Inderm

Inderm

Werkzame stof: erytromycine op de huid

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof erytromycine op de huid.

Trefwoord
naar medicijnen

erytromycine op de huid

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over erytromycine op de huid

 • Erytromycine remt de groei van bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij acne.
 • Gebruik de vloeistof niet in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
 • Maak voor gebruik de huid schoon met lauw water. Breng het dun aan. Behalve op de pukkels ook op de huiddelen waarop u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • U kunt last krijgen van een geïrriteerde huid (roodheid, branderig gevoel, jeuk, schilfering). Dit gaat meestal na enkele dagen over. Heeft u hier veel last van? Gebruik de vloeistof dan minder vaak, bijvoorbeeld 1 keer per dag. Duurt deze bijwerking langer dan enkele weken? Raadpleeg dan uw arts.
 • Gebruik erytromycine alleen op onbeschadigde huid. Voorkom irritatie: vermijd contact met ogen, neus, mond of wondjes. Gebeurt dit toch? Spoel dan met veel water.

Wat doet erytromycine op de huid en waarbij gebruik ik het?

Erytromycine is een antibioticum van de macrolide-groep, het remt de groei van sommige bacteriën.

Artsen schrijven erytromycine op de huid voor bij acne.

Acne

Verschijnselen
Bij acne zitten er puistjes, pukkels en mee-eters in het gezicht, de rug, schouders of borst. Hoewel vooral pubers en jong-volwassenen er last van hebben, kan acne op elke leeftijd voorkomen.

Oorzaak
Bij acne zijn poriën in de huid van het gezicht, de rug, schouders of borst verstopt. Deze poriën zijn de openingen van talgkliertjes die in de huid zitten. Deze talgklieren produceren talg, een vet waarmee de huid zichzelf beschermt.

Hormoonveranderingen, zoals in de pubertijd, laten de buitenlaag van de huid sterker groeien en zorgen dat er meer talg wordt geproduceerd. Hierdoor kunnen poriën verstopt raken, hoopt de talg zich op en ontstaan mee-eters. Door infectie van de porie met de acnebacterie ontstaan ontstekingen. Dit merkt u aan puistjes en pukkels.

Behandeling
Meestal schrijft de arts eerst benzoylperoxide of tretinoïne op de huid voor. Als dit onvoldoende werkt, kan uw arts bovendien een antibioticum op de huid voorschrijven, zoals erytromycine.

Werking
Erytromycine remt de groei van de acnebacterie en werkt vooral tegen de pukkels en puistjes. Dit effect merkt u binnen enkele dagen, maar het kan vier weken duren voordat het effect maximaal is.

Lees meer over acne

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie van de huid, zoals roodheid, branderig gevoel, jeuk, uitdroging, schilfering en kloven. Deze bijwerking gaat meestal binnen enkele dagen gebruik over. Als u erg veel last van deze bijwerking heeft, kunt u dit medicijn ook minder vaak aanbrengen, bijvoorbeeld eenmaal per dag in plaats van twee keer per dag. U heeft dan minder last van deze bijwerking. Raadpleeg uw arts als u na enkele weken gebruik nog steeds last heeft van deze bijwerking.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn of een van de bestanddelen van dit huidmiddel. Dit merkt u aan jeuk, roodheid en uitslag op de huid. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidreactie met blaasjes op de huid en koorts. Waarschuw dan direct een arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Sommige producten met erytromycine zijn brandbaar. Gebruik die producten NIET in de nabijheid van open vuur, zoals een brandende sigaret.
 • Maak de huid schoon met lauw water voordat u dit medicijn aanbrengt.
 • Breng dit medicijn dun aan. Niet alleen op de pukkels, maar op alle huiddelen waar u vaak last heeft van mee-eters, pukkels en puisten.
 • Breng dit medicijn alleen aan op onbeschadigde huid. Zorg dat de lotion niet in de ogen, de neus, de mond of in een wondje komt, want dat geeft irritatie. Gebeurt dit toch, spoel dan direct met veel water.

Wanneer?
Het maakt niet uit op welk tijdstip u dit medicijn aanbrengt. Meestal 's ochtends en 's avonds na het wassen. Soms adviseert uw arts om dit medicijn alleen 's ochtends aan te brengen en benzoylperoxide of tretinoïne 's avonds.

Hoe lang?
Raadpleeg uw arts als u na een maand nog geen duidelijke verbetering ziet. Mogelijk is de bacterie die bij u de ontstekingen veroorzaakt ongevoelig is voor erytromycine. Heeft u wel baat bij dit middel, dan zal de arts meestal binnen drie maanden een minder sterk middel voorschrijven, zoals benzoylperoxide. Dit kunt u dan gebruiken zolang u last heeft van acne.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng dit medicijn dan alsnog aan. Wacht een paar uur voor u de volgende dosis aanbrengt om de huid niet te veel te irriteren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik erytromycine op de huid gebruiken met andere medicijnen?

U kunt meer last krijgen van huidirritatie als u ook andere huidmiddelen tegen acne gebruikt die irriterend op de huid werken. Soms schrijft de arts voor om het ene medicijn 's ochtends en het andere 's avonds te gebruiken.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft.
Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is erytromycine op de huid verkrijgbaar?

De werkzame stof erytromycine op de huid zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Erytromycine is sinds 1952 in internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Inderm. Voor op de huid is het te verkrijgen als lotion.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-12-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

erytromycine op de huid is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

9 April 2020

Ik had last van hardnekkige acne aan 1 kant van de kin en aan 1 kant naast de neus. Deze acne komt ongeveer 1 keer per jaar zo hevig terug. Ik heb nu 2 kee...

29 August 2019

top spul bijna geen puistjes

12 September 2015

Ik gebruikte dit middel jaren geleden voor mijn jeugdpuistjes. Het ruikt een beetje zuur, maar werkt perfect. Ik kan me herinneren dat mijn puistjes binnen...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!