levocabastine voor de neus

levocabastine voor de neus

Trefwoord
naar medicijnen

levocabastine voor de neus

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over levocabastine voor de neus

 • Levocabastine is een anti-allergiemedicijn.
 • Bij allergische neusklachten, zoals hooikoorts en door allergie ontstoken neus.
 • U kunt de neusspray het beste 's ochtends en 's avonds gebruiken.
 • De klachten worden binnen 10 minuten minder. De werking houdt 8 tot 12 uur aan.
 • Snuit vooraf uw neus. Schud het flesje goed en spray 1 keer per neusgat. Spoel de tuit af onder de kraan.
 • Een prikkelend of branderig gevoel vlak na sprayen is normaal. Meestal heeft u hier na enkele dagen geen last meer van. U kunt hoofdpijn krijgen. Raadpleeg uw arts, als u hier last van houdt.

Wat doet levocabastine voor de neus en waarbij gebruik ik het?

Levocabastine is een antiallergiemedicijn.

Artsen schrijven het voor bij klachten van de neus door allergie, zoals hooikoorts en een langdurig ontstoken neusslijmvlies.

Allergie

 • Tegen allergieën

Oorzaak
Bij een allergie kunnen de slijmvliezen van uw neus te sterk reageren op prikkels uit uw omgeving. Bij hooikoorts zijn de prikkels die dit veroorzaken gras- en boompollen. De allergie kan ook komen door andere prikkels, zoals huisstofmijt, schimmels en huidschilfers van huisdieren.

Verschijnselen
U heeft vooral last van niezen, een loopneus, jeuk aan uw neus en ogen en een branderig gevoel aan uw ogen. 

Werking
Bij een allergische reactie komt er een stof vrij die ‘histamine` wordt genoemd. Histamine is de belangrijkste veroorzaker van de klachten bij een allergie. Levocabastine blokkeert de werking van histamine, waardoor de klachten afnemen.

Na tien minuten merkt u verlichting van de klachten. Eén dosis werkt acht tot twaalf uur.

Lees meer over allergie

Hooikoorts

Bij hooikoorts heeft u vaak last van een ontstoken neus. U kunt tegen deze klacht levocabastine gebruiken.

Hoe dit medicijn werkt leest u hierboven in de tekst over allergie.

Lees meer over hooikoorts

Langdurig ontstoken neusslijmvlies

De oorzaak van langdurig ontstoken neusslijmvlies is vaak een allergie. U heeft dan last van een loopneus met waterig slijm, niezen, jeuk en een verstopte neus.

Hoe dit medicijn werkt leest u hierboven in de tekst over allergie.

Lees meer over langdurig ontstoken neusslijmvlies

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn ook bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn. Raadpleeg uw arts, als u hier last van blijft houden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Direct na gebruik kunt u wat irritatie in de neus merken. Dit gaat meestal vanzelf binnen enkele dagen over. Blijft u hier last van houden? Raadpleeg dan uw arts.
 • Verstopte neus, bloedneus, keelpijn en hoesten. Heeft u hier veel last van, raadpleeg dan uw arts.
 • Vermoeidheid, duizeligheid enslaperigheid. Raadpleeg uw arts, als u hier last van blijft houden.
 • Misselijkheid.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartkloppingen en een versnelde hartslag. Raadpleeg uw arts als u hier last van heeft.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan huiduitslag, jeuk of doordat de klacht niet overgaat of juist verergert. Raadpleeg dan uw arts. In zeldzame gevallen ontstaat benauwdheid. Raadpleeg bij benauwdheid direct een arts of ga naar de Eerste-Hulpdienst. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor levocabastine. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Spray (met pompje)

 • Als u de spray voor het eerst gebruikt, moet u het pompje een paar maal indrukken tot er een fijne nevel uitkomt. De spraykamer kan zich dan vullen met de oplossing. De volgende keren is dit niet meer nodig.
 • Snuit vooraf de neus.
 • Schud het flesje enkele malen om de inhoud goed te mengen.
 • Houd uw hoofd een beetje voorover, breng de tuit in één neusgat, houd het andere neusgat dicht en druk het pompje eenmaal in. Snuif de vloeistof gelijktijdig op, zodat het medicijn diep in de neus komt. Indien u tweemaal moet doseren, dit herhalen om een tweede spray toe te dienen.
 • Het overtollige slijm niet doorslikken, maar uitspugen.
 • Na gebruik de spraykop afspoelen en afdrogen.

Bewaar de neusspray zoals op het etiket is aangegeven. De meeste flesjes met neusspray zijn na openen nog drie maanden houdbaar. U kunt op de verpakking noteren wanneer u het heeft aangebroken.

Wanneer?
Het beste kunt u 's ochtends en 's avonds sprayen. Moet u vaker sprayen, verdeel dan de overige doseringen zo goed mogelijk over de dag.

Hoe lang?
Gebruik dit medicijn zolang u klachten heeft. Voor hooikoorts is enkele weken gebruik meestal voldoende. Mocht u na drie dagen gebruik geen verbetering merken, dan heeft u waarschijnlijk geen baat bij dit medicijn. Overleg dan met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit medicijn 3 of 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal neemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik levocabastine voor de neus gebruiken met andere medicijnen?

Van dit medicijn zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. U kunt dit medicijn beter NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Er zijn niet veel zwangere vrouwen die dit medicijn hebben gebruikt. Daarom is niet zeker of dit medicijn altijd veilig is voor zwangere vrouwen en hun kind.

 • Wilt u zwanger worden en krijgt u dit medicijn voor het eerst? Overleg dan met uw arts, voordat u met dit medicijn begint. Meestal kan de arts een ander medicijn voorschrijven. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is tijdens de zwangerschap.
 • Gebruikt u dit medicijn al en wilt u zwanger worden? Overleg dan eerst met uw arts voordat u zwanger wordt. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Anders zult u meestal (tijdelijk) moeten overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat het veilig is tijdens de zwangerschap.
 • Gebruikt u dit medicijn al en bent u zwanger geworden? Overleg dan meteen met uw arts. Samen kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Misschien kunt u tijdelijk met dit medicijn stoppen. Of misschien kunt u overstappen op een ander medicijn. Een medicijn waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Onder welke namen is levocabastine voor de neus verkrijgbaar?

De werkzame stof levocabastine voor de neus zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Levocabastine is sinds 1991 internationaal op de markt. Voor de neus is het op recept verkrijgbaar onder de merknaam Livocab in neusspray.

Levocabastine is ook verkrijgbaar als oogdruppels. Deze tekst gaat alleen over de neusspray.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 12-03-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

levocabastine voor de neus is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

11 July 2019

Hier baal ik dus van.Ik ben jaren en jarenlang op zoek geweest naar een middel wat een beetje werkt tegen hooikoorts. Vanalles geprobeerd totdat ik uitkwam...

9 June 2019

Bloedneuzen en het zorgt er alleen maar voor dat mijn neusholte alleen maar meer brand

22 April 2019

Werkt voor geen meter. Heb mijn huisarts al van te voren verteld dat ik een heftige vorm van hooikoorts heb en dat zelfs antihistamine tabletten niet meer ...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord