lactitol

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over lactitol

 • Lactitol is een laxeermiddel. Het maakt de ontlasting zachter, waardoor de stoelgang makkelijker gaat. In hoge dosering zorgt het ervoor dat het bloed gezuiverd wordt van ammoniak, als de lever niet goed werkt.
 • Bij verstopping. Ook bij ernstige leverziekte.
 • De ontlasting komt binnen enkele dagen weer op gang.
 • Gebruik: meng het poeder met voedsel of vocht (bijvoorbeeld water, vruchtensap of yoghurt). Neem lactitol in bij uw ontbijt.
 • U kunt dit middel gebruiken zolang u verstopping heeft. Merkt u na 3 dagen nog geen verbetering? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.
 • Bijwerkingen: maagdarmklachten zoals winderigheid, darmgerommel, opgeblazen gevoel in de bovenbuik en misselijkheid. Deze bijwerkingen verdwijnen vaak vanzelf na een paar dagen. Blijft u last houden? Overleg dan met uw arts. Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet overgaat? Waarschuw dan uw arts.

Wat doet lactitol en waarbij gebruik ik het?

Lactitol is een laxeermiddel.

Het is te gebruiken bij obstipatie (verstopping). Artsen schrijven het ook voor bij een ernstige leverziekte met bewusteloosheid.

Verstopping

 • Bij verstopping

Verschijnselen
Het ontlastingspatroon verschilt sterk per persoon. U heeft last van verstopping als de ontlasting minder vaak komt dan u gewend bent. Bij verstopping is de ontlasting hard en droog. De ontlasting kan ook pijnlijk verlopen.

Een verstopping kan ontstaan door de ontlasting te lang op te houden, te weinig vezels in de voeding, te weinig drinken, te weinig lichaamsbeweging, stress of spanning en door een aantal geneesmiddelen. Ook zwangere vrouwen hebben door hormonale veranderingen vaak last van verstopping.

Behandeling
De klachten kunnen afnemen als u vezelrijke voeding gebruikt, zoals volkorenbrood, voldoende drinkt, voldoende lichaamsbeweging heeft en stress vermijdt. Als dit onvoldoende helpt, neem dan contact op met uw arts. Als dit onvoldoende helpt, kunt u proberen of lactitol de klachten vermindert.

Werking
Lactitol verteert niet in de maag en bereikt onveranderd de dikke darm. De darmbacteriën zetten het om in natuurlijke zuren, zoals boterzuur en azijnzuur. Deze zuren houden water in de darmen vast, zodat het volume van de ontlasting toeneemt. Door de zuren zelf en door het grotere volume van de ontlasting worden de darmen geprikkeld om harder te werken. Bovendien wordt de ontlasting zachter.

Effect
De werking begint binnen één tot twee dagen.

Lees meer over verstopping

Ernstige leverziekte

Als de werking van de lever erg achteruit gaat, kan deze de afvalstoffen niet meer voldoende uit het bloed verwijderen. Deze afvalstoffen kunnen de hersenen vergiftigen, met name de afvalstof ‘ammoniak`. Men raakt dan buiten bewustzijn. Deze situatie noemt men wel hepatisch coma of levercoma. Als deze situatie dreigt, kunnen artsen dit middel voorschrijven. De dosering is meestal veel hoger dan bij de toepassing als laxeermiddel.

Werking
Lactitol verlaagt ammoniak in het bloed. Het laat de darmbacteriën minder ammoniak aanmaken. Ook vermindert het de opname van ammoniak uit de darm in het bloed.

Lees meer over ernstige leverziekte

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Lactitol is een veilig laxeermiddel. Er ontstaat, in tegenstelling tot sommige andere laxeermiddelen, geen 'luie darm' die zonder laxeermiddel niet meer goed werkt.

Behalve het gewenste effect kan dit middel toch bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • De eerste dagen kunt u last krijgen van winderigheid, darmgerommel, opgeblazen gevoel in de bovenbuik, buikkrampen, buikpijn, braken, misselijkheid en jeuk aan de anus. Na een paar dagen of na het verlagen van de dosering verdwijnt dit meestal.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Na langdurig gebruik of gebruik van hoge doseringen kan diarree optreden. Raadpleeg uw arts als u hier last van krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerking, of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Meng het poeder met voedsel of met vocht, zoals water, vruchtensap of yoghurt.

Wanneer?
U kunt dit laxeermiddel het beste innemen tijdens het ontbijt. Bij plotseling opkomende buikpijn moet u niet meteen aan een verstopping denken en baat zoeken bij een laxeermiddel. Laat eerst de oorzaak van de acute pijn onderzoeken. Het zou bijvoorbeeld ook om een blindedarmontsteking kunnen gaan (vooral bij kinderen!).

Hoe lang?

Verstopping
U kunt dit middel gebruiken zo lang u klachten van verstopping heeft. Als er na drie dagen gebruik geen enkele verbetering optreedt in de stoelgang of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.

Ernstige leverziekte
De arts zal u vertellen hoe lang u dit middel moet gebruiken. U zult het meestal langdurig nodig hebben.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
U mag alles eten. Houdt u er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet en veel drinken kan juist een gunstig effect hebben.

Mag ik lactitol gebruiken met andere medicijnen?

U kunt dit middel veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Er zijn wel middelen die verstopping als bijwerking kunnen geven. Dit zijn bijvoorbeeld middelen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil, plastabletten en laxeermiddelen als u deze langdurig gebruikt. Als u twijfelt of de verstopping door uw medicijnen komt, raadpleeg dan uw arts of apotheker.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit middel veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit middel stoppen.

Onder welke namen is lactitol verkrijgbaar?

De werkzame stof lactitol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Lactitol is sinds 1989 in Nederland op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Importal. Het is te verkrijgen in poeder en drank.

Verder is het ook verwerkt als zoetmiddel in een aantal voedingsmiddelen, bijvoorbeeld in kauwgum. Deze toepassing wordt hier verder niet besproken.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 15-09-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

lactitol is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

2 July 2014

Perfect! Gewoon goed roeren en lost dan op, eventueel kwartiertje wachten, de stront komt als warme reuzel naar buiten. Wel erg winderig er van maar waar h...

14 July 2004

fabricageproblemen, meerdere keren per jaar, daardoor weken niet verkrijgbaar, en weinig alternatief zonder (bij)betaling met zelde effect

13 May 2004

Het poeder moet worden ingenomen in water. Als je het echter in het water doet zakt het direct naar de bodem, het mengt niet met het water,lost niet op. Je...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!