methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta

methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta

Trefwoord
naar medicijnen

methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta

 • Methoxypolyethyleenglycolepoëtine-beta-injectie helpt het lichaam om rode bloedcellen te maken.
 • Bij ernstige bloedarmoede, zoals bij bepaalde nierziekten.
 • U krijgt dit medicijn via een injectie in de ader of vlak onder de huid.
 • U gebruikt de injecties meestal 1 keer per week 2 of 4 weken.
 • Vaak moet u dit medicijn voor een langere tijd gebruiken.
 • Door dit medicijn kan uw bloeddruk stijgen en uw bloed dikker worden. Daarom controleert uw arts uw bloeddruk en uw bloed regelmatig tijdens het gebruik van dit medicijn.
 • Een zeldzame bijwerking is trombose (bloedklonters in een bloedvat). U merkt dit aan plotselinge pijn of zwelling in uw been of aan benauwd of kortademig zijn. Waarschuw dan direct uw arts.

Wat doet methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta en waarbij gebruik ik het?

Methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta helpt bij het maken van rode bloedcellen.

Artsen schrijven het voor bij bloedarmoede.

Bloedarmoede

 • Bij bloedarmoede

Bloedarmoede kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld een tekort aan rode bloedcellen. De rode bloedcellen vervoeren zuurstof via het bloed naar de rest van het lichaam. Bij een tekort aan rode bloedcellen kan het bloed onvoldoende zuurstof vervoeren. Dit veroorzaakt extreem moe gevoel.

Een tekort aan rode bloedcellen kan bijvoorbeeld ontstaan bij bepaalde nierziekten, bij bepaalde ziekten van het beenmerg, bij chemotherapie tegen kanker, bij bepaalde medicatie bij hiv-infectie en bij extreem bloedverlies bij een operatie.

Behandeling
Methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta helpt het lichaam om nieuwe rode bloedcellen te maken. Methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta lijkt op het natuurlijke hormoon erytropoëtine, dat hetzelfde effect heeft. Het wordt daarom gebruikt bij bloedarmoede om te voorkomen dat een bloedtransfusie nodig is.

Lees meer over bloedarmoede

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Verhoogde bloeddruk. U mag dit medicijn alleen gebruiken als de bloeddruk goed is. Daarom controleert de arts uw bloeddruk regelmatig tijdens het gebruik van dit medicijn. Eventueel kan uw arts bloeddrukverlagers voorschrijven.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn
 • Vorming van bloedklonters in de vaten (trombose), vooral op de plaats van de injectienaald. Heeft u last van kortademig zijn, plotselinge pijn op de borst of een pijnlijk en gezwollen been? Waarschuw dan direct uw arts.
  Heeft u eerder een hartaanval of beroerte gehad door trombose of heeft u hogere kans op trombose? Dan kan uw arts mogelijk antistollingsmedicijnen voorschrijven. Overleg hierover met uw arts
 • Te weinig bloedplaatjes merkt u aan bloedingen, zoals bloedneuzen, kleine rode vlekjes in de huid, snel blauwe plekken en bloed in de urine

Als u wel voldoende rode bloedcellen heeft en u gebruikt toch methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta, dan kan het gebeuren dat er teveel bloedcellen ontstaan. Dit zorgt voor te dik bloed en een verhoogde bloeddruk, zeker als het aantal rode bloedcellen heel snel stijgt. Daarom controleert de arts het bloed regelmatig en houdt zo in de gaten of de stijging niet te snel gaat.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Injectie in de ader: uw arts of verpleegkundige zal de injectie geven. Maar u heeft mogelijk ook geleerd om bij uzelf te spuiten.
 • Injectie vlak onder de huid: uw arts of verpleegkundige zal dit medicijn vlak onder de huid van uw buik, arm of dij spuiten. Maar u heeft mogelijk ook geleerd om bij uzelf te spuiten.

Bewaar de spuiten in de koelkast (niet in het vriesvak).

Wanneer?
U gebruikt dit medicijn meestal 1 keer per 2 weken of 1 keer per 4 weken.

Hoe lang?
U zult dit medicijn moeten gebruiken zolang uw nieren niet goed werken of zolang u nierdialyse krijgt. Meestal moet u erop rekenen dat u dit medicijn voor een lange tijd moet gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak voor een injectie vergeten? Maak dan zo snel mogelijk een nieuwe afspraak.

Als u zelf injecteert: bent u de injectie vergeten? Raadpleeg dan uw arts. Gebruik nooit een dubbele dosis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

Ja, u mag autorijden, en u mag eten en drinken zoals u normaal doet.

Mag ik methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt. Maar als dit medicijn toch in de moedermelk terecht komt, is dit waarschijnlijk niet schadelijk voor de baby.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta verkrijgbaar?

De werkzame stof methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta is sinds 2007 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar als injecties onder de merknaam Mircera.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 13-05-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

methoxypolyethyleenglycolepoëtine beta is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!