informatie over Lage bloeddruk op www.thuisarts.nl

Wat kan de apotheker voor mij doen?

Algemeen

Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

 • Receptcontrole

De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

 • Overzicht van uw medicijnen

Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

 • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

 • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

 • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

 • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

 • Medicatiebeoordeling

Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

 • Zelfzorg

Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

 • Bezorgservice

Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

Welke medicijnen worden gebruikt bij lage bloeddruk?

Fludrocortison
Fludrocortison wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , 'orthostatische hypotensie'. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Een enkele keer kan een dergelijk lage bloeddruk ontstaan doordat het lichaam te weinig zouten vasthoudt. Dit middel heeft een zelfde effect als het lichaamseigen aldosteron. Het zorgt ervoor dat het lichaam zouten en water vasthoudt. Hierdoor stijgt de bloeddruk.

Pyridostigmine
Pyridostigmine wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk , 'orthostatische hypotensie', bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Domperidon
Domperidon wordt soms gebruikt bij een bepaalde vorm van een verlaagde bloeddruk, 'orthostatische hypotensie', bij mensen met de ziekte van Parkinson. Orthostatische hypotensie uit zich vooral in duizeligheid bij opstaan uit zittende of liggende houding.

Laatst bijgewerkt NHG: 25-05-2012

Disclaimer

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

Medicijnen te gebruiken bij lage bloeddruk

Thuisarts.nl

De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

Naar thuisarts.nl

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker

Apotheek.nl gebruikt cookies om het surfgedrag op de website te analyseren.