nystatine om in te nemen bij kinderen

Trefwoord
naar medicijnen

nystatine om in te nemen bij kinderen

vergroot
terug naar boven

Waar is dit medicijn voor?

Nystatine is een antischimmelmiddel.

Artsen schrijven nystatine om in te nemen voor bij kinderen met:

  • spruw (Candida-infectie in de mond);
  • schimmel- en gistinfecties van maag en darmen.

Spruw (Candida-infectie in de mond)

Spruw is een infectie in de mond en in de keel die door de Candida-gist wordt veroorzaakt.

Verschijnselen
U ziet veel witte vlekjes op de slijmvliezen van tong, de binnenkant van de wangen en het gehemelte. Meestal geeft het geen klachten.

Oorzaak
Op de huid en slijmvliezen komen bacteriën, schimmels  en gisten voor. De Candida  is een gist die van nature veel in de mondholte voorkomt. Bacteriën, schimmels en gisten houden elkaar meestal in evenwicht. Bij pasgeborenen werkt dat vaak nog niet voldoende. Baby’s krijgen daarom soms spruw. Ook als het kind een verminderde weerstand heeft kan de gist een infectie veroorzaken.

Behandeling
Spruw gaat vaak vanzelf weer over. Als de infectie uitgebreid is en het kind er last van heeft kan de arts nystatine-drank voorschrijven. Het kan ook uit voorzorg worden gebruikt bij pasgeborenen om te voorkomen dat er spruw ontstaat.

Lees meer over spruw (candida-infectie in de mond)

Schimmel- en gistinfecties

De Candida is een veel voorkomende soort gist, die van nature op de huid en slijmvliezen voorkomt. Kinderen met een verminderde weerstand, zoals hiv- of aids-patiënten of kankerpatiënten, hebben veel sneller een ernstige schimmel- of gistinfectie dan gezonde kinderen.

Lees meer over schimmel- en gistinfecties

Ervaring bij kinderen

Nystatine om in te nemen is officieel geregistreerd bij kinderen. Registratie betekent dat de fabrikant nystatine om in te nemen bij kinderen uitgebreid heeft onderzocht. De overheid heeft vervolgens goedgekeurd dat het medicijn verkrijgbaar is. Uit het onderzoek van de fabrikant blijkt dat het bij kinderen werkt en veilig is.

Hoe werkt dit medicijn en welk effect heeft het?

Nystatine doodt schimmels en gisten, zoals de Candida-gist. Het wordt gebruikt bij infecties in mond, keel, slokdarm, maag en darmen.

Hoe lang duurt het voordat dit medicijn werkt?

Het kan 1 tot 2 weken duren voordat de schimmel- of gistinfectie echt is genezen. Ook als de klachten over zijn, moet uw kind de hele kuur afmaken.

Hoe moet uw kind dit medicijn gebruiken?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?

Goed omschudden voor gebruik. Meet de benodigde hoeveelheid drank af met de bijgeleverde doseerspuit of met het maatbekertje.

  • Bij zuigelingen: verdeel de voorschreven hoeveelheid in de mond. Om een nieuwe infectie te voorkomen: spenen van flesjes kunt u het beste elke dag uitkoken en op een droge en schone plaats bewaren.
  • Bij oudere kinderen: verdeel de voorgeschreven hoeveelheid drank over beide zijden van de mondholte van uw kind. Vraag uw kind dit zo lang mogelijk (bij voorkeur minstens 2 minuten) in de mond te houden. Daarna moet het worden doorgeslikt. Spoel de mond niet na. Laat uw kind 2 keer per dag de tanden poetsen en poets bij kleine kinderen na.

Wanneer?

Verdeel de dosis zo goed mogelijk over de dag voor een constant effect. Bij 4 keer per dag: na de maaltijden en voor de nacht.
Bij jonge baby's schrijft de arts soms voor om de drank na elke voeding in de mond te verdelen.

Voorkomen van spruw: uw kind gebruikt dit medicijn 1 keer per dag. Het medicijn mag op elk moment van de dag worden ingenomen. Kies wel een vast tijdstip, bij voorkeur 's ochtends, dan vergeet uw kind minder snel een dosis.

Hoelang?

Laat uw kind de hele kuur afmaken voor een goed resultaat. Meestal duurt een kuur 1 tot 2 weken. Dat hangt af van de plaats en de ernst van de infectie. Stop of onderbreek de kuur niet. Ook al zijn de infectieverschijnselen al vóór afloop van de kuur verdwenen, dit betekent nog niet dat alle schimmels of gisten zijn verdwenen.
Neem contact op met de arts als na 2 weken de klachten bij uw kind nog niet verdwenen zijn.

Bijwerkingen

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven. De meeste bijwerkingen die bekend zijn, zijn gemeld bij volwassenen. Over bijwerkingen bij kinderen is minder bekend dan bij volwassenen. Waarschijnlijk kunnen de bijwerkingen die bij volwassenen gemeld zijn, ook voorkomen bij kinderen. Zie voor deze bijwerkingen en hoe vaak deze voorkomen de informatie over nystatine om in te nemen bij volwassenen.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe is dit medicijn verkrijgbaar?

Nystatine om in te nemen is voor kinderen te verkrijgen in drank.

Meer informatie

Meer informatie over dit medicijn vindt u bij nystatine om in te nemen bij volwassenen. In deze tekst vindt u onder andere informatie over:

  • wat u moet doen als een dosis is vergeten;
  • of het mogelijk is om zomaar met dit medicijn te stoppen;
  • of het medicijn samen mag met andere medicijnen.

Voor deze onderwerpen is de informatie voor kinderen en volwassenen hetzelfde, of is er geen specifieke informatie voor kinderen bekend.

Laatst bijgewerkt: 03-03-2016

Disclaimer

Deze tekst is geschreven door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Voor het opstellen van deze teksten is gebruik gemaakt van het Kinderformularium van het NKFK en andere wetenschappelijke bronnen. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst.

nystatine om in te nemen bij kinderen is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker
Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!