hydroxocobalamine

hydroxocobalamine

Trefwoord
naar medicijnen

hydroxocobalamine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over hydroxocobalamine

 • Hydroxocobalamine is vitamine B12. Vitamine B12 is onder meer nodig voor het bloed en het zenuwstelsel.
 • Bij vitamine B12-tekort en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (megaloblastaire anemie). Een tekort kan voorkomen bij mensen die vitamine B12 minder goed opnemen uit voedsel, bijvoorbeeld door een maag- of darmziekte.
 • Vitamine B12 komt voor in vlees, vis, eieren, melk en kaas.
 • Er zijn tabletten en injecties. Bij maag- en darmziekten helpen tabletten onvoldoende. Dan is een injectie beter werkzaam. De injectie krijgt u meestal elke maand of elke 2 maanden, soms vaker.
 • Mensen met diabetes die metformine gebruiken, en mensen die een maagzuurremmer gebruiken hebben meer kans op vitamine B12-tekort.
 • Weinig bijwerkingen. U kunt pijn op de plaats van injectie hebben, maar dat trekt snel weer weg. Een enkele keer kunt u puistjes op gezicht en romp krijgen. Raadpleeg dan uw arts.

Wat doet hydroxocobalamine en waarbij gebruik ik het?

Hydroxocobalamine is een vorm van vitamine B12. Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van DNA.

Artsen schrijven het voor bij vitaminegebrek door een verminderde opname van vitamine B12 en bij een bepaalde vorm van bloedarmoede (megaloblastaire anemie).

Vitamine- en mineralengebrek

Verschijnselen
Een gebrek aan vitamine B12 heeft vooral gevolgen voor het bloed en het zenuwstelsel.

Gevolg voor het bloed is bloedarmoede.

Gevolgen voor het zenuwstelsel zijn tintelingen en gevoelloosheid in de ledematen, geheugenverlies, minder controle over de spieren en spierzwakte in de benen. Deze verschijnselen ontstaan pas na enkele jaren vitaminetekort, omdat het lichaam eerst de reserves opmaakt


Oorzaken
Vitamine B12 is vooral aanwezig in vlees, vis, eieren, melk en kaas. Sommige mensen blijken niet voldoende vitamine B12 in het lichaam te kunnen opnemen. Dit komt bijvoorbeeld voor bij mensen bij wie de maag is verwijderd, bij wie de maag onvoldoende maagzuur aanmaakt of die last hebben van darmziekten, zoals coeliakie (gluten-allergie).

Ook gebruik van het medicijn metformine door diabetespatiënten en het gebruik van maagzuurremmers, zoals omeprazol en pantoprazol, kunnen soms een vitamine B12 tekort geven.

Een gebrek aan vitamine B12 door bijvoorbeeld een veganistisch dieet komt maar zeer zelden voor, en alleen na vele jaren van verminderde inname van dierlijke producten.

Behandeling
Als het vitaminegebrek ontstaat door een slechte opname, dan wordt het meestal via een injectie toegediend. Soms kunt u dit tekort ook aanvullen met tabletten.

Lees meer over vitamine- en mineralengebrek

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Bloedarmoede kunt u merken aan vermoeidheid, kortademigheid bij inspanning, duizeligheid, hartkloppingen, hoofdpijn en oorsuizen. Megaloblastaire anemie is een vorm van bloedarmoede die vaak veroorzaakt wordt door een tekort aan vitamine B12.

Als een tekort aan vitamine B12 de oorzaak is van de bloedarmoede, zal uw arts u dit medicijn voorschrijven. Meestal moet u dit dan langdurig gebruiken.

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Vitamine B12 zit ook in ons dagelijks voedsel. Bij normaal gebruik zal het daarom geen bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.


Soms bij injecties

 • Pijn op de injectieplaats.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn
 • Huidontstekingen met acne-vorming, met name in het gezicht en op de romp. Dit kan optreden na 1 tot 4 weken na starten van de behandeling. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. De verschijnselen verdwijnen weer wanneer u stopt met het gebruik van dit middel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid. Dit kunt u merken aan huiduitslag, roodheid en jeuk. In zeldzame gevallen ontstaat er benauwdheid, overmatig transpireren of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts. In beide gevallen mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef daarom aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket van de apotheek.

Hoe?
De injectie wordt door een arts of verpleegkundige toegediend in een spier of onder de huid. De tabletten innemen met wat water.

Hoe lang?
Na een oplaaddosis van ongeveer 10 injecties binnen een maand worden de injecties met tussenpozen van 1 tot 2 maanden gegeven. Soms is toediening de rest van uw leven nodig.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit is niet ernstig, neem het middel dan alsnog of laat de injectie dan alsnog toedienen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik hydroxocobalamine gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is hydroxocobalamine verkrijgbaar?

De werkzame stof hydroxocobalamine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Hydroxocobalamine is sinds 1962 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Hydrocobamine als het merkloze Hydroxocobalamine. Hydroxocobalamine zit ook in diverse multivitamineproducten.

Het is te verkrijgen in injecties, tabletten en als infuusvloeistof. Deze tekst gaat alleen over de injecties en tabletten.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

hydroxocobalamine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

8 August 2019

In eerste instantie kreeg ik (veel) te weinig injecties, waardoor ik geen verbetering voelde. Vanwege afbouw daarna verslechterde mijn gezondheid nog meer....

12 June 2019

Sinds de injecties acne ontstekingen. Nu na een jaar gestopt en het trekt langzaamaan weg. Nu proberen of ik wel tegen tabletten kan en hopen dat het voldo...

19 February 2019

Was heel erg moe, sleepte me uit bed. Kwam bij de neuroloog terecht voor mijn rug. Moest klachten beschrijven. Het op watten lopen hoorde niet bij die klac...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!