megestrol

megestrol

Trefwoord
naar medicijnen

megestrol

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over megestrol

 • Megestrol heeft gedeeltelijk dezelfde werking als het vrouwelijk hormoon progesteron.
 • Het verbetert de eetlust en vermindert de groei van sommige soorten kanker.
 • Bij kanker en ernstige vermagering, bijvoorbeeld door aids.
 • U merkt binnen enkele weken dat uw gewicht toeneemt.
 • Veel voorkomende bijwerkingen: misselijkheid, vasthouden van vocht, kortademigheid, opvliegers, bloedarmoede, huiduitslag, haaruitval en psychische klachten.
 • Bij vrouwen: tussentijds bloedverlies of wegblijven van de menstruatie.
 • Bij mannen: groei van borsten en afname van baardgroei.
 • Niet gebruiken tijdens zwangerschap.

Wat doet megestrol en waarbij gebruik ik het?

Megestrol is een vrouwelijk geslachtshormoon.

Artsen schrijven dit middel voor bij kanker en bij ernstige vermagering, bijvoorbeeld door aids.

Kanker

 • Tegen kanker

Megestrol vermindert de groei van bepaalde soorten kanker, zoals baarmoederkanker en uitzaaiingen van borstkanker. Het is niet precies bekend hoe het daarbij werkt.

Verder stimuleert dit middel de eetlust en zorgt dat uw lichaam voedsel efficiënter verwerkt. Hierdoor is het ook nuttig bij sterke vermagering door de ziekte en blijken mensen zich prettiger te voelen.

Een toename in gewicht is na een aantal weken merkbaar.

Lees meer over kanker

Hiv en aids

Bij mensen met de ziekte aids wordt megestrol gebruikt tegen verminderde eetlust, sterke vermagering en verzwakking.

Waarschijnlijk werkt dit middel doordat het de eetlust stimuleert en zorgt dat uw lichaam het voedsel efficiënter verwerkt.

Een toename in gewicht is na een aantal weken merkbaar.

Lees meer over hiv en aids

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit middel bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

 • Voor zowel mannen als vrouwen: meer eetlust (vaak de bedoeling van de behandeling), misselijkheid en braken, vasthouden van vocht, kortademigheid, opvliegers, bloedarmoede, huiduitslag, haaruitval en psychische klachten.
 • Bij vrouwen ook doorbraakbloedingen, vermindering of stoppen van de menstruatie, langduriger menstruatiebloedingen, gespannen borsten en melkafgifte.
 • Bij mannen ook borstvorming en verminderde baardgroei. Bij mannen is dit middel maar beperkt op bijwerkingen onderzocht.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Gewichtstoename door meer eetlust. Dit is in veel gevallen de bedoeling van de behandeling. Heeft u aanleg tot dik worden, let dan extra op uw dieet. Vraag eventueel een diëtist om advies.

Soms: bij vrouwen

 • Doorbraakbloedingen ('spotting'). Deze klachten horen na enige tijd vanzelf over te gaan. Als u last blijft houden, raadpleeg dan uw verpleegkundige of arts.
 • Vermindering of stoppen van de menstruatie. Een enkele keer komt de menstruatie niet meteen terug als u met dit middel bent gestopt. Dit is vooral het geval na langdurig gebruik.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Misselijkheid en braken. Mogelijk helpt het om vaker kleine beetjes te eten.
 • Vasthouden van vocht. Ook hierdoor kunt u zwaarder worden. Vasthouden van vocht kunt u merken aan dikke enkels en vingers. Overleg met uw verpleegkundige of arts als u hier last van blijft houden. Doordat uw lichaam meer vocht vasthoudt, kan ook uw bloeddruk iets stijgen. Het is zelden zo ernstig dat u daarom met dit middel moet stoppen.
 • Kortademigheid.
 • Opvliegers (aanvallen van warmtegevoel, rood hoofd en zweten).
 • Bloedarmoede. Dit kunt u merken aan vermoeidheid, kortademigheid, bleekheid, verminderde eetlust, duizeligheid, zwart voor ogen zien bij opstaan, hartkloppingen, zweten en kouwelijkheid. Overleg met uw arts als u deze verschijnselen heeft.
 • Huiduitslag of haaruitval.
 • Psychische klachten, zoals prikkelbaarheid, vermoeidheid en lusteloosheid.
 • Minder zin in seks.

Zelden: bij vrouwen

 • Gespannen borsten en melkafgifte.
 • Droge vagina en pijn bij het vrijen.
 • Langduriger menstruatiebloedingen, met vaak bloedarmoede als gevolg. Overleg met uw verpleegkundige of arts als de bloedingen te hevig zijn.

Zelden: bij mannen

 • Borstvorming.
 • Minder baardgroei.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Trombose (bloedpropje in de aderen). Verschijnselen van trombose zijn een dikke, harde, rode en pijnlijke plek op de huid, vaak van het been of in de kuit en een zwaar gevoel in het been, zelden een plotseling optredende kortademigheid, soms met pijn of het ophoesten van bloed. Waarschuw in deze gevallen onmiddellijk een arts, of ga meteen naar de Eerste-Hulpdienst. Heeft u ooit trombose gehad, dan mag u dit middel waarschijnlijk niet gebruiken. Raadpleeg uw arts.
 • Dit middel kan een aanval van acute porfyrie uitlokken. Porfyrie is een aangeboren ziekte met aanvallen van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen. Geef aan de apotheek of het ziekenhuis door dat u acute porfyrie heeft. Zij kunnen er dan op letten dat u dit middel of andere uitlokkende middelen niet krijgt.
 • Toename van de hoeveelheid glucose in het bloed. Dit is van belang voor mensen met diabetes. Zij moeten hun bloedglucose vaker controleren.
 • Tintelend of pijnlijk gevoel in de hand of in de vingers. Deze klacht ontstaat doordat de pezen in de pols opzwellen. De zenuwen in de pols raken daardoor beklemd. Vraag bij deze klachten uw arts om advies.
 • Verhoging van de concentratie cholesterol in het bloed. Als u al een te hoog cholesterolgehalte in uw bloed heeft, zal uw arts u daar extra op controleren.

Raadpleeg uw verpleegkundige of arts als u te veel last hee

ft van één van de bovengenoemde bijwerkingen, als u zich zorgen maakt over bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart. Soms moet de dosering aangepast, soms kan de arts medicijnen voorschrijven tegen de bijwerkingen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Innemen met een half glas water.

Hoe lang?
Dit middel moet u meestal enkele weken tot maanden gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

 • Als u dit middel 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Als u dit middel 4 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 1 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 1 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit middel zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik megestrol gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit middel niet tijdens de zwangerschap. Met name gebruik tijdens de eerste vier maanden heeft in zeldzame gevallen afwijkingen bij de baby veroorzaakt.

Borstvoeding
Gebruik dit middel NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Van dit middel komt namelijk vrij veel in de moedermelk terecht. Het kan bijwerkingen bij het kind geven. Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander middel voorschrijven, dat u wel veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt met dit middel stoppen wanneer u wilt. Overleg dit met uw arts. Na gebruik gedurende meerdere maanden moet u mogelijk afbouwen.

Bij vrouwen die nog menstrueren: na stoppen kunt u binnen enkele dagen een onttrekkingsbloeding krijgen. Bij langdurig gebruik van dit middel kan het langer duren voor uw menstruatie terugkeert. Raadpleeg uw arts als u zich zorgen maakt over het uitblijven van de menstruatie.

Onder welke namen is megestrol verkrijgbaar?

De werkzame stof megestrol zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Megestrol is sinds 1963 internationaal op de markt. Het is in tabletten op recept verkrijgbaar als het merkloze Megestrol.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 26-05-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

megestrol is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord