Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine B12 heeft vooral gevolgen voor het bloed en het zenuwstelsel.
Gevolg voor het bloed is bloedarmoede.
Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn tintelingen en gevoelloosheid in de ledematen, geheugenverlies, minder controle over de spieren en spierzwakte in de benen. Deze verschijnselen ontstaan pas na enkele jaren vitaminetekort, omdat het lichaam eerst de reserves opmaakt
Bij kinderen zorgt een tekort aan vitamine B12 daarnaast ook voor een achterstand in de groei en ontwikkeling. Kinderen kunnen een gebrek aan eetlust hebben en prikkelbaar of geïrriteerd zijn. Kinderen kunnen en stofwisselingsziekte hebben en extra vitamine B12 nodig hebben. Zie ook hieronder bij Stofwisselingsziekte.
Oorzaken
Vitamine B12 is vooral aanwezig in vlees, vis, eieren, melk en kaas. Sommige kinderen blijken niet voldoende vitamine B12 in het lichaam te kunnen opnemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij kinderen bij wie de maag onvoldoende maagzuur aanmaakt of die last hebben van darmziekten, zoals coeliakie (gluten-allergie).
Ook gebruik van het medicijn metformine door diabetespatiënten en het gebruik van maagzuurremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, kunnen soms een vitamine B12 tekort geven.
Behandeling
Als het vitaminegebrek ontstaat door een slechte opname, dan wordt hydroxocobolamine meestal via een injectie toegediend.
Lees meer over vitamine- en mineralengebrek