miconazol voor toepassing in de mond

miconazol voor toepassing in de mond

Trefwoord
naar medicijnen

miconazol voor toepassing in de mond

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over miconazol voor toepassing in de mond

 • Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist.
 • Bij infecties door schimmel en infecties van gist in de mond (spruw), keel en slokdarm.
 • Spruw gaat vaak vanzelf over. Is de infectie uitgebreider? Dan kan uw arts miconazol-gel voor in de mond (orale gel) voorschrijven. De behandeling duurt meestal 1 tot 4 weken.
 • Het beste kunt u dit medicijn na het eten innemen.
 • Gebruik de maatlepel om de dosis af te meten. Houd de gel zo lang mogelijk in de mond en slik door.
 • Maak de hele kuur af. Zijn uw klachten weg? Ga dan nog minstens 1 week door met het gebruik.
 • U kunt last krijgen van misselijkheid en braken. Deze klachten verdwijnen vanzelf. Verder: droge mond, vreemd gevoel in de mond.
 • Gebruik dit medicijn niet als u de antistollingsmiddelen fenprocoumon of acenocoumarol gebruikt. Overleg met uw arts of apotheker.

Wat doet miconazol voor toepassing in de mond en waarbij gebruik ik het?

Miconazol is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven het voor bij schimmel- en gistinfecties in de mond (spruw), keel en slokdarm.

Spruw (Candida-infectie in de mond)

 • Bij een infectie

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Het geeft vrijwel geen klachten.

Oorzaak
De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature in de mondholte voorkomt. Bij mensen met een verminderde weerstand kan de gist een infectie veroorzaken. Ook het gebruik van bepaalde medicijnen, zoals antibiotica en bijnierschorshormonen (corticosteroïden) kunnen de weerstand tegen een Candida-infectie verminderen.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Een goede mondhygiëne is van belang. Maak een kunstgebit regelmatig schoon, desinfecteer het, en laat het zo nodig weer goed passend maken.

Als de infectie uitgebreid is en u er veel last van heeft, kan uw arts miconazol orale gel voorschrijven.

Werking
Miconazol doodt schimmels en gisten,  zoals de Candida-gist. Een kuur van 1 tot 4 weken is meestal voldoende om spruw te genezen.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond)

Schimmel- en gistinfecties

 • Bij een infectie

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die op de huid en slijmvliezen voorkomt. Schimmels komen ook van nature voor op de huid. Bij mensen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aids-patiënten, verzwakte ouderen of kankerpatiënten kan een schimmel of gist veel sneller een ernstige infectie veroorzaken dan bij gezonde personen.

Werking
Miconazol doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Het wordt gebruikt bij een infectie in mond, keel en slokdarm.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, zure oprispingen en zelden diarree. Deze klachten gaan vanzelf over.
 • Droge mond, vreemd gevoel in de mond en vreemde smaak van de gel.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Ontsteking van de slijmvliezen van de mond. U merkt dit aan een vuurrode kleur in de mond en een pijnlijke tong of keel. Eten en drinken kunnen hierdoor pijnlijk zijn. Ook smaakveranderingen en verkleuring van de tong komen voor.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan huiduitslag, roodheid, puistjes en jeuk. Raadpleeg dan uw arts.
  Een ernstige overgevoeligheid is te merken aan koorts, duizeligheid, benauwdheid of een opgezwollen gezicht. In zeer zeldzame gevallen ontstaat een ernstige huidaandoening met blaren, met name op de lippen en op de slijmvliezen van de mond en geslachtsdelen of loslaten van de huid. Stop in deze gevallen direct met het gebruik en waarschuw een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst. U mag dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor miconazol orale gel. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het niet opnieuw krijgt.
 • Leverontsteking. U merkt dit aan pijn boven in de buik, misselijkheid en een gele verkleuring van de huid of het oogwit. Waarschuw dan een arts.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Gebruik de maatlepel om de goede dosering af te meten.

Verdeel de dosis over beide kanten in de mond. Houd de gel een paar minuten in de mond. Slik daarna door. Spoel uw mond niet na.

Heeft u een kunstgebit? Haal het kunstgebit uit uw mond voordat u de gel inneemt. En poets het kunstgebit ook met de gel. Laat het kunstgebit 's nachts uit.

Wanneer?
Neem dit medicijn goed verdeeld over de dag in. Het werkt dan beter. U kunt dit medicijn het beste na het eten innemen en voor u gaat slapen.

Hoelang?
Maak de hele kuur af voor een goed resultaat. Meestal duurt een kuur 1 tot 4 weken. Zijn uw klachten al voor het einde van de kuur weg? Ga dan nog minstens 1 week door met het gebruik. Er kunnen namelijk nog steeds schimmels of gisten zijn.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U gebruikt dit medicijn 4 keer per dag: duurt het meer dan 2 uur voordat u de volgende dosis normaal gebruikt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 2 uur? Sla dan de vergeten dosis over en hervat uw normale schema. Haal de vergeten dosis dan niet in, maar verleng de kuur aan het eind met de vergeten dosis. U verschuift dus het moment waarop u de kuur beëindigt. Maakt u wel de volledige kuur af!

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik miconazol voor toepassing in de mond gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De medicijnen waarmee de belangrijkste wisselwerkingen optreden, zijn de volgende.

 • De antistollingsmedicijnen acenocoumarol en fenprocoumon. Miconazol orale gel kan de bloedstolling ontregelen. U mag miconazol orale gel niet gebruiken als u deze antistollingsmedicijnen gebruikt. Neem contact op met uw arts.

Twijfelt u of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

U kunt dit medicijn veilig gebruiken als u zwanger bent, binnenkort wilt worden of als u borstvoeding geeft. Het wordt al jarenlang gebruikt door vrouwen die zwanger willen worden, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, zonder problemen met de vruchtbaarheid, voor de zwangerschap of voor het kind.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

Als u de kuur niet afmaakt is de kans groot dat de infectie met de schimmel of Candida-gist nog niet is verdwenen. De klachten kunnen dan terug komen. Maak daarom de hele kuur af.

Als u allergische reacties of ernstige bijwerkingen krijgt, moet u wel stoppen. Neem in dat geval direct contact op met uw arts.

Onder welke namen is miconazol voor toepassing in de mond verkrijgbaar?

De werkzame stof miconazol voor toepassing in de mond zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Miconazol is sinds 1971 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een gel om in te nemen onder de merknaam Daktarin orale gel.

Miconazol is ook verkrijgbaar in crème, zalf, strooipoeder en vloeistof voor gebruik op de huid, crème en capsules voor toepassing in de vagina en oordruppels. Deze tekst gaat alleen over de orale gel, dus over de toepassing van miconazol in de mond.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 28-07-2020

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

miconazol voor toepassing in de mond is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

28 April 2020

vind het een geweldig produkt,werk prima bij mij.heb ook altijd pijn in de mond en zodra ik dit 3 dagen gebruikt zakt de pijn en buljes (blaasjes)weer weg

29 February 2020

gebruik al weken lang deze daktarin en kreeg itraconazol 100mg capsules voorgeschreven echter zonder resultaat

15 October 2019

Na 10 dagen sterke verbetering heeft daarna nog een week geduurd voordat het weg was, Wel makkelijk in het gebruik.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!