Klachten & ZiektesGehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking

Klachten & ZiektesGehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking

Wat is gehoorgangontsteking?Hoe herken ik gehoorgangontsteking?Kan ik er zelf iets tegen doen?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij gehoorgangontsteking?
 • De gehoorgang loopt van uw oorschelp tot aan het trommelvlies. De huid van de gehoorgang kan gaan ontsteken. 

  1. gehoorgang 2. trommelvlies 3,4, 5: gehoorbeentjes 6. middenoor 7. evenwichtsorgaan 8. buis van Eustachius 9. slakkenhuis 10. gehoorzenuw

  Een ontsteking van de gehoorgang kan komen door:

  • water in het oor, bijvoorbeeld na in bad gaan en zwemmen
  • met wattenstokjes of lucifers in het oor gaan. Wattenstokjes duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Dat wordt een prop oorsmeer. In de ruimte achter de prop kan dan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.

  De ontsteking kan langer duren door:

  • irritatie door een hoorapparaat, oortjes of gehoorbeschermer
  • irritatie door zeep of shampoo
  • contactallergie voor bijvoorbeeld oordruppels, een hoorapparaat of haarspray
  • als u een ziekte heeft van de huid, zoals eczeem, psoriasis of een allergie 

  Al deze oorzaken kunnen de huid irriteren. Op de huid van uw gehoorgang zit oorsmeer. Het oorsmeer is zuur en vet. Dat beschermt de huid.  

   Kijk voor meer informatie over gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl
    • U heeft pijn, jeuk of een branderig gevoel in uw oor. 
    • De huid van de gehoorgang schilfert en is rood en dik.
    • U hoort minder goed, omdat de huid dik is.
    • Er kan vocht uit het oor komen. (Dit is geen loopoor. Een loopoor komt bij kinderen voor, bijna nooit bij volwassenen.) 
    • Zachtjes trekken aan het oor kan pijn doen.
    Kijk voor meer informatie over gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl
     • Maak de oren niet schoon van binnen en peuter er niet in. Oorsmeer is belangrijk. Het beschermt de huid. Vuil dat in het oor komt, gaat met oorsmeer vanzelf naar buiten.
     • Buig uw hoofd voorover bij douchen en haarwassen. U krijgt dan geen water en zeep in het oor.
     • Droog uw oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af na het zwemmen of douchen. 
     • Ontstaat de ontsteking steeds na het zwemmen? Gebruik dan oordopjes of doe watjes met vaseline in het oor als u gaat zwemmen.
     • Gebruik geen producten als u merkt dat ze de huid irriteren. Zoals haarspray.  
     • Draagt u een gehoorapparaat en heeft u vaak klachten? Laat dan bij de audicien controleren of het apparaat goed past.
     Kijk voor meer informatie over gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl
       • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

        • Receptcontrole

        De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

        • Overzicht van uw medicijnen

        Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

        • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

        Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

        • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

        Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

        • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

        De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

        • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

        Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

        • Medicatiebeoordeling

        Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

        • Zelfzorg

        Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

        • Bezorgservice

        Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

       • Aluminiumacetotartraat in het oor
        Aluminiumacetotartraat werkt indrogend, verkoelend en vermindert de jeuk. Bovendien maakt het de gehoorgang zuurder, waardoor ze de groei remmen van bacteriën die een ontsteking veroorzaken. De ontstekingsverschijnselen zullen verminderen.

        Azijnzuur in het oor
        Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

        Azijnzuur in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
        Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Bijnierschorshormenen verminderen ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Voorbeelden zijn azijnzuur met triamcinolonacetonide en azijnzuur met hydrocortison.

        Antibiotica in het oor
        Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. De pijn en de jeuk zal verminderen. Voorbeelden zijn polymyxine B, benzylpenicilline, ofloxacine en ceftazidim.

        Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
        Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. Een voorbeeld is hydrocortison in combinatie met oxytetracycline en polymyxine B.

        Lidocaïne in het oor
        Lidocaïne-oordruppels verdoven de gehoorgang. Het pijnstillende effect van deze druppels is matig.

        Flucloxacilline om in te nemen
        Flucloxacilline is een antibioticum. Het doodt een aantal soorten bacteriën. Het vermindert de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. De arts kan u dit middel voorschrijven, als u bij de gehoorgangontsteking ook last heeft van koorts en zich erg ziek voelt.

        Ciprofloxacine om in te nemen
        Bij ernstige abcessen in de gehoorgang die zich uitbreiden buiten de gehoorgang, kan de arts het antibioticum ciprofloxacine voorschrijven. Dit bestrijdt veel soorten bacteriën. De arts schrijft het alleen voor als oordruppels en andere antibiotica niet voldoende helpen of niet gebruikt kunnen worden.

        Laatst bijgewerkt KNMP: 21-06-2017

        Laatst bijgewerkt NHG: 02-02-2021

        Disclaimer

        Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

        Vond u deze informatie nuttig?

        Stemt u ook op Apotheek.nl?

        Stemt u ook op Apotheek.nl?

        Dan zorgen we samen voor onze 4e award!

        Thuisarts.nl

        De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

        Thuisarts.nl

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Vraag het de webapotheker

        Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
        Informatie wordt bijgewerkt: