Ezetimib

Ezetimib

Werkzame stof: ezetimib

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof ezetimib.

Trefwoord
naar medicijnen

ezetimib

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ezetimib

 • Ezetimib vermindert de hoeveelheid vet en cholesterol in het bloed.
 • Bij een te hoog cholesterol, als een dieet of andere medicijnen onvoldoende werken.
 • Het effect op de bloedvetten is na 2 tot 4 weken in het bloed te meten.
 • Neem ezetimib op een vast tijdstip in. Dan vergeet u minder snel een dosis.
 • U kunt buikpijn of diarree krijgen of misselijk worden. Meestal helpt het als u ezetimib met wat voedsel inneemt.
 • Andere bijwerkingen: vermoeidheid, hoofdpijn. Ook kunt u spierpijn krijgen. Dit is meestal onschuldig. Ga naar uw arts als u ernstige spierpijn krijgt.

Wat doet ezetimib en waarbij gebruik ik het?

Ezetimib vermindert de hoeveelheid cholesterol en andere vetten in het bloed. Het verbetert ook de verhouding tussen het 'goede' cholesterol (HDL) en het 'slechte' cholesterol (LDL).

Artsen schrijven het voor bij te veel cholesterol en vet in het bloed, als medicijnen van het 'statine'-type niet voldoende helpen of te veel bijwerkingen geven.

Te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

 • Verlaagt het cholesterol

Verschijnselen
Cholesterol is een vetachtige stof die het lichaam gebruikt om cellen, hormonen en gal te maken. Cholesterol is ook nodig om vetten te verwerken en door ons lichaam te vervoeren. Vetten (triglyceriden) zijn belangrijk voor de energievoorziening en voor de opbouw van cellen.  

De lever maakt cholesterol, maar het wordt ook via voedsel opgenomen. Het bloed vervoert het cholesterol samen met vet als kleine bolletjes naar de lichaamscellen. Sommige bolletjes zijn nogal kleverig. Het cholesterol in deze bolletjes heet LDL-cholesterol. Als er teveel LDL-cholesterol in het bloed is, blijft dit aan de binnenkant van de bloedvaten plakken. Hierdoor kunnen de vaten vernauwen of verstopt raken. Dit heet atherosclerose (aderverkalking).
Atherosclerose vergroot de kans op hart- en vaatziekten, zoals een hartinfarct of een beroerte (herseninfarct of hersenbloeding).

Oorzaak
Te veel slecht cholesterol of vet in ons bloed kan ontstaan als ons lichaam te veel cholesterol aanmaakt of als we te vet eten, of beide. Ook bestaat er een erfelijke vorm van te hoog cholesterol, die vooral in bepaalde families voorkomt.

Behandeling
Bij teveel cholesterol of vet in het bloed adviseert uw arts u om een vet- en cholesterolverlagend dieet te houden. U kunt hiervoor ook een diëtist raadplegen. Als een dieet niet voldoende is, schrijft uw arts meestal een ‘statine’ voor om het cholesterol en vet in uw bloed te verlagen. Als dit niet voldoende werkt, kan uw arts ezetimib samen met een statine voorschrijven. De combinatie werkt namelijk sterker dan de medicijnen afzonderlijk. Ezetimib kan ook alleen worden gebruikt, als statines te veel bijwerkingen hebben.

Werking
Ezetimib remt de opname van cholesterol uit de darm in het bloed. Hierdoor vermindert de hoeveelheid cholesterol in het bloed. Ook de balans tussen goed cholesterol (HDL) en slecht cholesterol (LDL) wordt beter. Als u minder cholesterol in uw bloed heeft, en een betere balans tussen het goede en slechte cholesterol, heeft u minder kans op hart- en vaatziekten, zoals hartinfarcten of beroerten.

Effect
Het kan 2 tot 4 weken duren voor het medicijn werkt. Zelf merkt u niet veel van de werking. U weet pas of het werkt bij een bloedonderzoek. Toch is het belangrijk om ezetimib elke dag in te nemen. Alleen dan kan ezetimib optimaal zijn werk doen.

Lees meer over te hoog cholesterol- en/of vetgehalte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Als u ezetimib zonder statine gebruikt (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Vermoeidheid.
 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, diarree en winderigheid. Zeer zelden misselijkheid, verstopping, brandend maagzuur, opgeblazen gevoel en maagpijn. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er last van houden? Neem dan contact op met uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoest, benauwdheid.
 • Spierkramp, spierpijn, pijn in de gewrichten, nekpijn. Meestal is spierpijn onschuldig, maar in zeldzame gevallen kan dit wijzen op een ernstige bijwerking op de spieren. De verschijnselen van deze bijwerking zijn spierpijn, spierzwakte, algemeen ziek voelen, koorts, misselijkheid en braken. De spierpijn zit meestal in de kuiten of onderrug, maar ook het hele lichaam kan pijn doen. Als u hier last van krijgt, moet u zo snel mogelijk een arts waarschuwen.
 • Minder eetlust.
 • Hoge bloeddruk, pijn op de borst. Waarschuw uw arts bij pijn op de borst.
 • Opvliegers.
 • Duizeligheid.
 • Ontsteking van de galblaas, galstenen, ontsteking van de alvleesklier. Merkt u pijn boven in de buik, misselijkheid en een vol gevoel? Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  In zeldzame gevallen ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid en flauwvallen. Ook kunt u een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel krijgen. U kunt hierbij erg benauwd worden. Of een ernstige huidaandoening met een rode huid en blaren op de huid. In deze gevallen moet u onmiddellijk een arts waarschuwen of naar de Eerste-hulpdienst gaan. Als u overgevoelig bent, mag u ezetimib niet meer gebruiken. Geef dit aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Als u ezetimib samen met een statine gebruikt heeft u ook kans op onderstaande bijwerkingen (statines zijn andere cholesterolverlagende medicijnen):

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Droge mond.
 • Zwak gevoel, slappe spieren.
 • Rugpijn, pijn of tintelend gevoel in handen en voeten.
 • Vasthouden van vocht, oedeem. U merkt dat aan dikke voeten en enkels. Raadpleeg dan uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vast tijdstip kiezen, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Als dit medicijn uw cholesterol in het bloed voldoende verlaagt, kunt u dit medicijn langdurig gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

U gebruikt ezetimib 1 keer per dag: duurt het meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Er zijn geen beperkingen voor dit medicijn. Ezetimib werkt echter het best als u een cholesterol- en vetverlagend dieet houdt. Overleg hierover eventueel met een diëtist.

Mag ik ezetimib gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met een ander medicijn. In de tekst hieronder staat alleen de werkzame stof van dit medicijn, dus niet de merknaam.

Het medicijn waarmee de belangrijkste wisselwerking optreedt, is:

 • Colestyramine, een medicijn dat ook wordt gebruikt bij een te hoog cholesterol. Colestyramine bindt aan ezetimib in de darm. Hierdoor kan het lichaam ezetimib niet opnemen en werkt ezetimib minder goed. U voorkomt deze wisselwerking door ezetimib minstens 4 uur vóór of 4 uur na colestyramine in te nemen.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker wat de risico's zijn voor zwangere vrouwen en hun kind.

Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger of wilt u zwanger worden? Overleg dan met uw arts. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of het in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. In de meeste gevallen heeft tijdelijk stoppen geen grote gevolgen voor uw gezondheid. Overleg hierover met uw arts.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. De hoeveelheid cholesterol en vet in uw bloed zal dan wel weer omhoog gaan. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is ezetimib verkrijgbaar?

De werkzame stof ezetimib zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ezetimib is sinds 2002 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Ezetrol en als het merkloze Ezetimib.

Ezetimib wordt ook gebruikt in combinatie met een andere werkzame stof, onder de merknamen Inegy en Atozet en als het merkloze Ezetimib/simvastatine.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-01-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ezetimib is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

17 October 2020

1,5 jaar gebruikt geen bijwerking . Nu hevige bijwerking . Van harde ontlasting tot hevige spierpijn . Duizelig ontzettend moe . Ben nu gestopt. Mijn vraag...

17 October 2020

Alle gewrichten opgezet en pijnlijk, Moe enzovoort.Geen fut

10 September 2020

Voor mij is dit medicijn erger dan de kwaal.Het is een sluipmoordenaar die je heel langzaam maar zeker van binnen uitholt.Naast alle spier en gewrichtspijn...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!