Klachten & ZiektesUrine-incontinentie

Urine-incontinentie

Klachten & ZiektesUrine-incontinentie

Urine-incontinentie

Wat is Urine-incontinentie?Kan ik er zelf iets tegen doen?In welke gevallen kan ik beter naar de huisarts gaan?Wat kan de apotheker voor mij doen?Welke medicijnen worden gebruikt bij Urine-incontinentie?
 • Plas niet goed kunnen ophouden kan verschillende oorzaken hebben. Het is belangrijk om te weten welke oorzaak er bij u is. Want dit heeft invloed op de adviezen en behandelingen.

  Deze 2 oorzaken zijn er:

  • De spieren die de blaas en plasbuis afsluiten zijn te zwak. Of werken minder goed.
   Als deze spieren zwakker zijn, kunt u uw plas niet goed ophouden als u zich inspant. Vooral als u uw buikspieren gebruikt. Bijvoorbeeld bij hoesten, niezen, lachen, bukken, tillen, traplopen, sporten, rennen of springen. Of als u hard moet persen om te poepen.
   We noemen dit ook wel urineverlies bij inspanning.
   De spieren kunnen bijvoorbeeld zwakker worden na een zwangerschap en bevalling.
  • Uw blaas is te actief.
   De spieren in uw blaas trekken soms ineens samen. Ze persen dan plas uit uw blaas. U voelt dan ineens dat u heel nodig moet plassen. En u bent meestal niet op tijd bij de wc.
   We noemen dit ook wel urineverlies bij aandrang.
   Vaak is niet duidelijk waarom uw blaas te actief is.

  Bij u kan er 1 oorzaak zijn. Of beide oorzaken.

  Plas verliezen komt veel voor. Een kwart tot de helft van de vrouwen heeft het.

  Het kan geen kwaad dat u uw plas niet goed kunt ophouden.

  Het kan wel heel vervelend zijn. Misschien schaamt u zich ervoor of bent u bang dat anderen het ruiken. U spreekt misschien minder vaak af met andere mensen. Of u doet dingen niet meer, zoals sporten. U blijft misschien liever thuis, dicht bij een wc. Dit is lastig als u ergens naartoe moet, zoals naar uw werk of naar sport.

  Kijk voor meer informatie over Urine-incontinentie op www.thuisarts.nl
  • Er zijn dingen die u zelf kunt doen om uw plas beter op te houden. En er zijn behandelingen die kunnen helpen.

   Het gaat bijna nooit vanzelf over.

   Kijk voor meer informatie over Urine-incontinentie op www.thuisarts.nl
   • Bel uw huisarts als het met de adviezen niet lukt uw plas beter op te houden.

    Bel ook uw huisarts als u 1 of meer van deze dingen heeft:

    • U moet heel veel of heel vaak plassen.
    • U heeft pijn of een branderig gevoel als u plast.
    • Er zit bloed bij uw plas.
    • U heeft een hernia in de rug en kan ineens uw plas niet goed meer ophouden.
    • U verliest zomaar plas. Dus zonder dat u zich inspant (hoesten, lachen, sporten). En zonder het gevoel dat u moet plassen.
    Kijk voor meer informatie over Urine-incontinentie op www.thuisarts.nl
    • Speciaal bij urine-incontinentie

     • Advies bij incontinentiemateriaal

     Bij uw apotheek kunt u een uitgebreid advies krijgen over de verschillende soorten incontinentiemateriaal. Meestal is er een gespecialiseerde medewerker die er veel vanaf weet. Er is in veel apotheken een aparte spreekkamer beschikbaar, waar u rustig kunt overleggen.
     Welke soort opvangmateriaal voor u het beste is, moet u zelf bepalen. Uw apotheek kan in overleg met u een proefpakket samenstellen met verschillende soorten en merken. Dan kunt u rustig proberen wat u het prettigste vindt.

      • Uw apotheker zorgt ervoor dat u uw medicijnen goed en veilig kunt gebruiken. Het maakt niet uit of u een medicijn korte tijd of langdurig nodig heeft.

       • Receptcontrole

       De apotheker controleert elk recept. Bijvoorbeeld: is het juiste medicijn voorgeschreven en meegegeven, is de dosering goed, kan het medicijn samen met andere medicijnen die u gebruikt. Als het nodig is, overlegt uw apotheker met uw huisarts of specialist.

       • Overzicht van uw medicijnen

       Uw apotheker houdt bij welke medicijnen u gebruikt. U kunt in de apotheek altijd om een overzicht van uw medicijnen vragen. Dit kunt u bijvoorbeeld meenemen als u uw specialist bezoekt, in het ziekenhuis wordt opgenomen of naar het buitenland gaat.

       • Delen van informatie over uw medicijnen met andere zorgverleners

       Uw apotheker, huisarts en het ziekenhuis kunnen informatie over uw medicijnen met elkaar delen als dat nodig is voor uw behandeling. Dit mag alleen als U daar toestemming voor geeft.

       • Begeleiding bij nieuwe geneesmiddelen

       Krijgt u een medicijn dat u in de afgelopen 12 maanden niet hebt gebruikt? Dan krijgt u extra uitleg over deze medicijnen.

       • Ondersteuning als u uw medicijnen weleens vergeet in te nemen

       De apotheker heeft daar hulpmiddelen voor. Als uw zorgverzekeraar toestemming geeft, kan uw apotheker uw medicijnen per dag en per tijdstip van inname in aparte zakjes voor u laten verpakken.

       • Persoonlijk gesprek over uw medicijnen

       Heeft u vragen over uw medicijnen, of problemen met het gebruik? Bijvoorbeeld moeite met slikken van medicijnen, openmaken van de verpakking, of last van een vervelende bijwerking? Vraag uw apotheker om een persoonlijk gesprek. Hij kijkt dan samen met u welke mogelijkheden er zijn om uw probleem te verhelpen.

       • Medicatiebeoordeling

       Uw apotheker en huisarts kunnen u uitnodigen voor een gesprek over uw medicijnen. Dit is mogelijk bij patiënten ouder dan 65 jaar die langdurig meer dan 5 medicijnen gebruiken. Samen met u bespreken ze of er verbetering mogelijk is. Als u bijvoorbeeld last hebt van bijwerkingen van een medicijn kan het soms vervangen worden door een ander medicijn.

       • Zelfzorg

       Bij de apotheek kunt u terecht voor advies over medicijnen die u zonder recept (= zelfzorgmedicijnen) kunt kopen, voor verbandmiddelen en cosmetica. De apotheek kan zelfzorgmedicijnen voor u opnemen in uw medicatiedossier. Dan kan de apotheker controleren of u ze veilig samen met uw receptmedicijnen kunt gebruiken.

       • Bezorgservice

       Bent u moeilijk ter been? Informeer bij uw apotheek of zij uw medicijnen bij u thuis kunnen bezorgen.

      • Parasympaticolytica
       Parasympaticolytica ontspannen de overactieve spieren van de blaas. Hierdoor kan de blaas meer urine bevatten voordat aandrang tot plassen ontstaat. Ook remmen ze de onwillekeurige samentrekking van de blaaswand.

       Problemen met plassen, zoals vaak moeten plassen en het niet kunnen ophouden van de plas, zullen verminderen. Het werkt alleen bij mensen met aandrangincontinentie.

       Parasympaticolytica zijn niet bij iedereen even effectief en werken bovendien niet bij mensen die last hebben van inspanningsincontinentie. Hierbij verliest men scheuten urine bij lichte inspanning als hoesten, bukken, tillen of lachen. Voorbeelden zijn darifenacine, flavoxaat, oxybutinine, solifenacine en tolterodine.

       Duloxetine
       Duloxetine wordt gebruikt bij stressincontinentie en inspanningsincontinentie. Duloxetine zorgt voor versterking van de spieren rond de urinebuis. U heeft hierdoor minder last van ongewenst urineverlies.

       Botuline A toxine
       Botuline A toxine wordt gebruikt bij urine-incontinentie door een overactieve blaasspier. Dit heet het overactieve-blaassyndroom. In zeer kleine hoeveelheden ingespoten in de blaaswand, verlamt botuline A toxine de zenuw die de blaasspier aanstuurt. De blaasspier zal minder vaak en minder heftig samentrekken. U hoeft hierdoor minder vaak te plassen en kunt uw plas beter ophouden.

       Laatst bijgewerkt KNMP: 30-08-2016

       Laatst bijgewerkt NHG: 06-09-2022

       Disclaimer

       Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

       Vond u deze informatie nuttig?

       Thuisarts.nl

       De informatie over bovenstaande aandoening is geschreven door het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG). Wilt u meer lezen over deze of andere aandoeningen? Ga dan naar www.thuisarts.nl

       Thuisarts.nl

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Vraag het de webapotheker

       Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.
       Informatie wordt bijgewerkt: