Klachten & ZiektesPulmonale arteriële hypertensie

Pulmonale arteriële hypertensie

Klachten & ZiektesPulmonale arteriële hypertensie

Pulmonale arteriële hypertensie

Wat is Pulmonale arteriële hypertensie?Hoe herken ik Pulmonale arteriële hypertensie?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Pulmonale arteriële hypertensie?
 • Bij pulmonale arteriële hypertensie zijn de bloedvaten die door de longen lopen vernauwd. Doordat die bloedvaten nauwer zijn en het bloed er als het ware met extra kracht doorheen moet worden geperst, ontstaat er een te hoge druk in de longbloedvaten. Het hart pompt bloed rond naar de longen en naar de rest van het lichaam. Het hart moet harder werken om het bloed in de longen te krijgen. Hierdoor wordt de rechterkant van het hart groter. De hartspier wordt daar wat dikker.

  Als het hart het bloed onvoldoende kan rond pompen, dan faalt het hart. Dat noemen we ook hartfalen. Hierdoor kan zuurstoftekort optreden. Het hartfalen en zuurstoftekort zorgen ervoor dat u veel minder kracht heeft om dagelijkse activiteiten vol te houden.

  Er zijn verschillende hart en longziekten die pulmonale arteriële hypertensie kunnen veroorzaken. Bijvoorbeeld niet goed werkende hartkleppen, aangeboren hartafwijkingen, COPD (longemfyseem) en littekenvorming in longen.

  • U kunt zich moe voelen. U kunt kortademig worden bij inspanning, zoals stofzuigen of traplopen. Uiteindelijk kunt u zich, in rust, kortademig gaan voelen. Als er sprake is van hartfalen dan kan er vocht ophopen in uw benen en zelfs in uw buik.

   • Bij klachten kunt u contact opnemen met uw huisarts. Vaak is verder onderzoek nodig.

    Kijk voor meer informatie naar COPD algemeen en Hartfalen algemeen.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Endoteline-blokkers
       Endotheline-blokkers gaan de werking van endotheline tegen. Endotheline is een hormoon dat zorgt voor vernauwing van de bloedvaten en bevordert ontstekingen. Endotheline blokkers zorgen zo voor verwijding van de bloedvaten, met name in de longen, en gaan ontstekingen tegen. Daardoor verminderen de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie. Voorbeelden zijn ambrisentan, bosentan en macitentan.

       Treprostinil
       Treprostinil verwijdt de bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Ook remt treprostinil de vorming van bloedstolsels. Door deze effecten hoeft het hart minder druk op het bloed uit te oefenen dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. Daardoor verminderen de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie.

       Sildenafil en tadalafil
       Sildenafil en tadalafil verwijden de bloedvaten. Dit verlaagt de bloeddruk in de vaten van de longen. Door deze effecten hoeft het hart minder druk op het bloed uit te oefenen dat naar de longen stroomt. Het hart hoeft dan minder hard te werken. Daardoor verminderen de verschijnselen van pulmonale arteriële hypertensie.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 18-09-2020

       Laatst bijgewerkt NHG: 15-05-2014

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: