pentoxifylline

pentoxifylline

Trefwoord
naar medicijnen

pentoxifylline

vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over pentoxifylline

 • Pentoxifylline zorgt dat het bloed gemakkelijker door de bloedvaten stroomt.
 • Bij etalagebenen (claudicatio intermittens), als looptraining niet helpt. Bij deze aandoening zijn de slagaders in de benen vernauwd. Hierdoor komt te weinig zuurstof in de beenspieren. Dat veroorzaakt pijn als u loopt.
 • Binnen 3 maanden moeten uw klachten verminderen. Is dat niet het geval? Raadpleeg dan uw arts. Het medicijn werkt niet bij iedereen.
 • De tablet heel doorslikken tijdens het eten. Dan heeft u minder kans op misselijkheid. Blijft u last houden van misselijkheid? Raadpleeg dan uw arts.
 • Andere bijwerkingen: hoofdpijn, blozen en duizeligheid. Deze klachten verdwijnen binnen enkele dagen, als u gewend bent aan het medicijn.
  Ook komen voor huiduitslag en een opgewonden gevoel.

Wat doet pentoxifylline en waarbij gebruik ik het?

Pentoxifylline zorgt dat het bloed makkelijker door de vaten stroomt.

Artsen schrijven het voor bij de doorbloedingsstoornis etalagebenen. De medische term voor etalagebenen is claudicatio intermittens.

Claudicatio intermittens

Verschijnselen
Bij claudicatio intermittens (etalagebenen) heeft u pijn, kramp of een doof gevoel in uw benen als u een stuk loopt of een helling opgaat. Als u stil staat verdwijnen de klachten binnen 10 minuten.

Oorzaak
Deze klachten ontstaan als de slagaders in de benen vernauwd zijn. Om te bewegen, hebben de beenspieren extra zuurstof nodig. Door de vernauwde slagaders stroomt te weinig bloed om dit aan te voeren. Zo ontstaat tijdens het lopen een zuurstoftekort.

Behandeling
De beste manieren om de klachten te verminderen, zijn veel bewegen, gezond eten, afvallen bij overgewicht. Ook looptraining onder begeleiding van een fysiotherapeut helpt goed.
U kunt voorkomen dat uw bloedvaten nog verder achteruitgaan door te stoppen met roken, uw cholesterol te verlagen en eventuele diabetes of hoge bloeddruk te laten behandelen.
Uw arts zal u ook een bloedverdunner voorschrijven.
In uitzonderlijke gevallen zal de arts pentoxifylline voorschrijven om de bloeddoorstroming te verbeteren.

Werking en effect
Pentoxifylline zorgt dat bloedcellen minder makkelijk aan elkaar kleven, waardoor het bloed makkelijker stroomt. Het verwijdt ook enigszins de bloedvaten en het vermindert de bloedstolling. Hierdoor zal het bloed de vernauwde vaten beter kunnen passeren.
Na ongeveer 6 weken gebruik zal de afstand die u zonder pijn kunt lopen iets kunnen toenemen. Het effect is echter meestal niet groot. Als u na 3 maanden gebruik geen effect merkt, heeft verder gebruik van dit medicijn geen zin.

Lees meer over claudicatio intermittens

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

 • Maagdarmklachten, zoals buikpijn, een opgezette buik, misselijkheid, braken en diarree. Deze bijwerkingen treden vooral in het begin van de behandeling op. Meestal helpt het als u het medicijn met wat voedsel inneemt. Blijft u er ook na enige dagen last van houden? Neem dan contact op met uw arts.
 • Hoofdpijn, blozen of duizeligheid. De duizeligheid kan ook ontstaan door een te lage bloeddruk. Na een aantal dagen verdwijnen deze bijwerkingen vanzelf als uw lichaam gewend is aan dit medicijn.
 • Opgewonden gevoel of problemen met slapen.
 • Huiduitslag, bultjes, galbulten, jeuk, roodheid. Overleg bij deze verschijnselen dan met uw arts. Huiduitslag kan namelijk wijzen op overgevoeligheid, maar dat hoeft niet. Zie hieronder bij Overgevoeligheid.
 • Hartritmestoornissen, zoals hartkloppingen, pijn op de borst bij inspanning. Overleg bij deze klachten met uw arts.
 • Galstuwing. Waarschuw uw arts bij plotselinge hevige pijn in bovenbuik en misselijkheid.
 • Bloedarmoede of bloedingen. Dit kan komen door te weinig rode bloedcellen of bloedplaatjes. U merkt het aan extreme vermoeidheid, een bleke huid, snel blauwe plekken of bloedneuzen. Waarschuw in deze gevallen direct uw arts.
 • Ontsteking in de hersenen. Dit komt zeer zelden voor. Waarschuw uw arts bij ernstige hoofdpijn en nekkramp.
 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit kunt u merken aan ernstige huiduitslag, galbulten en jeuk. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts.
  Zeer zelden ontstaat een ernstige overgevoeligheid met benauwdheid, een opgezwollen gezicht, plotselinge duizeligheid of flauwvallen. Waarschuw dan meteen een arts of ga naar de Eerste-hulpdienst.
  Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor pentoxifylline. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u dit medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering op het etiket van de apotheek.

Hoe?
Slik de tabletten heel door met een half glas water. De tabletten niet kauwen of fijnmaken, omdat dan onbedoeld al het werkzame bestanddeel tegelijk vrijkomt. De tabletten zijn zo gemaakt dat ze langzaam oplossen, waardoor ze minder bijwerkingen geven en langer werken.

Wanneer?
Neem dit medicijn tijdens of na het eten in. U heeft dan minder kans op maagdarmklachten.
Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Neem het dan bij het ontbijt. Bij 2 keer per dag, bij het ontbijt en bij het avondeten. Bij 3 keer per dag, bij het ontbijt, de lunch en het avondeten.

Hoe lang?
Als het medicijn na 3 maanden geen effect heeft, is het niet zinvol ermee door te gaan. Overleg hierover met uw arts.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Het is belangrijk dit medicijn consequent in te nemen. Mocht u toch een dosis vergeten zijn

 • Gebruikt u dit medicijn 1 keer per dag? Duurt het nog meer dan 8 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 8 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Gebruikt u dit medicijn 2 keer per dag? Duurt het nog meer dan 4 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 4 uur? Sla de vergeten dosis dan over.
 • Gebruikt u dit medicijn 3 keer per dag? Duurt het nog meer dan 2 uur voor u de volgende dosis normaal inneemt? Neem de vergeten dosis dan alsnog in. Duurt het nog minder dan 2 uur? Sla de vergeten dosis dan over.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden?
Duizeligheid kan voorkomen bij dit medicijn. Heeft u hier last van, rijd dan geen auto.

alcohol drinken en alles eten?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

Mag ik pentoxifylline gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Over het gebruik van dit medicijn tijdens de zwangerschap is nog te weinig bekend. Meld het aan uw arts en apotheker zodra u zwanger bent, of binnenkort wilt worden. Zo mogelijk kunt u (tijdelijk) overstappen op een ander medicijn.

Borstvoeding
Wilt u borstvoeding geven, overleg dan met uw arts of apotheker. Dit medicijn komt in een kleine hoeveelheid in de moedermelk. Het is niet bekend of dit schadelijk voor de baby is. Mogelijk kan de arts u (tijdelijk) een ander medicijn voorschrijven, waarvan wel bekend is dat u het veilig kunt gebruiken.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik dit medicijn gebruiken als de werking van mijn nieren of lever minder is?

Nieren

Werken uw nieren minder goed of dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat de dosering van uw medicijn aangepast moet worden.

Dialyseert u? Overleg dan met uw apotheker. Het kan zijn dat aanpassing van uw medicijngebruik nodig is. Bijvoorbeeld:

 • een andere dosering;
 • een andere dag of ander tijdstip waarop u uw medicijn moet innemen;
 • een ander medicijn.

Lever

Het is niet bekend of mensen met levercirrose dit medicijn veilig kunnen gebruiken.

Voor meer algemene informatie kunt u het thema “Verminderde nierfunctie en medicijnen” lezen. In dit thema leest u bijvoorbeeld wat de invloed van een verminderde nierfunctie is op uw medicijnen. En leest u hoe uw apotheker u kan helpen bij veilig medicijngebruik als uw nieren niet goed werken.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer stoppen met het gebruik van dit medicijn.

Onder welke namen is pentoxifylline verkrijgbaar?

De werkzame stof pentoxifylline zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Pentoxifylline is sinds 1972 internationaal op de markt. Het is op recept verkrijgbaar onder de merknaam Trental. Het is te verkrijgen in retardtabletten (met een gereguleerde afgifte).

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-10-2018

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

pentoxifylline is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!