lidocaïne in het oor

lidocaïne in het oor

Trefwoord
naar medicijnen

lidocaïne in het oor

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over lidocaïne in het oor

 • Lidocaïne oordruppels hebben een plaatselijk verdovende werking.
 • Bij oorpijn.
 • Verwarm het druppelflesje vooraf even in uw handen.
 • Houd uw hoofd opzij en laat de druppels vallen in de gehoorgang. Houd uw hoofd nog minstens 3 minuten schuin of ga op uw zij liggen. Lees ook de instructie op deze site.
 • Verdeel de doseringen zoveel mogelijk over de dag voor een constant effect.
 • U kunt last krijgen van doofheid en oorsuizen. Raadpleeg in deze gevallen uw arts.
 • Een enkele keer komt overgevoeligheid voor. U merkt dit aan sterke jeuk, irritatie, zwelling of roodheid. Raadpleeg dan uw arts. Meld uw apotheker dat u overgevoelig bent voor dit medicijn.
 • Gebruik het medicijn nooit langer dan 2 weken. Anders kan het trommelvlies kapotgaan.

Wat doet lidocaïne in het oor en waarbij gebruik ik het?

Lidocaïne maakt het trommelvlies en de huid van de gehoorgang gevoelloos.

Het kan worden gebruikt bij oorpijn door bijvoorbeeld een gehoorgangonsteking.

Gehoorgangontsteking

De gehoorgang is het deel van het oor dat toegang geeft tot het trommelvlies. Het wordt met oorsmeer beschermd tegen bacteriën, virussen, schimmels, stof en andere indringers.

Verschijnselen en oorzaak
Bij een gehoorgangontsteking is de huid van deze doorgang ontstoken. Verschijnselen kunnen zijn: pijn, jeuk, schilfering, roodheid en zwelling. Soms komt er vocht uit het oor en hoort u minder goed. 

De ontsteking ontstaat meestal door verstoring van de natuurlijke bescherming door oorsmeer. Door het oor schoon te maken met een wattenstaafje, beschadigt u bijvoorbeeld de beschermlaag van het oorsmeer. Het kan ook ontstaan door dragen van een gehoorapparaat en door achterblijvend vocht in het oor, bijvoorbeeld na zwemmen.

Behandeling
De oorpijn gaat vaak na een paar dagen vanzelf over. Als u een gehoorgangontsteking heeft, helpt het om niet te peuteren in uw oor met een wattenstaafje of lucifer. Maak na bad of douche uw oren steeds goed droog met de punt van een handdoek. Zorg dat irriterende stoffen als shampoo, zeep of haarspray niet in uw oor kunnen komen.

Tegen de pijn kan u paracetamol gebruiken. Als dit niet werkt, kunt u de pijn verdoven met lidocaïne oordruppels. Lidocaïne oordruppels mogen niet bij alle soorten oorpijn gebruikt worden. Overleg hierover met uw arts.

Effect
De werking begint binnen een aantal minuten.

Lees meer over gehoorgangontsteking

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn soms bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Dunner worden van het trommelvlies, waardoor het kapot kan gaan. De druppels kunnen dan het middenoor aantasten. U merkt dat aan oorsuizen en doofheid. Neem dan contact op met uw arts. Deze bijwerking kan optreden na gebruik van meerdere weken. Gebruik het daarom nooit langer dan 2 weken.
  Mensen met een gaatje of buisje in het trommelvlies lopen meer risico op oorsuizen en doofheid. Overleg hierover met uw arts. Mogelijk is een ander medicijn geschikter voor u.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan sterke jeuk en irritatie, zwelling of roodheid. Raadpleeg dan uw arts. Blijkt u overgevoelig, geef dat dan aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Hoe?

 • Houd het druppelflesje enige tijd in uw hand om de vloeistof wat op te warmen.
 • Draai het dopje van de druppelaar af en leg het op de zijkant.
 • Ga op uw zij liggen, of houd het hoofd opzij.
 • Trek het oor naar boven en naar achteren.
 • Houd de druppelaar boven de gehoorgang en laat de druppels in het oor vallen. Zorg dat de druppelaar nergens mee in aanraking komt, want anders bederven de druppels sneller.
 • Houd het hoofd nog 3 minuten opzij, zodat de druppels alle plekken de gehoorgang kunnen bereiken.
 • Eventueel kunt u daarna het uitlopen van de vloeistof tegengaan door een watje in uw oor te doen.
 • Draai direct na gebruik de dop weer op het flesje.
 • Bewaar de oordruppels zoals op het etiket is aangegeven.

Wanneer?
Verdeel de doseringen zo goed mogelijk over de dag, om een constant effect te verkrijgen.

Hoelang?
De duur van de behandeling is afhankelijk van de ernst van de klachten. Merkt u na 2 weken gebruik nog geen verbetering, of verergeren de klachten juist? Neem dan contact op met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Heeft u lidocaïne in het oor nog nodig, druppel dan gewoon alsnog.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik lidocaïne in het oor gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken. Het wordt al jarenlang gebruikt door zwangere vrouwen en door vrouwen die borstvoeding geven, zonder nadelige gevolgen voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik stoppen.

Onder welke namen is lidocaïne in het oor verkrijgbaar?

De werkzame stof lidocaïne in het oor zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Lidocaïne is sinds 1947 internationaal op de markt. Lidocaïne is zonder recept verkrijgbaar in oordruppels onder de merknaam Otalgan.

De oordruppels bevatten behalve lidocaïne ook glycerol. Lidocaïne verdooft pijn en glycerol onttrekt vocht aan het middenoor.

Lidocaine in het oor wordt ook gebruikt in combinatie met de werkzame stoffen fludrocortison, neomycine en polymyxine B onder de merknaam Panotile oordruppels.

Lidocaïne is ook verkrijgbaar in mondtinctuur, zalf, crème, gel, spray, pleisters, drank, injecties. Deze tekst gaat alleen over gebruik in het oor.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 11-04-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

lidocaïne in het oor is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

7 June 2018

1 x 3 druppels gebruikt volgens voorschrift in verband met oorpijn na kou op het oor. Tijdens het druppelen sloeg het oor dicht en ondanks pogingen om dit ...

17 November 2017

na het zwemmen had ik altijd oorpijn, nu gebruik ik deze druppeltjes en heb ik nergens geen last meer van. Heerlijk!

9 April 2016

Na een paar keer gebruikt te hebben, hoor ik bijna niets meer met een oor, oorsuizen en juist meer last dan ik had.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!