methylnaltrexon

methylnaltrexon

Trefwoord
naar medicijnen

methylnaltrexon

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over methylnaltrexon

 • Methylnaltrexon-injectie werkt tegen de bijwerkingen van sterke pijnstillers (zoals morfine) op de darmen.
 • Bij ernstige verstopping door sterke pijnstillers.
 • De ontlasting komt binnen enkele uren op gang.
 • Een arts of verpleegkundige zal dit medicijn vlak onder de huid injecteren. Meestal een keer in de 2 dagen.
 • U kunt buikpijn, winderigheid of diarree krijgen. Of u kunt misselijk worden. Heeft u ernstige diarree of buikklachten? Raadpleeg dan uw arts.
 • Op de plaats van de injectie kan het pijn doen of een stekend gevoel geven. Ook kan de plek branderig aanvoelen of rood en gezwollen zijn.

Wat doet methylnaltrexon en waarbij gebruik ik het?

Methylnaltrexon werkt tegen de bijwerkingen op de darmen van sterke pijnstillers (opiaten zoals morfine). Het werkt daardoor tegen verstopping door deze pijnstillers.

Artsen schrijven het voor bij ernstige verstopping die is veroorzaakt door sterke pijnstillers.

Verstopping

 • Bij verstopping

Oorzaak
Verstopping kan verschillende oorzaken hebben. Bijvoorbeeld het gebruik van sterke pijnstillers (opiaten), omdat deze de werking van de darmen kunnen stil leggen.

Verschijnselen
Bij verstopping door sterke pijnstillers is de ontlasting hard en droog. Verder kunt u last hebben van buikpijn, buikkrampen, een opgezette buik en opkomend maagzuur.

Door de droge harde ontlasting is de stoelgang pijnlijk. In sommige gevallen is de verstopping zo ernstig dat de ontlasting niet meer komt.

Behandeling
Meestal behandelen artsen verstopping die is ontstaan door sterke pijnstillers met een laxeermiddel in drankvorm, klysma's of met het medicijn bisacodyl.

Artsen schrijven methylnaltrexon alleen voor bij deze vorm van verstopping als deze laxeermiddelen onvoldoende werken of niet kunnen worden gebruikt.

U krijgt methylnaltrexon via een injectie toegediend.

Werking
Methylnaltrexon blokkeert de werking van de sterke pijnstillers in de darmen en voorkomt zo dat deze pijnstillers de darmen stilleggen. Het werkt alleen bij verstopping die is ontstaan door sterke pijnstillers. De ontlasting komt meestal binnen een paar uur op gang.

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, misselijkheid, winderigheid, diarree of zelden braken. Overleg met uw arts bij ernstige diarree. Mogelijk is dit medicijn dan niet geschikt voor u.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Duizeligheid.
 • Pijn op de plaats van de injectie. Ook zijn mogelijk een stekend gevoel, branderigheid, roodheid en zwelling.
 • Koude rillingen, trillen, loopneus, opvliegers, veel zweten en hartkloppingen. Dit ontstaat omdat methylnaltrexon de effecten van de sterke pijnstiller niet alleen in de darmen, maar ook in de rest van het lichaam kan tegengaan. Meestal werkt het middel alleen in de darmen.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ernstigere maagdarmklachten, zoals een beschadiging of gaatje in de wand van maag of darm. Meld daarom ernstige, aanhoudende of verergerde buikklachten meteen bij uw arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
De injectie wordt door een arts of verpleegkundige gegeven, vlak onder de huid. Meestal in een bovenbeen, de buik of bovenarm.

Wanneer?
De injectie wordt meestal een keer per 2 dagen gegeven. Soms iedere dag.

Hoe lang?
U kunt dit medicijn meerdere maanden gebruiken. Artsen schrijven het meestal niet langer dan 4 maanden voor, omdat niet is onderzocht of langer gebruik veilig is.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Dit medicijn wordt door een arts of verpleegkundige toegediend. Als deze de behandeling een keer overslaan, kunnen zij de injectie op elk moment alsnog geven.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden
Dit medicijn kan duizeligheid veroorzaken. Rijd geen auto als u daar last van heeft.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik methylnaltrexon gebruiken met andere medicijnen?

Van dit middel zijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Gebruik dit medicijn NIET als u zwanger bent of binnenkort zwanger wilt worden. Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het in elk geval aan uw arts zodra u zwanger bent of binnenkort wilt worden.

Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Borstvoeding
Gebruik dit medicijn NIET als u borstvoeding geeft, of stop de borstvoeding. Het is niet bekend of dit middel in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk is voor de baby.

Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

Dialyseert u? Overleg hierover met uw arts of apotheker. Uw arts of apotheker zal samen met u de voordelen van het gebruik afwegen tegen het risico.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken. Overleg met uw arts als u levercirrose heeft.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit middel. Als u stopt terwijl u nog sterke pijnstillers gebruikt, kan de verstopping terugkeren.

Onder welke namen is methylnaltrexon verkrijgbaar?

De werkzame stof methylnaltrexon zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Methylnaltrexon is sinds 2008 op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in injecties onder de merknaam Relistor.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 06-11-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

methylnaltrexon is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!