mirabegron

mirabegron

Trefwoord
naar medicijnen

mirabegron

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over mirabegron

 • Mirabegron ontspant de spieren van de blaas. De blaas kan hierdoor meer urine bevatten. U hoeft minder vaak te plassen.
 • Bij urine-incontinentie, als u vaak aandrang heeft en steeds maar weinig plast.
 • De tablet werkt binnen een paar uur. Heel doorslikken met een half glas water.
 • Merkt u na 6 weken nog onvoldoende effect? Raadpleeg dan uw arts.
 • Wordt u misselijk van dit medicijn? Neem het dan in met wat voedsel. Dan heeft u daar minder last van.
 • Mogelijke bijwerkingen zijn onder andere: blaasontsteking, hoofdpijn, duizeligheid, snelle hartslag, verstopping of diarree. Heeft u hier veel last van? Raadpleeg dan uw arts.
 • U kunt een hoge bloeddruk krijgen van dit medicijn. Uw arts zal uw bloeddruk regelmatig meten.

Wat doet mirabegron en waarbij gebruik ik het?

Mirabegron ontspant de spieren van de blaas.

Artsen schrijven het voor bij urine-incontinentie.

Urine-incontinentie

Verschijnselen
Bij urine-incontinentie kan men de plas niet ophouden. Een bepaalde vorm van urine-incontinentie heet aandrangincontinentie. U heeft dan plotseling sterke aandrang om te plassen, u moet vaker dan normaal plassen en u kunt vaak de plas niet ophouden.

Oorzaak
De oorzaak van aandrangincontinentie is een overactieve blaasspier. Deze trekt op willekeurige momenten samen. U voelt dan aandrang, terwijl de blaas nog lang niet vol is. Daardoor moet u vaak plassen, ook 's nachts. Omdat u zo vaak moet plassen, zijn het vaak maar kleine beetjes.

Behandeling
U kunt de blaasspier trainen door elke keer als u moet plassen, te proberen het plassen 15 minuten uit te stellen. Artsen schrijven mirabegron voor als dergelijke oefeningen om de blaas te trainen niet of onvoldoende helpen.

Werking
Mirabegron ontspant de blaasspier. De blaas kan daardoor meer urine bevatten voor u aandrang voelt. Mirabegron is alleen zinvol bij mensen met aandrangincontinentie. Het werkt niet bij iedereen met aandrangincontinentie even goed.

Het werkt niet bij mensen die last hebben van inspanningsincontinentie, waarbij men scheuten urine verliest bij lichte inspanning als hoesten, bukken, tillen of lachen.

Effect
 
Na inname begint de werking binnen een paar uur. Het houdt een dag aan.

Lees meer over urine-incontinentie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Infectie van de urinewegen, blaasontsteking. Raadpleeg uw arts als u pijn krijgt bij het plassen, en als u buikpijn of koorts krijgt. In zeldzame gevallen kunt u de blaas niet leegplassen. Waarschuw dan een arts.
 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, verstopping of diarree. Zeer zelden maagpijn, buikpijn. Wordt u misselijk van dit medicijn? Neem het dan in met wat voedsel.
 • Hoofdpijn, duizeligheid.
 • Snelle hartslag en zeer zelden een te hoge bloeddruk. Voordat u begint met dit medicijn en regelmatig tijdens de behandeling zal uw arts uw bloeddruk controleren.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Hartritmestoornissen, zoals een onregelmatige hartslag of atriumfibrilleren (boezemfibrilleren). Een enkele keer kunt u last krijgen van plotselinge duizelingen of kortdurend buiten bewustzijn raken. Dit is vooral van belang voor mensen met een bepaalde hartritmestoornis, namelijk het verlengde QT-interval. Gebruik dit middel NIET als u deze hartritmestoornis heeft. Overleg met uw arts. Mogelijk kunt u overstappen op een ander medicijn.
 • Vaginale infecties, jeuk aan de vagina. Merkt u meer afscheiding uit de vagina, of een pijnlijke of jeukende vagina? Raadpleeg dan uw arts.
 • Pijnlijke, gezwollen gewrichten.
 • Slapeloosheid.
 • Psychische klachten, zoals verwardheid
 • Huiduitslag, zoals rode vlekken of bultjes. In zeldzame gevallen wijst dit op overgevoeligheid. Raadpleeg uw arts bij huiduitslag.
 • Donkere of paarse plekken op de huid. Dit kan ontstaan door een ontsteking van de kleinste bloedvaatjes in de huid. Raadpleeg dan uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. U merkt dit onder andere aan huiduitslag of galbulten. Raadpleeg dan uw arts. In zeer zeldzame gevallen ontstaan zwellingen van de oogleden, lippen, mond, tong of keel. U kunt hierdoor benauwd worden. Waarschuw dan direct een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Als u overgevoelig bent, mag u dit medicijn in de toekomst niet meer gebruiken. Geef dit daarom aan de apotheker door. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet meer krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Hoe?
Slik de tablet heel door, met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken.

Wanneer?
Kies een vast tijdstip, dan vergeet u minder snel een dosis.

Hoelang?
Na 6 weken moet duidelijk zijn of dit medicijn bij u werkt. Merkt u het effect onvoldoende? Raadpleeg dan uw arts. Misschien is een ander medicijn meer geschikt voor u.
Werkt het medicijn bij u goed? Dan kunt u het langdurig gebruiken.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn:

U gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Duurt het nog meer dan 6 uur voor u de volgende dosis moet innemen? Neem de dosis dan alsnog in. Duurt het minder dan 6 uur? Sla de vergeten dosis dan over en ga verder met uw normale schema.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik mirabegron gebruiken met andere medicijnen?

Dit middel heeft wisselwerkingen met een ander medicijn, namelijk metoprolol.

 • De bètablokker metoprolol. Door mirabegron kan de hoeveelheid metoprolol in het bloed toenemen, waardoor u meer bijwerkingen krijgt door metoprolol.
  Gebruikt u metoprolol bij hartfalen? Gebruik de combinatie niet en raadpleeg uw arts. Uw arts kan een van de twee medicijnen vervangen door een ander, zodat de wisselwerking niet ontstaat.
  Gebruikt u metoprolol bij hoge bloeddruk, migraine of nog een andere aandoening? Overleg met uw arts of een ander medicijn meer geschikt is. Moet u ze toch samen gebruiken? Let dan op de bijwerkingen van metoprolol: duizeligheid, trage hartslag of flauwvallen. Waarschuw uw arts als u hier last van krijgt.

Twijfelt u eraan of bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het is niet bekend of dit medicijn in de moedermelk terechtkomt en of het schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt in één keer stoppen met dit medicijn.

Onder welke namen is mirabegron verkrijgbaar?

De werkzame stof mirabegron zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Mirabegron is sinds 2013 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in tabletten onder de merknaam Betmiga.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 18-10-2016

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

mirabegron is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

16 November 2019

Te snelle hartslag en onregelmatig.Voor de plasproblemen help het matig. Wim.

20 October 2019

Geen enkel positief effect op klachten - bijwerkingen: versnelde hartslag en slaapproblemen

27 November 2018

Vrijwel meteen na gebruik kreeg ik de indruk dat het (te) vaak moeten plassen met druppelverlies niet verbeterde maar dat de klacht juist toenam. Na 3 weke...

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!