Miconazol oordruppels FNA

Miconazol oordruppels FNA

Werkzame stof: miconazol oordruppels

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof miconazol oordruppels.

Trefwoord
naar medicijnen

miconazol oordruppels

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over miconazol oordruppels

 • Miconazol doodt schimmels en gisten.
 • Bij gehoorgangontsteking door een schimmel- of gistinfectie.
 • Meestal verdwijnt de ontsteking binnen 2 weken vanzelf.
 • Jeuk en roodheid verminderen na enkele dagen. Soms heeft de arts een opgerold gaasje in uw oor gedaan waar u op moet druppelen.
 • Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen.
 • Houd uw hoofd opzij en laat de druppels vallen in de gehoorgang of op het gaasje in uw oor. Houd uw hoofd nog minsten 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
 • Maak de hele kuur af. Ook als uw klachten eerder verdwenen zijn. Het duurt 1 tot 2 weken voor de schimmel of gist ook helemaal weg is. Een kuur duurt meestal 1 tot 2 weken.
 • U kunt last krijgen van irritatie, branderig gevoel of roodheid. Dit verdwijnt vanzelf. Raadpleeg uw arts als u last houdt.

Wat doet miconazol oordruppels en waarbij gebruik ik het?

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven miconazol-oordruppels voor bij een gehoorgangontsteking door een schimmel- of gistinfectie.

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat van de buitenkant van het oor loopt naar het trommelvlies. De huid van de gehoorgang maakt oorsmeer aan. Dit beschermt het oor tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van de gehoorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed.

Oorzaak
Meestal is een schimmel- of gistinfectie de oorzaak. Zo’n infectie kan ontstaan als de natuurlijke bescherming van de huid door oorsmeer is verstoord. Een beschadiging kan ontstaan door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, door het dragen van een gehoorapparaat of oortelefoon of door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen. Ook shampoo, zeep of haarspray kunnen de huid van de gehoorgang beschadigen.

Behandeling
Meestal zal uw arts de gehoorgang schoonmaken. De ontsteking verdwijnt dan meestal na één tot twee weken vanzelf. Maak zelf uw oren nooit van binnen schoon, gebruik zeker geen wattenstaafjes in de gehoorgang.

Als de ontsteking niet vanzelf over gaat, schrijft uw arts meestal oordruppels met aluminiumacetotartraat of zure oordruppels voor. Als dit niet voldoende helpt, kan uw arts miconazol-oordruppels voorschrijven.

Effect
Miconazol bestrijdt de schimmel- en gistinfectie in het oor. Het beschadigt de celwand van de schimmel, waardoor de schimmel afsterft.

U merkt na enkele dagen dat de jeuk en roodheid minder worden. Het duurt echter één tot twee weken voordat alle schimmels verdwenen zijn.

Lees meer over gehoorgangontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De belangrijkste bijwerkingen zijn irritatie en overgevoeligheid.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Irritatie, branderig gevoel of roodheid. Dit verdwijnt weer vanzelf. Blijft u last houden? Raadpleeg dan uw arts.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan sterke jeuk en irritatie, zwelling of huiduitslag. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor miconazol-oordruppels. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Mensen met een gaatje in het trommelvlies of een oorbuisje in het trommelvlies mogen dit medicijn niet gebruiken. Als dit medicijn in het middenoor komt kan het gehoor beschadigd worden.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Als uw arts bij u een opgerold gaasje of oortampon doordrenkt met oordruppel oplossing heeft ingebracht.

 • Houd het gaasje of de oortampon vochtig door regelmatig met de oordruppels te druppelen.
 • U kunt het gaasje of de oortampon meestal elke dag verwisselen.

Wanneer bij u geen gaasje of oortampon in het oor is aangebracht.

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren, bij kinderen jonger dan zes jaar naar onderen en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, want anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog twee minuten opzij, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna een watje in het oor doen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uitloopt.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.

Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven.

Wanneer?
U kunt het indruppelen het beste zo goed mogelijk verdelen over de dag voor een constant effect.

Hoe lang?
Een kuur met miconazol-oordruppels duurt meestal één tot twee weken. Maak de kuur af, anders komt de schimmelinfectie weer terug.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

 • Als u dit medicijn 1 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende keer druppelt? Druppel dan alsnog. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten druppels dan over.
 • Als u dit medicijn 2 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende keer druppelt? Druppel dan alsnog. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten druppels dan over.
 • Als u dit medicijn 3 keer per dag gebruikt: duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende keer druppelt? Druppel dan alsnog. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten druppels dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik miconazol oordruppels gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u stopt voordat de schimmel volledig is verdwenen, kan hij makkelijk terugkomen. Meestal moet u deze druppels daarom gedurende één tot twee weken gebruiken, ook al heeft u geen klachten meer.

Heeft u last van bijwerkingen (overgevoeligheid), dan moet u wel stoppen. In overleg met uw arts en/of apotheker moet u dan overgaan op een ander medicijn.

Onder welke namen is miconazol oordruppels verkrijgbaar?

De werkzame stof miconazol oordruppels zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Miconazol oordruppels wordt sinds enkele jaren door de apotheek zelf bereid. Het is op recept verkrijgbaar onder de naam Miconazol oordruppels FNA.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 23-07-2015

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

miconazol oordruppels is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!