Tysabri

Tysabri

Werkzame stof: natalizumab

Onderstaande tekst gaat over de werkzame stof natalizumab.

Trefwoord
naar medicijnen

natalizumab

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over natalizumab

 • Natalizumab onderdrukt de lichaamsafweer en remt ontstekingen.
 • Bij multiple sclerose (MS). Bij deze ziekte valt de lichaamsafweer de eigen zenuwcellen aan, waardoor deze ontstoken raken.
 • Het kan enkele maanden duren voor u het effect merkt. Werkt het middel niet binnen een half jaar, dan zal de arts voor u zoeken naar een ander medicijn.
 • U krijgt natalizumab per infuus in het ziekenhuis toegediend, meestal 1 keer per 4 weken.
 • Tijdens en tot minstens 1 uur na het infuus zal de arts of verpleegkundige u controleren om te kijken of u goed op het infuus reageert. U kunt namelijk huiduitslag, jeuk, pijn op de borst, benauwdheid of een gezwollen gezicht krijgen. Deze infuusreactie verdwijnt meestal na 2 of 3 infusen.
 • Andere bijwerkingen zijn hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en braken.
 • Verder kunt u eerder een infectie krijgen, zoals blaasontsteking of verkoudheid. Zeer zelden een ernstige virusinfectie in de hersenen (PML). Het lijkt dan of de MS verergert. Raadpleeg dan altijd uw arts.

Wat doet natalizumab en waarbij gebruik ik het?

Natalizumab onderdrukt de afweerreacties van het lichaam en remt ontstekingen. Het remt bepaalde witte bloedcellen die betrokken zijn bij de afweer. Natalizumab is een zogenaamde biological. Dit betekent dat het door levende cellen in celkweken wordt gemaakt.

Artsen schrijven het voor bij multiple sclerose (MS).

Multiple Sclerose (MS)

Bij multiple sclerose (MS) valt het eigen afweersysteem de beschermende laag rond zenuwen in de hersenen en het ruggenmerg aan. Hierdoor ontstaan ontstekingen en littekens in deze beschermende laag en werken sommige zenuwen minder goed of niet meer.

Verschijnselen
De klachten van MS zijn afhankelijk van de zenuwen die zijn aangedaan. Vaak begint MS met vermoeidheid en minder goed zien met één oog. Soms zijn er ook spierkrampen en gevoelstoornissen, zoals tintelingen. De klachten kunnen in aanvallen optreden (schubs), maar ook continu aanwezig zijn. Als er perioden zijn van aanvallen afgewisseld met herstel, wordt het ‘Relapsing Remitting’ MS genoemd (RRMS).

Behandeling
MS wordt behandeld door een neuroloog. Met de behandeling proberen de neuroloog nieuwe schubs te voorkomen en ervoor te zorgen dat u uw dagelijkse activiteiten kunt blijven doen.

Om schubs te voorkomen schrijft de neuroloog bij RRMS meestal in eerste instantie glatirameer of interferonen voor. Als deze niet voldoende helpen kan de arts natalizumab voorschrijven.

Werking
Natalizumab remt de werking van bepaalde witte bloedcellen. Deze witte bloedcellen zijn betrokken bij de afweer en veroorzaken de ontsteking van de buitenste beschermlaag van de zenuwen. Natalizumab bindt zich aan deze witte bloedcellen, zodat ze niet meer bij de zenuwen in de hersenen kunnen komen. Natalizumab kan MS niet genezen. Het kan wel het aantal schubs verminderen en de voortgang van de ziekte vertragen.

Effect
Het kan enige maanden duren voor u het effect merkt. U heeft dan minder vaak een schub.

Lees meer over multiple sclerose (ms)

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Heftige reactie op het infuus door overgevoeligheid, direct of binnen 1 uur na het infuus. De verschijnselen zijn huiduitslag met galbulten en jeuk, zwelling van het gezicht, moeite met ademhalen, pijn op de borst, verandering van bloeddruk. De arts of verpleegkundige zal uw bloeddruk tijdens en na het infuus controleren.
  Deze infuusreacties komen het vaakst voor bij het eerste en tweede infuus of nadat de behandeling enkele maanden is onderbroken. Bij volgende infusen nemen de verschijnselen gewoonlijk af. Als het gebeurt tijdens een infuus, moet het infuus onmiddellijk worden gestopt. Bij een volgend infuus kan de arts medicijnen voorschrijven om van te voren te gebruiken, zodat u minder last heeft van deze klachten.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Hoofdpijn en duizeligheid.
 • Vermoeidheid.
 • Misselijkheid en braken.
 • Stijfheid en pijnlijke gewrichten.
 • Meer kans op infecties, zoals verkoudheid, keelpijn of blaasontsteking, maar ook andere infecties zijn mogelijk, bijvoorbeeld van de darmen. In zeldzame gevallen hersenvliesontsteking of ontsteking van de hersenen door het koortslip-virus of gordelroos-virus.
  Infecties ontstaan eerder omdat de lichaamseigen afweer is verminderd. Krijgt u koorts, koude rillingen of verschijnselen van een infectie, waarschuw dan altijd uw arts.
  Mensen met een verminderde afweer mogen dit medicijn soms helemaal niet gebruiken. Dat is omdat de kans op gevaarlijke infecties bij hen te groot kan zijn. Van een verminderde afweer is bijvoorbeeld sprake bij een hiv-infectie of als u afweeronderdrukkende medicijnen gebruikt.
 • Verminderde werking van de lever, ontsteking van de lever (hepatitis). Meestal merkt u dat zelf niet, maar wordt het in een bloedonderzoek gezien. Waarschuw een arts bij een gele kleur van uw huid en oogwit (geelzucht), donkere urine of bleke ontlasting.

Zeer zelden (bij minder dan 1 op de 100 mensen)

 • Bloedarmoede, doordat u minder rode bloedcellen maakt, of doordat de rode bloedcellen beschadigd raken. U merkt dit aan extreme moeheid en een bleke huid. Raadpleeg dan uw arts.
 • Virusinfectie in de hersenen (dit heet PML). De verschijnselen van deze ernstige infectie kunnen lijken op een MS-schub. Raadpleeg daarom altijd uw arts als u een verergering van MS-achtige klachten bemerkt. Voor u begint met dit medicijn, zal de arts een MRI-scan maken. Deze MRI-scan moet in elk geval jaarlijks worden herhaald. Zo kan de arts kijken of er belangrijke veranderingen in uw hersenen optreden die mogelijk door dit medicijn komen. Ook zal de arts uw bloed regelmatig onderzoeken op aanwezigheid van virussen.
 • Virusinfectie van het netvlies van het oog. Neem bij de volgende verschijnselen direct contact op met uw arts: wazig zien en rode of pijnlijke ogen.

U ontvangt bij dit medicijn een waarschuwingskaart. Deze kaart bevat korte informatie over dit medicijn. Gaat u naar een arts of gezondheidsmedewerker voor iets anders dan MS? Geef dan deze kaart. De arts weet dan hoe te handelen.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Dit medicijn wordt door een arts of verpleegkundige in het ziekenhuis toegediend.

Hoe?
Het medicijn wordt via een infuus gedurende 1 uur toegediend. Na het infuus moet u nog minstens 1 uur in het ziekenhuis blijven, bij de eerste infusen langer. De arts of verpleegkundige kan er dan op letten of u goed op het infuus reageert.

Wanneer?
U krijgt dit infuus meestal eenmaal per 4 weken.

Hoelang?
Binnen 6 maanden moet duidelijk zijn of dit medicijn bij u werkt.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bent u de afspraak vergeten? Neem dan contact op met het ziekenhuis voor een nieuwe afspraak.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden, alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik natalizumab gebruiken met andere medicijnen?

Dit medicijn heeft wisselwerkingen met de volgende medicijnen.

 • Vaccins. Overleg met uw arts als u gevaccineerd gaat worden. Bepaalde vaccins mag u niet gebruiken. Natalizumab vermindert de werkzaamheid van deze vaccins en verhoogt de kans op bijwerkingen ervan. Dit betreft onder andere bof-mazelen-rodehondvaccin (BMR), gelekoortsvaccin, rotavirusvaccin en BCG-vaccin.
  Bij andere vaccins moet u soms een extra vaccinatie krijgen of moet uw bloed onderzocht om te kijken of het vaccin goed heeft gewerkt. Dit betreft onder andere influenzavaccin (griepprik), tetanusvaccin en vaccin tegen baarmoederhalskanker.

 • Sommige medicijnen tegen kanker. Vraag aan uw apotheker om welke medicijnen dit gaat. De werking of bijwerkingen van deze medicijnen kunnen veranderen. Overleg hierover met uw arts.

Twijfelt u eraan of de bovenstaande wisselwerking voor u van belang is? Neem dan contact op met uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Samen met uw arts kunt u bespreken wat het risico voor de baby is als u doorgaat met het medicijn. Of wat het risico voor u is als u met het medicijn stopt.
Bij gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap bestaat er een kans op bijwerkingen bij het kind, zoals aangeboren afwijkingen, bloedarmoede of bloedingen. Sommige verschijnselen kunnen echter ook komen door uw ziekte. Als uw aandoening niet goed wordt behandeld, kan dat namelijk ook schadelijk voor de baby zijn. Overleg daarom met uw arts over de voor- en nadelen. Zo mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts. Dit medicijn komt in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U gebruikt dit medicijn volgens een schema. Stop niet zomaar met het gebruik. De klachten kunnen dan heviger terugkomen. Raadpleeg uw arts als u wilt stoppen.

Onder welke namen is natalizumab verkrijgbaar?

De werkzame stof natalizumab zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Natalizumab is sinds 2006 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar in een infuus onder de merknaam Tysabri.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 27-05-2019

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

natalizumab is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!