hydrocortisonacetaat op de huid bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

hydrocortisonacetaat op de huid bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Hydrocortisonacetaat behoort tot de corticosteroïden of bijnierschorshormonen. Hormonen die op de huid worden gebruikt, zijn ingedeeld naar sterkte. Hydrocortisonacetaat is een zwak werkzaam hormoon.

Artsen schrijven hydrocortisonacetaat voor op de huid voor bij kinderen met constitutioneel eczeem.

Constitutioneel eczeem bij kinderen

Eczeem is een jeukende huiduitslag waarbij de huid rood, gezwollen, schilferig, stug en droog kan zijn. Ook kunnen zich blaasjes op de huid vormen of kan de huid vochtig zijn. Door de jeuk zal uw kind willen krabben, waardoor het de huid nog meer beschadigt. Eczeem kan allerlei oorzaken hebben, zoals allergie, stress, overgevoeligheid, uitdroging en irriterende stoffen.

Bij kinderen is constitutioneel eczeem de meest voorkomende vorm van eczeem. Als uw kind constitutioneel eczeem heeft, dan heeft uw kind waarschijnlijk ook aanleg voor een allergie, bijvoorbeeld hooikoorts of astma. Deze allergie komt in families vaak bij meer familieleden voor.

Bij constitutioneel eczeem is het belangrijk om een droge huid in te vetten, zodat de irritatie en jeuk verminderen. Smeer daarom de huid van uw kind minstens 1 keer per dag in met een verzachtende crème of zalf zonder werkzaam bestanddeel. De arts kan dit op recept voorschrijven. De crème of zalf houdt de huid soepel en zorgt ervoor dat de huid niet verder uitdroogt. Behalve een verzachtende crème zal de arts uw kind meestal ook een crème of zalf met bijnierschorshormoon voorschrijven, zoals hydrocortisonacetaat.

Lees meer over constitutioneel eczeem bij kinderen

Ervaring bij kinderen

Hydrocortisonacetaat voor op de huid is niet geregistreerd bij kinderen. Dit betekent dat de fabrikant hydrocortisonacetaat voor op de huid niet heeft onderzocht bij kinderen. Het gebruik bij kinderen staat daarom niet in de bijsluiter. Maar er is veel ervaring met het gebruik van hydrocortisonacetaat op de huid bij kinderen. En er is ander onderzoek gedaan naar hydrocortisonacetaat voor op de huid bij kinderen. Uit dit onderzoek blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is. Daarom schrijft de arts hydrocortisonacetaat voor op de huid ook voor bij kinderen. Dit wordt off-label-gebruik genoemd.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Hydrocortisonacetaat remt de ontsteking, stilt de jeuk en vermindert de zwelling. De huid kan hierdoor herstellen. De jeuk neemt binnen enkele uren af. Roodheid en schilfering zijn binnen enkele dagen minder. De huid zal er beter uitzien en is soepeler.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Uw kind merkt na het smeren dat de jeuk snel afneemt en dat de roodheid binnen enkele dagen minder wordt. Nadat u het medicijn hebt opgesmeerd, blijft het tussen de 12 tot 24 uur werken. Als u het meerdere dagen achter elkaar opsmeert, ontstaat er een 'voorraadje' in de huid. Hierdoor blijft het enkele dagen werken, zonder dat uw kind het opnieuw opsmeert.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

De arts heeft u en uw kind waarschijnlijk verteld hoe vaak en wanneer u dit medicijn bij uw kind moet aanbrengen of hoe vaak uw kind dit zelf moet doen. Het is nuttig deze instructie op te schrijven, zodat u of uw kind dit later kan nakijken. Kijk voor de juiste dosering ook altijd op het etiket van de apotheek.

 • Was de handen voordat u het medicijn smeert.
 • Het is belangrijk dat u de juiste hoeveelheid crème, smeersel of zalf op de huid smeert. Te dik smeren zorgt voor bijwerkingen. Maar te dun smeren zorgt ervoor dat het medicijn onvoldoende werkt. Een smeersel mag er niet afdruipen. In het plaatje kunt u zien wat de juiste hoeveelheid crème of zalf is voor welk lichaamsdeel. In dit plaatje wordt de hoeveelheid weergegeven als 'Finger Tip Unit' (FTU). Een FTU (vingertopstreepje) is gelijk aan een streepje crème of zalf dat net zo lang is als het vingertopje van een volwassene. Hoeveel vingertopstreepjes uw kind nodig heeft, hangt af van het lichaamsdeel dat u moet insmeren.
 • Was de vinger waarmee u het medicijn hebt aangebracht daarna met wat zeep. Ook kunt u voor het aanbrengen plastic handschoenen of een 'vingercondoom' gebruiken. Dit is een hoesje dat u over de vinger aanbrengt. Het verkrijgbaar in de apotheek.
 • Soms adviseert de arts de ingesmeerde plekken af te dekken met plastic folie of verband. Dit versterkt het effect, maar vergroot ook de kans op bijwerkingen.
 • Smeer dit medicijn alleen op advies van een arts op de oogleden, of rond of in de buurt van het oog. Als het per ongeluk in het oog komt, moet u het oog goed spoelen met water om het medicijn te verwijderen.

Wanneer?

Het hangt af van de klachten wanneer uw kind dit medicijn moet gebruiken.

Het beste kunt u het medicijn voor de nacht bij uw kind aanbrengen. Breng het medicijn aan op een moment dat er het eerstkomende half uur geen water op de huid komt. Anders spoelt het medicijn er weer af.

 • Smeer de huid in wanneer de klacht verergert of weer opkomt. Vaak begint uw kind met 2 keer per dag smeren. Als de klachten verminderen, gaat uw kind over op 1 keer per dag smeren. Soms adviseert de arts om dit medicijn na een paar dagen smeren even niet te gebruiken. Bijvoorbeeld per week 4 dagen dit medicijn smeren en daarna 3 dagen niet.
 • Gebruik bovendien de vette crème, die de arts meestal ook heeft voorgeschreven. Deze gaat irritatie van de huid tegen, waardoor de ontstoken plekken langer wegblijven. Wacht na het smeren van de hydrocortisonacetaat een kwartier tot een half uur voor u of uw kind de vette crème aanbrengt. Door te wachten, heeft de huid tijd om de hydrocortisonacetaat op te nemen.

Hoe lang?

Het hangt af van de ernst van het eczeem hoe lang uw kind dit medicijn moet gebruiken. Soms geeft de arts bijvoorbeeld aan dit medicijn de eerste keer 2 tot 3 weken achter elkaar te gebruiken en daarna de behandeling telkens na enkele dagen te onderbreken. Als de klachten wegblijven, kan uw kind na verloop van tijd helemaal met het medicijn stoppen. Uw kind moet het gebruik dan langzaam afbouwen. Want als uw kind plotseling stopt, kunnen de huidklachten weer terugkeren. Overleg hierover met de arts. Deze kan uw kind een afbouwschema geven. Blijf tijdens het afbouwen van dit medicijn de huid goed verzorgen met een vette zalf of crème. Ga hier ook mee door als uw kind helemaal met dit medicijn is gestopt.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over hydrocortisonacetaat op de huid bij volwassenen.

Bijwerkingen waarvan bekend is dat ze bij kinderen kunnen voorkomen, zijn:

 • Vertraging van de lengtegroei, doordat de hoeveelheid groeihormoon vermindert. De groeivertraging is meestal zeer gering. Sommige artsen controleren kinderen die dit medicijn langer dan 3 maanden gebruiken voor de zekerheid op lengte. Het is niet bekend hoe vaak deze bijwerking voorkomt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Hydrocortisonacetaat voor op de huid is voor kinderen te verkrijgen in:

 • crème;
 • zalf;
 • smeersel.

Het is ook te verkrijgen in:

 • tabletten;
 • capsules;
 • injecties.

Zie hiervoor de tekst hydrocortison.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij hydrocortisonacetaat op de huid bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

 • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
 • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
 • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 07-02-2017

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

hydrocortisonacetaat op de huid bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!