ferricarboxymaltose

ferricarboxymaltose

Trefwoord
naar medicijnen

ferricarboxymaltose

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over ferricarboxymaltose

 • Ferricarboxymaltose is een vorm van ijzer. Het is nodig voor de rode bloedcellen.
 • U gebruikt het bij bloedarmoede door ijzertekort.
 • Uw arts of verpleegkundige geeft u dit medicijn via een injectie, een infuus of een dialyseapparaat.
 • Krijgt u nierdialyse? Dan kunt u dit medicijn krijgen op uw dialysedagen.
 • Het duurt enkele weken tot maanden voor een ijzertekort is aangevuld.
 • Overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Daarom zal uw arts of verpleegkundige u ten minste 30 minuten in de gaten houden nadat u dit medicijn hebt gekregen.
 • Meest voorkomende bijwerkingen zijn: hoofdpijn, duizelig en misselijk gevoel. U kunt ook last krijgen van griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen en gewrichtspijn. Deze gaan meestal na paar dagen vanzelf over.
 • Bent u zwanger? Vraag aan uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken in de eerste 3 maanden van uw zwangerschap.

Wat doet ferricarboxymaltose en waarbij gebruik ik het?

Ferricarboxymaltose is een vorm van ijzer.

Artsen schrijven ferricarboxymaltose voor bij bloedarmoede door ijzertekort, als de ijzertabletten onvoldoende werken of als u de ijzertabletten niet kunt gebruiken.

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Oorzaak
Bij bloedarmoede kunnen de rode bloedcellen onvoldoende zuurstof door het lichaam vervoeren. Hierdoor ziet u bleek en bent u telkens erg moe. Bloedarmoede kan door ijzergebrek ontstaan, omdat ijzer nodig is om de rode bloedcellen zuurstof te laten opnemen. Bloedarmoede kan vele oorzaken hebben, bijvoorbeeld bloedverlies na operaties of bij heftige menstruaties.

Bloedarmoede komt soms ook voor tijdens de zwangerschap. De belangrijkste oorzaak hiervan is ijzergebrek en soms een tekort aan foliumzuur. Tijdens de zwangerschap wordt regelmatig gecontroleerd of er bij u sprake is van bloedarmoede.

Behandeling
Bij ijzergebrek kunt u voedsel eten waarin veel ijzer zit, zoals vlees en vleeswaren, brood en graanproducten, aardappelen en groente. Als de hoeveelheid ijzer nog steeds te laag is zal uw arts ijzertabletten of drank voorschrijven. 

Ferricarboxymaltose injectie of infuus wordt gebruikt als de ijzertabletten en drank onvoldoende werken of als u ze niet kan gebruiken. Het duurt enkele weken tot maanden van totdat een ijzertekort is aangevuld. 

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn, duizelig en misselijk gevoel. Zeer zelden een moe gevoel.
 • Irritatie en pijn op de plaats van injectie.
 • Veranderde bloeddruk. Zeer zelden een snellere hartslag.
 • Rood gezicht.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals overgeven, maag- of buikpijn, verstopping en diarree.
 • Griepachtige verschijnselen, zoals koorts, rillingen, gewrichtspijn, pijn in de armen of benen en spierpijn. Deze verschijnselen gaan meestal na paar dagen vanzelf over.
 • Tintelend of doof gevoel in de handen of voeten
 • Pijn op de borst, snellere hartslag en benauwd gevoel.
 • Smaakverlies.
 • Overgevoeligheid. U merkt dat aan huiduitslag galbulten of jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er koorts, benauwdheid, opgezwollen lippen, tong of gezicht, flauwvallen. Uw arts of verpleegkundige zal u ten minste 30 minuten in de gaten nadat u dit medicijn hebt gekregen. Als u overgevoelig hebt, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheek door dat u overgevoelig bent voor ferricarboxymaltose. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?

 • Injectie of infuus: Uw arts of verpleegkundige zal u dit medicijn geven.
 • Dialyseapparaat: Uw arts of verpleegkundige kan dit medicijn via een dialyseapparaat geven als u nierdialyse krijgt.

Nadat u dit medicijn hebt gekregen zal uw arts of verpleegkundige u ten minste 30 minuten in de gaten houden. Omdat overgevoeligheidsreacties kunnen voorkomen. Voor meer informatie over overgevoeligheidsreactie zie hierboven bij de “bijwerkingen”.

Wanneer?
U kunt ferricarboxymaltose op elke moment van de dag krijgen. Hoe vaak u dit medicijn krijgt hangt af van hoeveel ijzer u nodig heeft. Uw arts zal dit voor u bepalen. Mensen met nierdialyse kunnen dit medicijn op de dialysedagen krijgen.

Hoelang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang de hoeveelheid ijzer in het bloed te laag is. Meestal gebruikt u dit medicijn enkele weken tot maanden. Hoe lang u het precies moet gebruiken bepaalt uw arts, eventueel aan de hand van bloedcontroles.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak vergeten? Bel dan zo snel mogelijk het ziekenhuis om een nieuwe afspraak te maken.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, u mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik ferricarboxymaltose gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap (1e trimester). Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Overleg met uw arts. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Bent u langer dan 3 maanden zwanger (2 of 3e trimester)? Overleg met uw arts of u dit medicijn kunt gebruiken.

Borstvoeding
U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u borstvoeding geeft. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk, maar is niet schadelijk voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn. Maar als u eerder stopt is het ijzertekort mogelijk nog niet helemaal aangevuld. Hierdoor kunt u zich weer moe gaan voelen. Stop daarom alleen in overleg met uw arts.

Onder welke namen is ferricarboxymaltose verkrijgbaar?

De werkzame stof ferricarboxymaltose zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ferricarboxymaltose is sinds 2007 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties en infuus onder de merknaam Ferinject.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 16-04-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

ferricarboxymaltose is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!