macitentan

macitentan

Trefwoord
naar medicijnen

macitentan

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over macitentan

 • Macitentan verwijdt sommige bloedvaten. Hierdoor daalt de bloeddruk.
 • Bij een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (pulmonale arteriële hypertensie).
 • Slik de tablet heel door met een glas water zonder te kauwen.
 • U kunt last krijgen van hoofdpijn, vocht vasthouden en bloedarmoede. Ook kunt uw lichaam meer vocht vasthouden en heeft u meer kans op infecties.
 • U mag macitentan niet gebruiken als u zwanger bent. Dit medicijn is schadelijk voor de ongeboren baby. Uw arts zal vóór en tijdens het gebruik van macitentan elke maand controleren of u zwanger bent. Zorg ervoor dat u niet zwanger wordt. Gebruik daarom 2 verschillende middelen om zwangerschap te voorkomen (anticonceptie). Bijvoorbeeld de pil en een condoom. Gebruik deze anticonceptiemiddelen zolang u macitentan gebruikt en tot 1 maand na het stoppen met macitentan. Vraag uw arts om advies.
 • Geeft u borstvoeding? Of wilt u borstvoeding geven? Overleg met uw arts of u dit medicijn mag gebruiken. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of dit schadelijk is voor de baby.

Wat doet macitentan en waarbij gebruik ik het?

Macitentan behoort tot de endotheline-blokkers. Deze verwijden de bloedvaten, vooral in de longen.

Artsen schrijven het voor bij te hoge bloeddruk in de bloedvaten van de longen (pulmonale arteriële hypertensie).

Pulmonale arteriële hypertensie

Verschijnselen
Bij pulmonale arteriële hypertensie (PAH) heeft u een te hoge bloeddruk in de bloedvaten van uw longen. Hierdoor raakt een deel van het hart beschadigd. Het bloed wordt dan niet meer goed rondgepompt. U kunt hierdoor kortademig zijn, sneller moe zijn en last krijgen van pijn op de borst, flauwvallen en vocht in de benen.

Oorzaken
PAH kan aangeboren zijn of het gevolg zijn van een andere ziekte. Bijvoorbeeld een aangeboren hartafwijking, longfibrose of een soort reuma waarbij uw bindweefsel stijver wordt (sclerodermie).

Bij deze ziekten komen er ontstekingen in bloedvaten, nieren, darmen of longen, waardoor littekenweefsel ontstaat. De wanden van bloedvaten, longblaasjes en andere organen worden hierdoor stug en werken niet goed meer. Ook het hart kan niet meer goed samentrekken. Hierdoor pompt het hart het bloed niet meer goed rond en ontstaat hartfalen.

Behandeling
PAH is een ernstige ziekte waarbij klachten steeds een beetje erger worden. De ziekte is nog niet te genezen, maar er zijn verschillende medicijnen die de klachten verminderen en daarmee de kwaliteit van leven verbeteren. Een voorbeeld van hiervan is macitentan. 

Werking
Macitentan remt het effect van endotheline. Endotheline is een hormoon dat zorgt voor vernauwing van de bloedvaten. Door de remming verwijden de bloedvaten. Dit gebeurt vooral in de longen. Hierdoor daalt de bloeddruk in de vaten van de longen en hoeft het hart minder hard te pompen. 

Lees meer over pulmonale arteriële hypertensie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn.
 • Meer kans op ontsteking, zoals verkoudheid en ontsteking van een deel van uw luchtwegen. Zelden keelpijn, griep en blaasontsteking.
 • Bloedarmoede. U kunt last hebben van snel moe voelen, minder kleur in uw gezicht, moeite met ademen en hartkloppingen. Uw arts zal regelmatig uw bloed controleren.
 • Vocht vasthouden. U merkt dit aan dikke vingers, dikke enkels en zwaarder worden.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Te weinig witte bloedcellen in uw bloed. Witte bloedcellen beschermen het lichaam tegen ziektes. U heeft dan meer kans op een infectie.
 • Te weinig bloedplaatjes in uw bloed. Hierdoor heeft u meer kans op bloedingen. Waarschuw uw arts als u zomaar blauwe plekken of bloedneuzen krijgt.
 • Te lage bloeddruk. U kunt hierdoor licht in uw hoofd of duizelig voelen. Sta dan niet te snel op uit bed of van een stoel. U kunt dan het best even liggen en de benen wat hoger leggen, bijvoorbeeld op een kussen.
 • Verhoogde leverwaarden. Uw arts zal regelmatig uw leverwaarden controleren.
 • Verstopte neus.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor macitentan, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
De tablet heel doorslikken met een glas water zonder te kauwen.

Wanneer?
U mag het medicijn innemen op elk moment van de dag. Het beste kunt u een vaste tijd kiezen, dan vergeet u het minder snel. Bijvoorbeeld 's ochtends.

Hoelang?
Uw arts bepaalt hoe lang u dit medicijn moet blijven gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over. Neem nooit een dubbele hoeveelheid om een vergeten dosis in te halen.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik macitentan gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De volgende medicijnen zorgen ervoor dat macitentan minder goed werkt. Overleg hierover met uw arts. Als u stopt met het medicijn duurt het een paar weken totdat dit effect op macitentan weg is.

 • Hypericum (sint-janskruid), een kruidenmiddel tegen depressieve klachten.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifampicine en rifabutine.
 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne en primidon. Sommige van deze medicijnen worden ook gebruikt bij zenuwpijn en manische depressie.
 • Mitotaan, een medicijn tegen de ziekte van Cushing en bijnierschorskanker.
 • Enzalutamide, een medicijn bij prostaatkanker.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of zwanger wilt worden. Dit medicijn is schadelijk voor uw ongeboren baby. Vrouwen moeten voor gebruik zeker weten dat ze niet zwanger zijn.

Bent u een vrouw in de vruchtbare leeftijd? Dan gelden er bepaalde regels, voordat u dit medicijn mag innemen.

 • Uw arts vertelt u over de risico's van het medicijn voor de ongeboren baby.
 • Uw arts zal voordat u begint met macitentan een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
 • Uw arts zal daarna tijdens het gebruik van macitentan elke maand een zwangerschapstest bij u uitvoeren.
 • Zorg ervoor dat u niet zwanger wordt als u macitentan gebruikt. Gebruik betrouwbare anticonceptie. Anticonceptie is een middel om zwangerschap te voorkomen. Bijvoorbeeld de pil en condooms. Gebruik anticonceptie zolang u macitentan gebruikt en tot en met 1 maand na stoppen van macitentan. Bespreek met uw arts welke anticonceptie het beste bij u past.
 • Denkt u dat u toch zwanger bent of bent geworden? Stop dan meteen met het gebruik van macitentan. Neem dan direct contact op met uw arts.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken. Of u kunt flesvoeding geven.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Stop niet zomaar met het gebruik van dit medicijn. Uw klachten kunnen dan terugkomen. Overleg daarom altijd eerst met uw arts, als u wilt stoppen.

Adviseert uw arts u om te stoppen met dit medicijn? Dan kunt u op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is macitentan verkrijgbaar?

De werkzame stof macitentan zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Macitentan is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Opsumit.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

macitentan is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!