methenamine

methenamine

Trefwoord
naar medicijnen

methenamine

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over methenamine

 • Methenamine doodt bacteriën (antibioticum). Werkt binnen een paar dagen.
 • Bij blaasontsteking en soms om blaasontstekingen te voorkomen.
 • Neem de tablet heel in met een half glas water zonder te kauwen.
 • Verdeel de hoeveelheid medicijn zo goed mogelijk over de dag voor het beste effect.
 • Een kuur duurt meestal 7 dagen. Maak de hele kuur af. Ook als u denkt dat u beter bent, want misschien zijn er nog bacteriën over.
 • U kunt maagdarmklachten krijgen. Neem het dan in met wat voedsel. Dan heeft u er minder last van.
 • Bent u zwanger? Of wilt u zwanger worden? Overleg met uw arts voor u dit medicijn gaat gebruiken. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor zwangere vrouwen.
 • Geeft u borstvoeding? Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet zeker of dit medicijn veilig is voor de baby. Raadpleeg uw arts of u dit medicijn mag gebruiken.

Wat doet methenamine en waarbij gebruik ik het?

Methenamine is een antibioticum. Het werkt tegen infecties met bacteriën.

Artsen schrijven het voor bij blaasontstekingen en soms om blaasontstekingen te voorkomen zoals bij een operatie.

Blaasontsteking

Bacteriën kunnen via de plasbuis in de blaas terecht komen en daar een blaasontsteking veroorzaken. Dit geeft klachten als vaak moeten plassen, terwijl u per keer maar weinig plast. Het plassen is pijnlijk of branderig en uw plas kan troebel zijn of er kan bloed in zitten. Ook kunt u pijn hebben in de onderbuik.

Behandeling
Bij vrouwen die niet zwanger zijn en geen andere klachten hebben, kan een blaasontsteking vanzelf overgaan. Maar als u de klachten vervelend of pijnlijk vindt, kan uw arts een antibioticum voorschrijven. Methenamine is één van deze antibiotica. Artsen kiezen voor dit medicijn als andere antibiotica onvoldoende werken of als u ze niet mag gebruiken.

Voorkomen van blaasontsteking
Uw arts schrijft soms methenamine voor om een blaasontsteking te voorkomen, bijvoorbeeld als u er vaak last van heeft of bij een operatie. 

Werking en effect
Methenamide doodt sommige soorten bacteriën doordat het in een zuur milieu in formaldehyde en ammoniak splitst. Formaldehyde beschadigt bijvoorbeeld het DNA van de bacterie en het remt de reparatie van DNA. Hierdoor gaan de bacteriën dood. Na een paar dagen merkt u dat de klachten van de infectie minder worden.

Lees meer over blaasontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

 • Maagdarmklachten, zoals misselijk gevoel, overgeven, buikpijn, diarree, verminderde eetlust en ontsteking in uw mond. Het helpt meestal om het medicijn met wat voedsel in te nemen.
 • Plasproblemen, zoals pijn bij het plassen meestal in het begin van de behandeling en gaat vanzelf over. Verder ook ontsteking en pijn van de urinewegen (nieren, urineleiders, blaas en plasbuis), vaker en meer moeten plassen en bloed in uw plas.
 • Veranderde smaak. Eten en drinken kunnen anders smaken dan u gewend bent.
 • Hoofdpijn.
 • Oorsuizen.
 • Vocht vasthouden. U kunt merkt dit aan dikke vingers, dikke enkels of zwaarder worden.
 • Moeite met ademen en een vorm van longontsteking.
 • Spierkrampen.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit aan huiduitslag, galbulten of jeuk. Raadpleeg dan uw arts. Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan flauwvallen of een zwelling van het gezicht, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierbij erg benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent voor methenamine, mag u het niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?
Slik de tabletten in zijn geheel door met een half glas water zonder te kauwen.

Wanneer?
Verdeel de hoeveelheid medicijn zo goed mogelijk over de dag. Dan werkt het medicijn het best. Kies hiervoor vaste tijden, dan vergeet u het minder snel. Bijvoorbeeld:

 • als u het 2 keer per dag gebruikt: 's ochtends en 's avonds;
 • als u het 4 keer per dag gebruikt: bij het eten en voor u gaat slapen.

Hoelang?
De behandeling duurt 7 dagen. Let wel op dat dit een kuur is, die u niet in de tussentijd mag stoppen en helemaal moet afmaken. Ook al merkt u voor einde van de kuur niets meer van de infectie. Dit betekent nog niet dat alle bacteriën zijn verdwenen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dat u dit medicijn gebruikt zoals uw arts het voorschrijft. Bent u het medicijn vergeten in te nemen?

Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt.

 • Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende tablet normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
 • Duurt het nog minder dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u met de kuur stopt. U maakt dus de hele kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Als u dit medicijn 4 keer per dag gebruikt.

 • Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in.
 • Duurt het nog minder dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Sla de vergeten dosis dan over. De vergeten dosis neemt u aan het eind van de kuur in. U verschuift dus het moment waarop u met de kuur stopt. U maakt dus de hele kuur af, anders bestaat de kans dat de klachten terugkeren.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, dat kan. U mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik methenamine gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De belangrijkste wisselwerkingen met dit medicijn zijn de volgende.

 • Bloedverdunners. Gebruikt u acenocoumarol of fenprocoumon? Uw apotheek zal bij de eerste keer uw trombosedienst melden dat u methenamine gebruikt. Vertel ook zelf de trombosedienst wanneer u begint of als u stopt met methenamine. Of als de dosering verandert. Uw stolling moet dan extra worden gemeten.
 • De capsules met buiktyfusvaccin werken minder goed door methenamine. Gebruik daarom beide medicijnen niet tegelijk. Dit is geen probleem als tussen beide medicijnen minimaal 3 dagen zit.
  Wilt u capsules met buiktyfusvaccin gebruiken? Wacht dan minimaal 3 dagen nadat u de kuur met methenamine hebt afgemaakt. Of vraag uw arts om een injectie tegen buiktyfus. De injectie kunt u wel samen gebruiken met dit medicijn.
 • Antibiotica zoals sulfametrol, sulfadiazine, sulfamethoxazol en cotrimoxazol. Als u deze medicijn tegelijk gebruikt met methenamine heeft u meer kans op nierstenen. Gebruik daarom beide medicijnen niet samen. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk kunt u een ander medicijn gebruiken.
 • Medicijnen die uw plas minder zuur maken zoals acetazolamide, antacida, natriumwaterstofcarbonaat, kalium- en natriumcitraat. Door deze medicijnen werkt methenamine minder goed. Gebruik daarom beide medicijnen niet samen. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk schrijft de arts een ander medicijn voor.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat een ander medicijn geschikter is.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose (ernstige leverziekte) dit medicijn veilig kunnen gebruiken. Overleg met uw arts als u levercirrose heeft.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt heeft u kans dat niet alle bacteriën verdwenen zijn. De infectie blijft dan bestaan of keert terug. Maak dus altijd de kuur af, zoals uw arts het voorschrijft.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is methenamine verkrijgbaar?

De werkzame stof methenamine zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Methenamine is sinds 1894 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Xcyst.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 31-08-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

methenamine is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

9 November 2016

Ik gebruik dit medicijn frequent bijna 4 jaar 2x daags 4 tabletten ivm blaasontstekingen. In de bijsluiter staat vermeld dat het niet uitgesloten is kwaada...

15 June 2013

Als vervolg op het commentaar van 6 juni 2013 het volgende: dit medicijn bestaat al heel lang. Het wordt door mij gebruikt voor het voorkomen van de aan...

6 June 2013

Plotseling niet meer verkrijgbaar. Volgens apotheek is de fabrikant er mee gestopt. Is nog geen vervanger gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!