Thilo Tears ooggel

Thilo Tears ooggel

Werkzame stof: kunsttranen

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof kunsttranen.

Trefwoord
naar medicijnen

kunsttranen

vergroot
terug naar boven

Wat doet kunsttranen en waarbij gebruik ik het?

De kunsttranen bevatten een bevochtigingsmiddel.

Artsen schrijven het voor bij droge ogen en bij het Syndroom van Sjögren.

Droge ogen

Verschijnselen
Om het oogoppervlak te beschermen tegen uitdroging en beschadiging maken de traanklieren traanvocht aan. Door te knipperen verdelen de oogleden dit traanvocht over het oogoppervlak. Als het oog onvoldoende wordt bevochtigd, krijgt u last van een brandend pijnlijk gevoel en gaat u wazig zien. Het hoornvlies kan beschadigd raken en gaan ontsteken.

Oorzaken
Een verminderde aanmaak van traanvocht kan komen door onder andere ouderdom, bijwerkingen van medicijnen en het syndroom van Sjögren.

Werking
Het bevochtigingsmiddel in deze druppels maakt het traanvocht in het oog dikker en voorkomt dat het hoornvlies uitdroogt.

De kunsttranen werken direct. De druppels blijven drie tot vier uur in het oog.
Bij een door uitdroging geïrriteerd hoornvlies, kan het enkele dagen duren voor de irritatie over is.

Lees meer over droge ogen

Syndroom van Sjögren

Oorzaak en verschijnselen
Bij het syndroom van Sjögren is het eigen afweersysteem actief tegen de eigen traan-, speeksel- en slijmklieren. Daardoor werken deze klieren niet meer of onvoldoende.  De slijmvliezen van onder andere ogen, mond, neus en keel zijn droger dan normaal.

Behandeling van droge ogen
De aandoening is niet te genezen. Wel kunt u de klachten verminderen. Thuis en eventueel op het werk met een luchtbevochtiger. Bovendien kunt u kunsttranen gebruiken.

Werking
Het bevochtigingsmiddel in deze druppels maakt het traanvocht in het oog dikker en voorkomt dat het hoornvlies uitdroogt.

De kunsttranen werken direct. De druppels blijven drie tot vier uur in het oog.
Bij een door uitdroging geïrriteerd hoornvlies , kan het enkele dagen duren voor de irritatie over is.

Lees meer over syndroom van sjögren

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Wazig zien en zelden een licht branderig gevoel tijdens en net na het indruppelen. Dit hoort binnen een paar minuten over te zijn. Raadpleeg uw arts als deze klachten blijven bestaan.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overige oogklachten, zoals irritatie, korstjes op het ooglid en zeer zelden kleverige, gezwollen en geirriteerd ooglid, jeuk aan het oog, roodheid van het oog en tranende ogen. Deze bijwerkingen gaan meestal vanzelf over. Raadpleeg uw arts als ze blijven bestaan.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor het conserveermiddel. Dit merkt u als de irritatie niet overgaat en het oog rood wordt of blijft. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts of apotheek. Mogelijk is er een merk kunsttranen met een conserveermiddel waar u niet overgevoelig voor bent. Of mogelijk kunt u gebruikmaken van kunsttranen voor eenmalig gebruik, die geen conserveermiddelen bevatten. Geef wel aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor het conserveermiddel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het middel niet opnieuw krijgt.
 • Na gebruik gedurende meerdere maanden kan het conserveermiddel het hoornvlies irriteren. Raadpleeg uw arts als oogirritatie niet binnen een dag overgaat. Als u het syndroom van Sjögren heeft en dit middel meer dan vier keer per dag gebruikt: u kunt door het conserveermiddel meer last krijgen van oogirritatie. Neem dan contact op met uw arts. Mogelijk kunt u gebruikmaken van kunsttranen voor eenmalig gebruik die geen conserveermiddelen bevatten.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van een van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart, waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Als u het flesje op een koele plaats moet bewaren, kunt u de druppels het beste vóór gebruik op lichaamstemperatuur brengen door door het flesje enkele minuten in de hand te houden of tussen de handpalmen te wrijven. Het druppelen van koude oogdruppels in uw oog kan namelijk pijnlijk zijn.
 • Was uw handen als ze vies zijn. Als u ze wast, droog ze dan goed af met een papieren handdoekje of keukenrol.
 • Als u contactlenzen draagt: haal zowel harde als zachte lenzen uit uw oog voor u de druppels gebruikt. Het hangt af van het soort conserveermiddel of u uw contaclenzen tussen de toedieningen door weer kunt indoen. Er zijn namelijk conserveermiddelen die zachte contactlenzen kunnen beschadigen. Kijk hiervoor in de bijsluiter van de verpakking.
 • Draai het dopje van de druppelaar af.
 • Leg het dopje op de zijkant.
 • Buig het hoofd achterover en kijk omhoog.
 • Trek het onderooglid met een vinger omlaag.
 • Houd het flesje met de druppelaar naar beneden boven de ruimte die hierdoor ontstaat.
 • Oogdruppels: Laat de druppel tussen het onderooglid en het oog vallen. Ooggel: Knijp zacht in de tube. Hierdoor vormt zich een druppel. Laat de druppel tussen het onderooglid en het oog vallen.
 • Sluit hierna het oog en probeer het één minuut dicht te houden.
 • Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, want dan bederven de oogdruppels sneller.
 • Sluit het flesje direct na het indruppelen.
 • Bewaar de oogdruppels zoals op het etiket is aangegeven.

Vindt u het lastig om de druppel goed in het oog te krijgen? Vraag dan in de apotheek om een oogdruppelhulp. Dit is een houdertje waarmee u gemakkelijker in het oog kunt druppelen.

De meeste flesjes met oogdruppels zijn na openen nog één maand houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Breng één of twee druppels aan als het oog droog en geïrriteerd voelt. In een droge omgeving zult u vaker moeten druppelen.

Hoe lang?
U kunt dit middel gebruiken zolang u te weinig traanvocht aanmaakt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Breng de druppels in zolang u ze nodig heeft. Het is niet erg als u snel erna opnieuw indruppelt.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden
Wacht na het indruppelen een paar minuten voor u gaat autorijden. U kunt na het indruppelen namelijk een paar minuten wazig zien.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik kunsttranen gebruiken met andere medicijnen?

Gebruikt u andere oogdruppels of oogzalven? Gebruik de kunsttranen altijd als laatste en wacht minimaal vijftien minuten na de andere druppels of de zalf.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel.

Onder welke namen is kunsttranen verkrijgbaar?

Heb ik een recept nodig?

Kunsttranen bevatten een bevochtigingsmiddel dat werkt tegen droge ogen. Ze zijn op recept te verkrijgen in een flesje of tube voor meermalig gebruik en bevatten een conserveermiddel.

De bevochtigingsmiddelen die het meest worden gebruikt in kunsttranen met een conserveermiddel, zijn:

 • carbomeer (Dry Eye Ooggel, Liposic ooggel, Thilo Tears ooggel, Vidisic Carbogel)
 • dextran 70 met hypromellose (Duratears)
 • hypromellose (Hypromellose Oogdruppels)
 • methylcellulose (Methylcellulose Oogdruppels)
 • povidon (Oculotect, Protagens, Vidisic PVP)

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 25-04-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

kunsttranen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

29 October 2020

Ik vond deze druppels erg prettig in het gebruik. Helaas al langere tijd niet meer verkrijgbaar wegens 'leveringsproblemen? Nu krijg ik Hypromellose, helaa...

15 December 2019

Ivm niet kunnen leveren van de tubes moeten veel van mijn clienten over op de pipetjes. Veel mensen (waaronder ik zelf ook als professional) hebben Moeite ...

4 November 2019

Ben super tevreden over deze oogdruppels. Helaas zijn er problemen met de levering maar niemand kan mij vertellen wat er nu echt aan de hand is. Inmiddels ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!