lipegfilgrastim

lipegfilgrastim

Trefwoord
naar medicijnen

lipegfilgrastim

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over lipegfilgrastim

 • Lipegfilgrastim-injecties helpen het beenmerg om bepaalde witte bloedcellen te maken. Deze witte bloedcellen zijn belangrijk bij de afweer tegen infecties.
 • Het wordt gebruikt om infecties met bacteriën te voorkomen bij mensen met een verminderde afweer, zoals na een chemobehandeling bij kanker.
 • U krijgt de injectie vlak onder de huid van uw bovenarm, buik of dij.
 • Meestal krijgt u de injectie ten minste 24 uur na elke chemokuur.
 • Het aantal witte bloedcellen stijgt binnen 1 dag.
 • Dient u lipegfilgrastim zelf toe? Haal de spuit een half uur voor injectie voorzichtig uit de koelkast. Hierdoor kan de spuit op kamertemperatuur komen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Verwarm de injectie NIET in uw hand, dan werkt het medicijn niet meer goed.
 • Bijwerkingen: botpijn, misselijkheid en pijn in gewrichten en spieren.
 • Bent u zwanger? Dan mag u dit medicijn niet gebruiken. Vertel uw arts dat u zwanger bent.
 • U mag dit medicijn niet gebruiken als u borstvoeding geeft. Overleg met uw arts.

Wat doet lipegfilgrastim en waarbij gebruik ik het?

Lipegfilgrastim helpt het beenmerg om bepaalde witte bloedcellen te maken.

Artsen schrijven lipegfilgrastim voor om infecties met bacteriën te voorkomen, bijvoorbeeld na chemotherapie bij kanker.

Infecties met bacteriën

 • Bij een infectie

Lipegfilgrastim wordt gebruikt bij mensen met een tekort aan witte bloedcellen, zoals door chemotherapie. Witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Bij een tekort aan witte bloedcellen heeft u veel meer kans op ernstige infecties. Dit kunt u bijvoorbeeld herkennen aan koorts.

Meer informatie over lipegfilgrastim bij chemotherapie leest u hieronder bij Kanker.

Werking
Lipegfilgrastim lijkt op een eiwit dat het lichaam maakt bij een infectie. Dit eiwit zorgt ervoor dat het beenmerg meer witte bloedcellen maakt. Hierdoor stijgt de hoeveelheid witte bloedcellen en wordt de afweer beter.

Effect
Het aantal witte bloedcellen zal binnen 1 dagen groeien. De arts kan dit met een bloedonderzoek bepalen. Doordat het aantal witte bloedcellen stijgt, heeft u minder kans op infecties met bacteriën.

Lees meer over infecties met bacteriën

Kanker

 • Tegen kanker

Lipegfilgrastim wordt gebruikt tegen de bijwerkingen van chemotherapie. Chemotherapie is een behandeling van kanker met medicijnen. Deze medicijnen remmen de groei van cellen, dus ook de groei van de witte bloedcellen. Hierdoor ontstaat er een tekort aan witte bloedcellen. Witte bloedcellen zijn nodig om het lichaam te verdedigen tegen ziekteverwekkers, zoals bacteriën. Bij een tekort aan witte bloedcellen heeft u veel meer kans op ernstige infecties. Dit kunt u bijvoorbeeld herkennen aan koorts.

Werking
Lipegfilgrastim lijkt op een eiwit dat het lichaam maakt bij een infectie. Dit eiwit zorgt ervoor dat het beenmerg meer witte bloedcellen maakt. Hierdoor stijgt de hoeveelheid witte bloedcellen en wordt de afweer beter.

Effect
Het aantal witte bloedcellen zal binnen 1 dagen groeien. De arts kan dit met een bloedonderzoek bepalen. Doordat het aantal witte bloedcellen stijgt, heeft u minder kans op infecties met bacteriën.

Lees meer over kanker

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid.
 • Botpijn. Het gebruik van een pijnstiller kan deze pijn verminderen. Raadpleeg uw arts over welke pijnstiller voor u geschikt is.
 • Pijn in de gewrichten en spieren.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Pijn op de borst.
 • Bloedingen, door een tekort aan bloedplaatjes. Dit kan zorgen voor blauwe plekken en bloedneuzen. Ook kunt u een beetje bloed ophoesten. Uw arts zal uw bloed controleren. Raadpleeg uw arts als u zich hier zorgen om maakt.
 • Huiduitslag. Zeer zelden overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Irritatie rond de plaats van injectie.
 • Vergrote milt. Krijgt u een zwaar gevoel in het linker bovendeel van de buik of schouder? Raadpleeg dan uw arts.
 • Ademhalingsproblemen. Bent u verkouden? Of heeft u koorts en moeite met ademen? Vertel dit dan aan uw arts voordat u lipegfilgrastim gaat gebruiken.
 • Bij mensen met sikkelcelziekte kunnen de klachten plotseling ernstig worden (sikkelcelcrisis). Sikkelcelziekte is een aangeboren afwijking van de rode bloedcellen. Krijgt u plotseling hevige pijn en zwelling rond botten en gewrichten, buikpijn, pijn op de borst en kortademigheid? Waarschuw dan direct uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

 • Injectie vlak onder de huid: in uw bovenarm, buik of dij.

In het algemeen worden de injecties in het ziekenhuis, de polikliniek of door de wijkverpleegkundige toegediend. Mogelijk heeft u geleerd uzelf te injecteren.

Zelf toedienen

 • Lees voor gebruik de gebruikershandleiding in de verpakking.
 • Ga voorzichtig met de spuit om. U mag de spuit niet krachtig schudden. Door het schudden werkt dit medicijn niet meer.
 • Bewaar de injectiespuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).
 • Haal de spuit een half uur voor de injectie uit de koelkast, zodat de vloeistof wat kan opwarmen. Dan is de injectie minder pijnlijk. Dit is de enige manier waarop u de injectie op kamertemperatuur mag brengen. Verwarm de injectie NIET, bijvoorbeeld in de hand, dan werkt het medicijn minder goed.
 • U mag de injectiespuit ook bij kamertemperatuur bewaren (onder de 30 °C), maar niet langer dan 3 dagen.

Wanneer?
Chemotherapie bestaat uit een aantal kuren waarin u combinaties van medicijnen krijgt. U krijgt dit medicijn ten minste 24 uur na de laatste dosering van een chemokuur.

Hoe lang?
In het algemeen is er na elke chemokuur 1 injectie met dit medicijn nodig. U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang u een chemokuur krijgt en de hoeveelheid witte bloedcellen in uw bloed te weinig is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Als u zelf injecteert en u bent de injectie vergeten: raadpleeg dan meteen uw arts om af te spreken wanneer u de volgende dosis moet injecteren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik lipegfilgrastim gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
U mag dit medicijn NIET gebruiken als u zwanger bent of binnenkort wilt worden. Het is niet bekend of dit middel schadelijk is voor het ongeboren kind. Gebruikt u dit medicijn en denkt u erover om zwanger te worden, overleg dan met uw arts.

Borstvoeding
U mag dit medicijn NIET gebruiken als u borstvoeding geeft. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met dit middel stoppen. Maar als u stopt, zal de hoeveelheid witte bloedcellen waarschijnlijk weer minder worden. Hierdoor heeft u meer kans op een infectie met bacteriën. Overleg daarom altijd met uw arts als u wilt stopen.

Onder welke namen is lipegfilgrastim verkrijgbaar?

De werkzame stof lipegfilgrastim zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Lipegfilgrastim is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Lonquex.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 10-06-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

lipegfilgrastim is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!