Comtan

Comtan

Werkzame stof: entacapon

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof entacapon.

Trefwoord
naar medicijnen

entacapon

vergroot
terug naar boven

Wat doet entacapon en waarbij gebruik ik het?

Entacapon zorgt dat het anti-Parkinson-medicijn levodopa sterker en langer werkt.

Artsen schrijven het voor bij mensen met de ziekte van Parkinson die ook levodopa gebruiken.

Ziekte van Parkinson

Ziekte van Parkinson
Bij de ziekte van Parkinson kunnen de hersenen niet meer de juiste berichten versturen, bijvoorbeeld naar de spieren. Dit komt onder andere door een tekort aan dopamine. Dopamine is een boodschapperstof in de hersenen (neurotransmitter), waardoor zenuwen in de hersenen met elkaar communiceren.

Verschijnselen
Er ontstaan bewegingsproblemen, zoals spierstijfheid, beven, loop- en spraakstoornissen. De verschijnselen van de ziekte van Parkinson worden in de loop van de jaren steeds sterker. De ziekte is niet te genezen.

Behandeling
Er zijn voor de ziekte van Parkinson veel soorten medicijnen beschikbaar die een deel van de verschijnselen verminderen. Het moment waarop u met de medicijnen start, hangt af van uw lichamelijke klachten en van uw persoonlijke omstandigheden.

De arts past een stappenplan toe, waarin verschillende behandelingen elkaar opvolgen. Elk medicijn heeft namelijk maar gedurende een bepaalde periode voldoende effect. Als het effect afneemt, krijgt u een andere dosering of medicijn.

Werking
Een van de medicijnen in dit stappenplan is levodopa. Het lichaam verandert dit in de hersenen in dopamine. Zo wordt het tekort aangevuld. Levodopa wordt altijd samen met carbidopa of benserazide gebruikt.

Werkt deze combinatie onvoldoende? Dan is de volgende stap ook entacapon te gebruiken. Het remt de afbraak van levodopa en zorgt zo dat levodopa langer en sterker werkt. De eerste dagen tot weken hoeft u dan vaak minder levodopa gebruiken.

Lees meer over ziekte van parkinson

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Omdat entacapon zorgt dat levodopa langer en sterker werkt, kan het de bijwerkingen van levodopa versterken. Dit zal vooral de eerste tijd van het gebruik het geval zijn. Meestal helpt het als de dosering levodopa omlaag gaat. Overleg hierover met uw arts.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

  • Roodbruine kleur van de urine. Dit is niet ernstig. Raadpleeg toch uw arts, want rode verkleuring van de urine kan ook wijzen op een bloeding.
  • Misselijkheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

  • Darmklachten, zoals buikpijn, braken, diarree, verstopping en zeer zelden ontsteking van de dikke darm.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

  • Verkleuring van huid, haren en nagels. Dit is niet gevaarlijk.
  • Leveraandoeningen. Raadpleeg uw arts bij gele verkleuring van huid of oogwit.

Raadpleeg uw arts als u last krijgt van een bijwerking, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt. De dosering van dit medicijn of van levodopa moet dan vaak wat lager.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
Neem dit medicijn tegelijk in met het medicijn levodopa. Zo kan het de werking van levodopa versterken.

Hoe lang?
Overleg met uw arts als u na drie weken nog geen positief effect van dit medicijn merkt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit medicijn moet u gelijk innemen met levodopa. Als u het bent vergeten, haal het dan niet in, maar neem de volgende dosis in met de volgende dosis levodopa.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Het kan gevaarlijk zijn deel te nemen aan het verkeer als u dit medicijn gebruikt. Dit komt omdat het de bijwerkingen van levodopa versterkt, zoals duizeligheid, hallucinaties, vermoeidheid en verwardheid. U mag de eerste paar dagen dat u dit medicijn gebruikt niet autorijden.
Na een paar dagen zijn de meeste mensen voldoende gewend geraakt aan de effecten. U mag dan weer autorijden. Maar doe dat alleen als u geen last meer heeft van de bijwerkingen.

Let op: ook de ziekte van Parkinson kan een reden zijn dat u niet mag autorijden. Overleg met uw arts of dat bij u het geval is. Wilt u meer informatie over autorijden bij bepaalde aandoeningen? Kijk dan op de website van het CBR.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema 'Medicijnen in het verkeer' lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de wet zegt over medicijnen in het verkeer. Ook vindt u adviezen waarmee u rekening moet houden als u wel (weer) mag autorijden.

alcohol drinken?
Alcohol versterkt het versuffende effect van levodopa en verhoogt de kans om plotseling in slaap te vallen.

Ook als u niets van deze bijwerking heeft gemerkt, kunt u door het gebruik van alcohol wel suf worden en kunnen uw coördinatie- en beoordelingsvermogen afnemen.

alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik entacapon gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Over het gebruik van dit middel tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander middel.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Het is niet verstandig in één keer te stoppen. U moet de dosering gedurende een week geleidelijk afbouwen, anders bestaat de kans op ernstige verschijnselen van de ziekte van Parkinson, zoals bewegingsstoornissen, maar ook verwardheid, prikkelbaarheid en hallucinaties.

Ook bestaat een zeer kleine kans op andere ernstige lichamelijke verschijnselen, zoals onverklaarbare koorts, zeer stijve spieren, sufheid, hartkloppingen en ernstig zweten. Stop daarom alleen na overleg met uw arts.

Neem onmiddellijk contact op met uw arts als u dergelijke verschijnselen krijgt na stoppen of tijdens afbouwen.

Onder welke namen is entacapon verkrijgbaar?

De werkzame stof entacapon zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Entacapon is sinds 1998 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknamen Comtan en Comtess en als het merkloze Entacapon.

Entacapon wordt ook gebruikt in combinatie met andere werkzame stoffen onder de merknamen Stalevo en Corbilta en als het merkloze Levodopa/Carbidopa/Entacapon.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 15-08-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

entacapon is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 May 2018

Een godsgeschenk. Geen verstijving meer, geen pijn meer. Overbeweeglijkheid neem ik op de koop toe. Ik kan -letterlijk- weer ademhalen.

28 September 2016

veel bijwerkingen: hallicuneren, blaasontstekingen, wazig zien, tandenknarsen, niet stil kunnen staan Stijfheid was minder, beven ook moeten stoppen

2 February 2014

Het gebruik van sinemet +entacapone (stalevo)is mij heel slecht bevallen.Ik gebruik nu : 8.00 uur --1x azilect+1x sifrol+1x sinemet 125CR 14.00 uur-- 1x...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!