Ellaone

Ellaone

Werkzame stof: morning-afterpil met ulipristal

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof morning-afterpil met ulipristal.

Trefwoord
naar medicijnen

morning-afterpil met ulipristal

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over morning-afterpil met ulipristal

 • Morning-afterpil met ulipristal.
 • Om zwangerschap te voorkomen na een onbeschermde geslachtsgemeenschap (noodanticonceptie).
 • Gebruik de morning-afterpil alleen als noodmaatregel. Slik hem zo snel mogelijk, maar in elk geval binnen 120 uur (5 dagen) na de onbeschermde geslachtsgemeenschap.
 • Neem daarna tijdens het vrijen extra voorzorgsmaatregelen, zoals een condoom. Ga daarmee door tot de eerstvolgende menstruatie.
 • Na inname kunt u misselijk zijn. Moet u binnen 3 uur na inname van de morning-afterpil braken? Neem dan contact op met uw arts.
 • Andere bijwerkingen de eerst paar dagen zijn vermoeidheid, duizeligheid en hoofdpijn.
 • Tussentijds bloedverlies kan optreden. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen.

Wat doet morning-afterpil met ulipristal en waarbij gebruik ik het?

Ulipristal bootst de werking van de vrouwelijke progestageenhormonen gedeeltelijk na en werkt gedeeltelijk tegen vrouwelijke progestagenen.

Ulipristal is een morning-afterpil. De morning-afterpil wordt gebruikt als noodanticonceptie.

Noodanticonceptie

Toepassing
De morning-afterpil kan worden toegepast als een noodmaatregel als u onbeschermd geslachtsgemeenschap heeft gehad. Ook kan de morning-afterpil worden gebruikt als de normale anticonceptie heeft gefaald. Het condoom is bijvoorbeeld gescheurd, u bent de gewone pil vergeten of u heeft last gehad van veel braken of diarree, waardoor de gewone pil onbetrouwbaar is geworden.

Wanneer de morning-afterpil gebruiken?
De morning-afterpil is niet altijd nodig. Het hangt er bijvoorbeeld van af in welke week de pil is vergeten en hoeveel pillen u bent vergeten. 

De morning-afterpil is niet geschikt als standaardanticonceptie. De betrouwbaarheid van de morning-afterpil is namelijk minder dan van de gebruikelijke anticonceptie methoden, zoals het condoom of de anticonceptiepil. De morning-afterpil is daarom alleen geschikt als noodmaatregel.

Na het gebruik van de morning-afterpil
Heeft u de morning-afterpil gebruikt? Neem dan tot de eerstvolgende menstruatie extra anticonceptieve maatregelen. Gebruik bijvoorbeeld een condoom. De eerstvolgende menstruatie kan soms eerder of soms later komen dan normaal. De menstruatie kan ook heviger zijn.

Mocht de menstruatie langer dan 7 dagen uitblijven na de verwachte menstruatiedatum of veel lichter zijn dan normaal, dan is er een kans dat de morning-afterpil niet goed heeft gewerkt. Gebruik dan een zwangerschapstest. Als de test negatief is, maar de menstruatie blijft nog een week uit, doe dan nog een zwangerschapstest of neem contact op met uw arts.

Lees meer over noodanticonceptie

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Buikpijn, misselijkheid en braken. Zeer zelden diarree, verstopping, winderigheid, zure oprispingen, droge mond of minder of meer eetlust. Als u binnen drie uur na inname van de morning-afterpil moet braken, moet u ervan uitgaan dat u ook dit medicijn heeft uitgebraakt. Neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.
 • Hoofdpijn, duizeligheid, vermoeidheid en zeer zelden slapeloosheid of juist slaperigheid.
 • Pijn bij de menstruatie en zeer zelden hevig bloedverlies tijdens de menstruatie, vaginale afscheiding en vaginale bloeding. Neem bij hevige pijn of hevig bloedverlies contact op met uw arts.
 • Bekkenpijn, spierpijn, rugpijn en zeer zelden gewrichtspijn.
 • Vaginaal bloedverlies buiten de menstruatie of stopweek van de pil. Dit duurt meestal 2 tot 3 dagen. Ook kan de menstruatie op een ander moment komen. Blijft de menstruatie langer dan zeven dagen uit na de verwachte menstruatiedatum of is deze veel lichter dan normaal? Dan kunt u het best een zwangerschapstest doen. Als de test negatief is, maar de menstruatie blijft nog een week uit, doe dan nog een zwangerschapstest. Als de test positief is, neem dan zo snel mogelijk contact op met uw arts.
 • Pijnlijke of gespannen borsten. Dit kan gedurende de rest van de cyclus aanhouden en verdwijnt dan weer.
 • Psychische klachten, zoals stemmingswisselingen en zeer zelden angst of irritatie.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Acne en jeuk.
 • Opvliegers.
 • Wazig zien en gevoeligheid voor licht.
 • Blaasontsteking. Merkt u pijn bij het plassen of abnormaal gekleurde urine op? Neem dan contact op met uw arts.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan galbulten. Raadpleeg dan uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor dit medicijn. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.
 • Als u acute porfyrie heeft, een stofwisselingsziekte waarbij men aanvallen krijgt van buikpijn, braken, koorts en hartkloppingen: dit medicijn kan een aanval uitlokken. Geef aan de apotheek door dat u acute porfyrie heeft. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn of andere uitlokkende middelen niet krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek of in de bijlsluiter.

Wanneer?
De morning-afterpil voorkomt niet alle zwangerschappen. Hoe eerder u de morning-afterpil inneemt, hoe meer kans u heeft dat hij werkt. Als u de morning-afterpil later inneemt, daalt de betrouwbaarheid. Het beste is nog binnen 24 uur, maar in ieder geval binnen 120 uur (vijf dagen).

Controleer altijd of uw menstruatie na gebruik van de morning-afterpil hetzelfde is als normaal. Als de menstruatie lichter is of uitblijft, doe dan een zwangerschapstest. Is de zwangerschapstest negatief en blijft de menstruatie verder uit, herhaal de test dan na 1 week.

Heeft u last van ernstige waterdunne diarree of braken binnen 3 uur na het innemen van de morning-afterpil? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een arts voor een nieuw recept.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

U kunt de tablet nog innemen tot 120 uur (5 dagen) na de onbeschermde geslachtsgemeenschap. Als het langer geleden is, overleg dan met uw arts.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Een enkele keer kunt u last krijgen van duizeligheid of slaperigheid. Als u dit merkt, neem dan geen deel aan het verkeer.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik morning-afterpil met ulipristal gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met andere medicijnen. In de tekst hieronder staan alleen de werkzame stoffen van deze medicijnen, dus niet de merknamen. Of uw medicijn een van die werkzame stoffen bevat, kunt u nagaan in uw bijsluiter onder het kopje 'samenstelling'.

De werking van ulipristal kan verminderd zijn door de volgende medicijnen. Als u een van de onderstaande medicijnen gebruikt is er een kans dat u toch zwanger kan worden.

 • Maagzuurremmers, waaronder H2-blokkers zoals ranitidine, cimetidine, nizatidine of famotidine en protonpompremmers, zoals omeprazol, esomeprazol, pantoprazol, rabeprazol en lansoprazol.
 • Maagzuurbinder. Dit zijn meestal zonder recept verkrijgbare middelen, met bijvoorbeeld algeldraat, calciumcarbonaat of magnesiumhydroxide.

De onderstaande medicijnen kunnen de werking van ulipristal verminderen. Dit geldt ook als u deze medicijnen in de afgelopen 4 weken heeft gebruikt. Overleg daarom met uw arts over een andere morning-aftermethode.

 • De medicijnen tegen epilepsie carbamazepine, fenobarbital, fenytoïne, oxcarbazepine en primidon.
 • Griseofulvine, een antischimmelmiddel.
 • Sint-janskruid (hypericum), een middel gebruikt bij depressie.
 • De medicijnen tegen tuberculose rifabutine en rifampicine.
 • Sommige medicijnen tegen hiv. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat.
 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of een van de bovenstaande wisselwerkingen voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Blijkt u toch zwanger te zijn? Vraag dan advies aan uw arts. U kunt dan bespreken of u een zwangerschapsonderbreking wilt. Het is niet bekend of dit medicijn veilig is voor de baby.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Het hormoon uit de morning-afterpil komt in de moedermelk terecht. Meestal adviseert men daarom om vlak voor het innemen van de morning-afterpil nog een borstvoeding te geven en de volgende voedingen af te kolven en weg te gooien. Na 1 week kunt u weer gewoon borstvoeding geven. Uw kind zal dit medicijn dan nauwelijks binnenkrijgen.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Onder welke namen is morning-afterpil met ulipristal verkrijgbaar?

De werkzame stof morning-afterpil met ulipristal zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Ulipristal is sinds 2009 internationaal op de markt. Het is zonder recept verkrijgbaar onder de merknaam Ellaone als morning-afterpil.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 14-03-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. De officieel geregistreerde gegevens van dit medicijn bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen vindt u op: www.cbg-meb.nl . Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

morning-afterpil met ulipristal is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag Hypotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

8 August 2019

Ochtend na innemen niet lekker. Hele dag doodziek. Flinke koorts 39+, duizelig, vermoeid, hoofdpijn, diarree, hevige scherpe krampen steken in mn bovenbuik...

2 July 2019

Dit medicijn werkt niet vlak voor je ovulatie. De volgende ochtend na geslachtsgemeenschap ingenomen. Hele lichte roze bloeding gehad op moment wanneer mij...

20 June 2019

Ik heb een week lang een opgeblazen gevoel gehad en buikkrampen. Overigens niet zwanger geraakt.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!
Scan uw medicijn

Plaats de streepjescode binnen het kader. De streepjescode staat op de verpakking van uw medicijn.

Plaats de streepjescode in het kader. De code kunt u vinden op de verpakking. De barcodescanner werkt alleen met medicatie van een apotheek.

Barcode Scanner Logo
Gelukt
We hebben meerdere medicijnteksten gevonden. Bekijk hieronder de gevonden resultaten.
Barcode Scanner Logo
Helaas
Het scannen van de barcode is niet gelukt.
Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord
Barcode Scanner Logo

Helaas.

De barcode is niet bekend.

Heeft u dit medicijn niet in een apotheek gekocht? Maar bijvoorbeeld bij een drogist of supermarkt? Dan kan het zijn dat de barcode van dit medicijn niet bij ons bekend is.

Staan er meerdere barcodes op de verpakking van uw medicijn? Probeer dan de andere barcode te scannen.

Barcode Scanner Logo
Probeer het opnieuw
Of zoek handmatig naar uw medicijn
Medicijn, klacht, ziekte of trefwoord