sennosiden

Trefwoord
naar medicijnen
vergroot
terug naar boven

Belangrijk om te weten over sennosiden

 • Sennoside-drank heeft een laxerende werking. Het stimuleert de darmbeweging en maakt de ontlasting zachter. Hierdoor wordt de stoelgang makkelijker.
 • Bij verstopping. En om de darmen leeg te maken voorafgaand aan een darmonderzoek of operatie.
 • Als u de drank 's avonds inneemt voor u gaat slapen, merkt u de volgende ochtend resultaat. Als u het 's ochtends inneemt komt de ontlasting na ongeveer 8 uur op gang.
 • Gebruikt u het om uw darmen leeg te maken omdat u een darmonderzoek krijgt? Neem de voorgeschreven hoeveelheid drank in één keer in, 's middags op de dag vóór het onderzoek.
 • U kunt last krijgen van diarree, buikkrampen en buikpijn. Dit hoort erbij en trekt vanzelf weg. Krijgt u ernstige buikkrampen of ernstige buikpijn die maar niet over gaat? Raadpleeg dan uw arts.
 • Gebruik dit medicijn niet vaker dan 2 of 3 keer per week en niet langer dan 2 weken achtereen. Anders heeft u kans op een 'luie darm'. De ontlasting komt dan niet meer vanzelf op gang.
 • Heeft u na een paar dagen gebruik nog altijd geen stoelgang? Krijgt u aanhoudende diarree? Raadpleeg dan uw arts of apotheker.
 • Uw urine kan een rode of bruine kleur krijgen. Dit is onschuldig.

Wat doet sennosiden en waarbij gebruik ik het?

Sennoside-drank heeft een laxerende werking.

Het wordt gebruikt bij:

 • verstopping (obstipatie), om de ontlasting op gang te brengen, bijvoorbeeld bij plotseling optredende verstopping;
 • om de darmen te legen voor een darmonderzoek of darmoperatie.

Verstopping

 • Bij verstopping

Bij verstopping komt de ontlasting minder vaak dan u gewend bent. De ontlasting is hard en droog, waardoor de stoelgang moeilijk gaat.

Oorzaken
Een verstopping kan ontstaan doordat u te weinig vezelrijk voedsel gebruikt, te weinig  drinkt, te weinig lichaamsbeweging heeft of door hormonale veranderingen, zoals tijdens de zwangerschap. Ook stress of een ander toilet, zoals op vakantie, kan verstopping geven.

Verder kan verstopping ontstaan als u de aandrang van uw darmen negeert en de ontlasting te lang ophoudt. Ten slotte kunnen bepaalde medicijnen of ziekten, zoals diabetes, verstopping veroorzaken.  

Behandeling
De klachten nemen af als u de volgende maatregelen neemt:

 • Eet vezelrijke voeding, zoals volkorenbrood, zilvervliesrijst, of voeg zemelen toe aan yoghurt. Ook verse groenten, peulvruchten en fruit bevatten veel vezels.
 • Sla het ontbijt niet over. Dit brengt de darmen juist op gang.
 • Drink 6 tot 8 glazen per dag.
 • Neem voldoende lichaamsbeweging.
 • Houd de ontlasting niet onnodig op.

Neem contact op met uw arts als u deze maatregelen enkele dagen tot weken heeft toegepast, en ze  onvoldoende hebben geholpen.

Als u enkele dagen geen ontlasting heeft gehad, of als uw stoelgang pijnlijk is, kunt u met een laxeermiddel proberen uw ontlasting op gang te brengen.  Bijvoorbeeld met bisacodyl of een microklysma.
Als dat niet helpt kunt u sennoside-drank gebruiken. Sennoside-drank is alleen geschikt om af en toe te gebruiken. Als u het vaak gebruikt, komen uw darmen niet meer vanzelf op gang.  Heeft u langdurig last van verstopping? Dan helpen medicijnen zoals lactulose of psylliumvezels.

Sennoside-drank kunt u ook gebruiken bij ernstige verstopping die is ontstaan door het gebruik van sterke pijnstillers en bij ernstige verstopping door bedlegerigheid in de laatste levensfase. Het wordt dan soms gecombineerd met het laxeermiddel lactulose. In deze gevallen kunt u het wel langdurig gebruiken.

Werking
Sennoside-drank zorgt dat het laatste deel van de darm (de dikke darm) minder vocht terugneemt van de ontlasting. Ook stimuleert het de darm om slijm aan te maken. Hierdoor ontstaat een zachtere ontlasting en dus makkelijke stoelgang. Bovendien stimuleert sennoside-drank de darmbewegingen, waardoor de ontlasting minder lang in de darmen blijft en minder kan indikken.

Effect
Na  8 tot 12 uur komt de ontlasting op gang.  Als u het middel voor u gaat slapen inneemt, komt de ontlasting meestal de volgende ochtend.

Andere toepassingen
Dit medicijn wordt ook toegepast om de dikke darm en het laatste deel van de darm, de endeldarm, schoon te maken vlak voor een ingreep of onderzoek. U gebruikt het dan om 3 uur ’s middags op de dag vóór het onderzoek.  

Lees meer over verstopping

Wat zijn mogelijke bijwerkingen?

Behalve het gewenste effect kan dit medicijn bijwerkingen geven.

De belangrijkste bijwerkingen zijn de volgende.

Regelmatig (bij meer dan 30 op de 100 mensen)

 • Rode of bruine kleur van de urine. Afhankelijk van uw voeding kan de kleur de ene dag sterker zijn dan de andere. De rode of bruine kleur is afkomstig van de werkzame stoffen in de sennoside-drank die via de urine het lichaam verlaten. Het verschijnsel is dus onschuldig.

Soms (bij 10 tot 30 op de 100 mensen)

 • Maagdarmklachten, zoals misselijkheid, braken, diarree, buikpijn en buikkramp. Vooral bij mensen die een prikkelbare darm hebben. Dit gaat meestal vanzelf over.
  Heeft u ernstige buikkrampen of aanhoudende buikpijn? Stop dan onmiddellijk met dit medicijn en waarschuw uw arts.

Zelden (bij 1 tot 10 op de 100 mensen)

 • Overgevoeligheid voor dit medicijn. Dit merkt u aan jeuk, huiduitslag en galbulten. Raadpleeg bij deze verschijnselen uw arts. Een ernstige overgevoeligheid kan zich ook uiten in benauwdheid, een opgezwollen gezicht of shock. Neem dan direct contact op met uw arts. Geef aan de apotheker door dat u overgevoelig bent voor sennosiden. Het apotheekteam kan er dan op letten dat u het medicijn niet opnieuw krijgt.

Raadpleeg uw arts als u te veel last heeft van één van de bovengenoemde bijwerkingen of als u andere bijwerkingen ervaart waar u zich zorgen over maakt.

Bij langdurig gebruik of te hoge dosering
Gebruik dit medicijn niet langer dan 2 weken en in die 2 weken niet vaker dan 3 keer per week. Behalve als uw arts u anders adviseert. Bij langdurig gebruik of te hoge doseringen kunnen de volgende bijwerkingen ontstaan:

 • Verlamming van de dikke darm. Deze kan dan niet meer op natuurlijke wijze de darminhoud verwerken.
 • Ernstige diarree met uitdrogingsverschijnselen, spierzwakte en gewichtsverlies. Waarschuw dan uw arts.
 • Te weinig kalium en natrium in het bloed. U merkt dat aan spierkramp, vermoeidheid, hartkloppingen, sufheid of een verminderde eetlust. Raadpleeg dan uw arts.

Uitleg frequenties

Regelmatig : bij meer dan 30 op de 100 mensen
Soms : bij 10 tot 30 op de 100 mensen
Zelden : bij 1 tot 10 op de 100 mensen
Zeer zelden : bij minder dan 1 op de 100 mensen

Hoe gebruik ik dit medicijn?

Kijk voor de juiste dosering altijd op het etiket van de apotheek of in de bijsluiter.

Wanneer?

 • Bij verstopping: houd er rekening mee dat de ontlasting na 8 tot 12 uur komt. Als u het 's avonds inneemt voor u gaat slapen, komt de ontlasting meestal de volgende ochtend. Als u het 's ochtends inneemt komt de ontlasting na ongeveer 6 uur op gang.
 • Bij darmspoeling: neem de voorgeschreven hoeveelheid drank in één keer in 's middags om 15.00 uur in, op de dag voor het onderzoek of de operatie. Op de dag voor het onderzoek en de dag van het onderzoek zelf zult u een aangepast dieet moeten volgen. U krijgt hiervoor instructie van het ziekenhuis.

Hoelang?

Bij verstopping
Gebruik dit medicijn totdat de ontlasting weer op gang is gekomen. Meestal is 2 tot 3 keer per week voldoende voor een goed resultaat. Gebruik het niet langer dan 2 weken. U heeft anders kans op een 'luie darm'. Bij een 'luie darm' komt de ontlasting niet meer vanzelf op gang. U heeft dan steeds sennoside-drank of andere laxeermiddelen nodig. Bovendien verliest sennoside-drank door gewenning zijn effect, waardoor u steeds hogere doseringen nodig heeft.

Als u na een paar dagen geen ontlasting heeft gehad of als u aanhoudende buikpijn of diarree krijgt, moet u uw arts en/of apotheker raadplegen.

Wat moet ik doen als ik een dosis ben vergeten?

Bij verstopping: heeft u het middel nog nodig, neem de dosis dan alsnog in.

Bij leegmaken darmen voor onderzoek: neem het alsnog in. Als u het later op de dag voor het onderzoek inneemt, komt de darm in veel gevallen nog op tijd leeg. Meld het ziekenhuis hoe laat u de drank hebt ingenomen.
Als u pas de volgende ochtend bedenkt dat u de drank vergeten bent: bel dan meteen het ziekenhuis.

Kan ik met dit medicijn autorijden, alcohol drinken en alles eten of drinken?

autorijden en alcohol drinken?
Bij dit medicijn zijn hiervoor geen beperkingen.

alles eten?
Hiervoor zijn geen beperkingen. Houd er wel rekening mee dat bepaalde voedingsmiddelen, zoals witbrood, uw klachten kunnen verergeren. Een vezelrijk dieet kan juist een gunstig effect hebben. Klik voor meer informatie over wat u zelf kunt doen bij verstopping.

Mag ik sennosiden gebruiken met andere medicijnen?

Er zijn van dit medicijn geen belangrijke wisselwerkingen met andere medicijnen bekend.

Er zijn wel medicijnen die verstopping als bijwerking hebben. Dit zijn bijvoorbeeld medicijnen tegen depressie, psychose, epilepsie, sommige pijnstillers (morfine), codeïne, ijzertabletten, verapamil en plastabletten.
Twijfelt u of de verstopping door uw medicijnen komt? Raadpleeg dan uw apotheker of arts.

Mag ik dit medicijn gebruiken als ik zwanger ben, wil worden of borstvoeding geef?

Zwangerschap
Overleg met uw arts. Andere laxeermiddelen hebben meestal de voorkeur. Als deze onvoldoende helpen, kunt u sennoside-drank in de eerste 6 maanden van de zwangerschap veilig gebruiken. Gebruik het dan niet vaker dan 1 of 2 keer per week en doe dit niet langer dan 2 weken achtereen. Als u het langer gebruikt of als u het in de laatste 3 maanden gebruikt, is er een kans op voortijdige weeën.

Gebruikt u de drank eenmalig vlak voor een darmonderzoek? U kunt het dan veilig gebruiken.

Borstvoeding
U kunt veilig borstvoeding geven als u dit medicijn in de normale dosering gebruikt. Het komt slechts in kleine hoeveelheden in de moedermelk terecht. Een enkele keer kan sennoside-drank de moedermelk licht verkleuren. Dit is onschuldig; de baby krijgt daar geen last van.

Gebruikt u medicijnen op recept of die u zonder recept koopt? Wilt u helpen om de kennis over medicijngebruik tijdens zwangerschap en borstvoeding te vergroten? Meld dan uw ervaring bij pREGnant.

Mag ik zomaar met dit medicijn stoppen?

U kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Heeft u het langer dan 2 weken gebruikt, dan kan uw darm er aan gewend zijn geraakt. Hierdoor kunt u juist extra last krijgen van verstopping. Gebruik het daarom nooit langer dan 2 weken achtereen. Overleg met uw arts of apotheker als u het langer nodig heeft of als u het te lang heeft gebruikt.

Onder welke namen is sennosiden verkrijgbaar?

De werkzame stof sennosiden zit in de volgende producten:

Heb ik een recept nodig?

Sennosiden zijn sinds 1961 internationaal op de markt. Ze zijn zonder recept verkrijgbaar als een drank verkrijgbaar onder de merknaam X-praep.

Wilt u meer weten over de prijs en vergoeding van uw medicijn? Lees dan verder in het thema: Medicijnprijzen en vergoedingen.

Laatst bijgewerkt: 08-03-2017

Disclaimer

Deze tekst is opgesteld door het Geneesmiddel Informatie Centrum van de KNMP. Deze tekst is gebaseerd op de bijsluiter van het beschreven medicijn en op andere, wetenschappelijke bronnen. Zoals medische richtlijnen, standaarden en literatuur. Bent u benieuwd hoe het apotheek.nl-team dit doet? Bekijk dan de video. Hoewel bij het opstellen van de tekst uiterste zorgvuldigheid is betracht, is de KNMP niet aansprakelijk voor eventuele schade die zou kunnen voortvloeien uit enige onjuistheid in deze tekst. De officiële bijsluiter van dit medicijn vindt u bij het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen op: www.cbg-meb.nl.

sennosiden is te gebruiken bij:

Vind een apotheek

Wilt u meer weten, of heeft u een vraag over uw eigen situatie? Dan raden wij u aan naar uw eigen apotheek te gaan. Uw eigen apotheker is op de hoogte van uw persoonlijke omstandigheden en kan u uitgebreid begeleiden bij uw medicijngebruik. Bent u niet in de buurt van uw eigen apotheek, dan kunt u hier ook andere apotheken vinden.

Vraag het de webapotheker

Het beste advies krijgt u bij uw eigen apotheek. Daar ontvangt u de zorg en begeleiding die is afgestemd op uw persoonlijke situatie. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan kunt u een vraag stellen aan de webapotheker. Een team van apothekers beantwoordt uw vraag in principe binnen enkele werkdagen.

Vraag het de webapotheker Vraag het de webapotheker

Meldingen over dit medicijn

Geen ervaringen gevonden.

Barcode Scanner Logo Gelukt. We hebben uw medicijn gevonden!