Gehoorgangontsteking

Gehoorgangontsteking

Trefwoord
naar klachten & ziektes

Gehoorgangontsteking

vergroot
terug naar boven

Wat is gehoorgangontsteking?

De uitwendige gehoorgang loopt van de oorschelp tot aan het trommelvlies. Bij een ontsteking van de gehoorgang is de huid van de gehoorgang ontstoken.

De huid van de gehoorgang wordt beschermd door het oorsmeer, dat zuur en vettig is. Door irritatie van de huid kan een ontsteking ontstaan. Wat kan de huid irriteren?

 • Warmte en vocht (zoals bij baden en zwemmen).
 • Oorpeuteren.
 • Het oor schoonmaken (met wattenstokjes of lucifers). Wattenstokjes duwen het oorsmeer vaak dieper de gehoorgang in. Er vormt zich dan een prop oorsmeer. In de broeierige ruimte achter de prop kan gemakkelijk een ontsteking ontstaan.
 • Cosmetische producten, zoals shampoo, zeep en haarspray. 
 • Het dragen van een oortelefoon of gehoorapparaat. 

Een smalle gehoorgang geeft meer kans op een ontsteking. Bij ziekten, zoals eczeem, psoriasis of (contact)allergie, komt een ontsteking van de gehoorgang vaker voor. Soms is een bacterie- of schimmelinfectie de oorzaak.

  Wat de oorzaak van gehoorgangontsteking is, is overigens niet altijd duidelijk.

   Kijk voor meer informatie over Gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl

   Hoe herken ik gehoorgangontsteking?

   • De gehoorgang is pijnlijk, jeukt of geeft een branderig gevoel. 
   • De huid van de gehoorgang schilfert, scheidt vocht af of is rood en gezwollen. 
   • Door de zwelling of afscheiding kunt u tijdelijk minder goed horen. 
   • Zachtjes trekken aan het oor kan pijn doen.
   Kijk voor meer informatie over Gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl

   Kan ik er zelf iets tegen doen?

   • Maak de oren niet schoon van binnen en peuter er niet in. De gehoorgang reinigt zich over het algemeen zelf.
   • Buig bij douchen en haarwassen het hoofd voorover. U krijgt dan geen water en zeep in het oor.
   • Droog de oorschelp en de ingang van de gehoorgang goed af na het zwemmen of douchen. 
   • Ontstaat de ontsteking steeds na het zwemmen? Gebruik dan voortaan oordopjes of doe watjes met vaseline in het oor.
   • Vermijd (cosmetica)producten als u merkt dat ze de huid irriteren. 
   • Draagt u een gehoorapparaat en heeft u vaak klachten? Laat dan bij de audicien controleren of het apparaat goed past.
   Kijk voor meer informatie over Gehoorgangontsteking op www.thuisarts.nl

   Wat kan de apotheker voor mij doen?

   Algemeen

   Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

   • Receptcontrole

   De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

   • Overzicht van uw medicijnen

   Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

   • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

   Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

   • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

   Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

   • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

   De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

   • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

   Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

   • Medicatiebeoordeling

   Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

   • Zelfzorg

   Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

   • Bezorgservice

   Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

   Welke medicijnen worden gebruikt bij gehoorgangontsteking?

   Aluminiumacetotartraat in het oor
   Aluminiumacetotartraat werkt indrogend, verkoelend en vermindert de jeuk. Bovendien maakt het de gehoorgang zuurder, waardoor ze de groei remmen van bacteriën die een ontsteking veroorzaken. De ontstekingsverschijnselen zullen verminderen.

   Azijnzuur in het oor
   Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken.

   Azijnzuur in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
   Azijnzuur maakt de huid in het oor zuurder. Hierdoor vermindert de groei van bacteriën die de ontsteking veroorzaken. Bijnierschorshormenen verminderen ontstekingsverschijnselen, zoals pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Voorbeelden zijn azijnzuur met triamcinolonacetonide en azijnzuur met hydrocortison.

   Antibiotica in het oor
   Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. De pijn en de jeuk zal verminderen. Voorbeelden zijn polymyxine B, benzylpenicilline, ofloxacine en ceftazidim.

   Antibiotica in combinatie met bijnierschorshormonen in het oor
   Antibiotica doden bacteriën of remmen de groei van bacteriën. Bijnierschorshormonen remmen de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. Een voorbeeld is hydrocortison in combinatie met oxytetracycline en polymyxine B.

   Lidocaïne in het oor
   Lidocaïne-oordruppels verdoven de gehoorgang. Het pijnstillende effect van deze druppels is matig.

   Flucloxacilline om in te nemen
   Flucloxacilline is een antibioticum. Het doodt een aantal soorten bacteriën. Het vermindert de ontstekingsverschijnselen, zoals zwelling, pijn en jeuk. De arts kan u dit middel voorschrijven, als u bij de gehoorgangontsteking ook last heeft van koorts en zich erg ziek voelt.

   Ciprofloxacine om in te nemen
   Bij ernstige abcessen in de gehoorgang die zich uitbreiden buiten de gehoorgang, kan de arts het antibioticum ciprofloxacine voorschrijven. Dit bestrijdt veel soorten bacteriën. De arts schrijft het alleen voor als oordruppels en andere antibiotica niet voldoende helpen of niet gebruikt kunnen worden.

   Laatst bijgewerkt KNMP: 21-06-2017
   Laatst bijgewerkt NHG: 02-12-2014

   Disclaimer

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). De onderdelen over de medicijnen die bij de aandoening kunnen worden gebruikt en over wat de apotheker voor u kan doen, zijn geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, zijn het NHG en de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

   Medicijnen te gebruiken bij gehoorgangontsteking

   Thuisarts.nl

   De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

   Naar thuisarts.nl

   Vraag het de webapotheker

   Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

   Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
   Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!